Tarihi projede bugün vanalar açıldı: TürkAkım'ı neden önemli?

TürkAkım'ı projesinin geçtiği yerleri gösteren harita
TürkAkım'ı projesinin geçtiği yerleri gösteren harita

TürkAkım boru hattı 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Haliç Kongre Merkezinde TürkAkım'ın sembolik olarak vanaları açıldı. TürkAkım'ın önemi nedir? Projenin Türkiye'ye katkısı nedir? gibi merak edilen detayları derledik.

TürkAkım projesi ilk kez 2014'te duyuruldu. Türkiye ve Rusya arasından anlaşma 10 Ekim 2016 imzaladı.

935 km uzunluğundaki iki hattın inşaatı sona erdi

Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan ve 935'er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan Türk Akım'ın inşaat süreci sona erdi. Anapa'da bulunan Russkaya Kompresör İstasyonu ve Türkiye Kıyıköy Alım Terminali de tamamlandı. Rus gazını doğrudan Türkiye'ye iletecek Türk Akım boru hattı 31 Aralık 2019 itibarıyla gaz akışına hazır hale getirildi.

TürkAkım projesi
TürkAkım projesi

TürkAkım projesi nedir?

TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesine yönelik teknik, ekonomik ve hukuki çerçeveyi belirlemek amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında TürkAkım Gaz Boru Hattı’na ilişkin Hükümetlerarası Anlaşma 10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da Cumhurbaşkanımız ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tarafından imzalanmıştır.

Her biri 15,75 milyar m3 kapasiteye sahip gaz boru hattı

Anlaşmanın her iki ülkede resmi onay süreci tamamlanmıştır. TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi; Rusya Federasyonu’ndan başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin komşu devletleriyle olan sınırlarına kadar uzanan her biri yıllık 15,75 milyar m3 kapasiteye sahip iki hattan oluşan yeni bir gaz boru hattı sistemidir.

TürkAkım'ı projesinin çalışmalarından
TürkAkım'ı projesinin çalışmalarından

TürkAkım'ın önemi nedir?

Proje, Rusya Federasyonu’ndan ülkemize doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının ülkemizin toprakları üzerinden Avrupa’ya arzını sağlamak amacıyla inşa edilecek, deniz bölümü ve kara bölümünden teşkil bir boru hattı sistemidir. Deniz bölümünde yer alan iki hattın inşası ve işletimi Rusya Federasyonu tarafından yapılacaktır. Kara bölümünde yer alan hatlardan biri sadece ülkemize doğal gaz arz edecek olup, iletim sistemimizin bir parçası olarak BOTAŞ tarafından inşa edilecektir.

Kara bölümündeki diğer hat ise Avrupa’ya gaz arz edecek olup, inşası ve işletimi %50 oranında ortaklık payı ile iki ülkenin ilgili şirketlerince kurulan TürkAkım Gaz Taşıma Anonim Şirketi tarafından yapılacaktır.

Batı Hattı'ndan gelen gazda kesinti yaşanıyordu

Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları Batı Hattı’ndan ülkemize arz edilen gazın zaman zaman kesilmesine neden olmakta ve bu durum özellikle kış aylarında ülkemizin enerji arz güvenliği açısından tehlike arz etmektedir.

Batı Hattı'ndan alınan 14 milyar m3 gaz TürkAkım'ı üzerinden alınacak

TürkAkım kapsamında sadece ülkemize doğal gaz arz etmesi amacıyla inşa edilecek boru hattının devreye alınması ile birlikte Batı Hattı’ndan alınan yıllık toplam 14 milyar m3 gazın, mevcut sözleşmelerin şart ve koşulları değişmeksizin TürkAkım üzerinden ülkemize teslim edilmesi planlanmaktadır.

TürkAkım'ın Türkiye'ye faydası nedir?

Böylece başka bir ülkenin iletim sistemi kullanılmadan doğrudan kaynak ülkeden ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalması önlenecektir.

TürkAkım'ı boruları
TürkAkım'ı boruları

Hattın uzunluğu ne kadar?

Boru hattının deniz kısmı, Rusya'nın Anapa kentinden başladı. Rus gazının Avrupa'ya ulaşan kapısı için Karadeniz'in altından yer yer 2 bin 200 metreye varan derinliklere borular döşendi.

Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı'nın 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek.

Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak.Uzunluğu 477, genişliği ise 124 metre... Dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit TürkAkım'ın deniz altı boru hattını döşedi. Karadeniz'in derin sularında bir ilke imza attı. Bir günde 6,33 kilometreye kadar hattı döşemeyi başardı. Bu rakam aynı zamanda bir dünya rekoruydu.

Nerede yapıldı?

Hattın Türkiye'de denizden çıkış noktası Kırklareli Kıyıköy. Proje 1,5 yıllık inşa sürecinin ardından gaz akışına hazır duruma geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katılımıyla yapılan törenle vanalar açıldı.

31,5 milyar metreküp doğal gaz her yıl Türkiye'ye gelecek. TürkAkım Projesi İletişim Müdür Yardımcısı Aslı Esen, "TürkAkım'ın toplam kapasitesinin yarısı kadar yani 15,75 milyar metreküp doğal gaz Türkiye’nin kullanımına ayrılmış durumda. Şu gördüğünüz tesisin bitiminde BOTAŞ'ın hattı başlıyor. Oradan da Lüleburgaz’a gidip Türkiye’nin dağıtım hattına bağlanıyor" dedi.

Türkiye'deki kara kısmı Bulgaristan'da sona eriyor

Hattın Türkiye'deki kara kısmı Bulgaristan sınırında son buluyor. Türk Akım yoluna Bulgaristan ve diğer ülkelerin açtığı boru hatlarıyla devam edecek. Rus gazı Avrupa'nın ortalarına kadar ulaşacak.Proje 2 hattan oluşuyor. İlk hatta gaz Türkiye'ye pompalanacak. İkinci hattan gelen gaz ise Balkanlar ve Avrupa'ya pompalanacak. Bu sayede Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlanacak.

Türkiye- Rusya bayrakları olan boru
Türkiye- Rusya bayrakları olan boru

TürkAkım Türkiye'nin enerjide merkez ülke konumunu güçlendirecek

Her biri 15,75 milyar metreküp doğal gaz taşıma kapasitesine sahip iki hattan oluşan proje özellikle Avrupa’nın güneyindeki ülkeler açısından da önemli. Bu proje ile birlikte Rus doğal gazı ilk kez Türkiye üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaşmaktadır. TürkAkım projesi Türkiye’nin Batı Hattı’ndan aldığı doğal gazı direkt olarak Türkiye’ye taşırken aynı zamanda Avrupadaki ülkeler için de yeni bir güzergâh anlamına gelmektedir. Böylece Türkiye Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı yapan ülke konumunu güçlendirmektedir.

TürkAkım Avrupa için önemli rota

Batı Hattı’ndan gelen doğal gazı direkt olarak TürkAkım projesiyle alacak olan Türkiye’nin enerjide merkez olma iddiası güçlenmektedir. BOTAŞ ve GAZPROM’un kurduğu ortak firma tarafından işletilecek olan TürkAkım, Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacını karşılayan önemli bir rota niteliği taşımaktadır. Ankara ile Moskova’nın karşılıklı bağımlılık oranlarını artıran proje iki ülkenin gelecekteki ilişkileri açısından iş birliği zemininin artmasına olumlu katkı sunmaktadır. Böylece TürkAkım, enerji kaynaklarının çatışmadan ziyade iş birliğini kuvvetlendiren ve ekonomik fayda sağlayan yönünün ortaya çıkması açısından önem arz etmektedir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >