Trump Çin'i yaptırım listesine aldı ancak Bolton'ın açıklamaları kafaları karıştırdı

ABD Başkanı Donald Trump ve eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton
ABD Başkanı Donald Trump ve eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton

ABD'de dün tarihi gelişmeler yaşandı. Başkan Trump Çin'i Uygur Türklerine uyguladığı baskı ve şiddet nedeniyle yaptırım listesine aldı. Öte yandan Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'ın kitabından sızanlar Trump'ın Çin'i desteklemiş olabileceğini gösteriyor.

ABD siyaseti için dün trafiği yoğun bir gündü. ABD Başkanı Donald Trump, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Türklere uyguladığı baskı ve şiddet nedeniyle Çin'e yaptırım uygulamayı öngören yasa tasarısını onayladı.

Yapılan yazılı açıklamada, Trump Müslüman azınlıklara yönelik insan hakları ihlallerinin kınanacağını ve ilgili Çinli yetkililere yaptırım uygulanacağını söyledi.

  • Yasa tasarısı Senatoda 15 Mayıs, Temsilciler Meclisinde ise 27 Mayıs'ta onaylanmış ve Trump'ın imzasına sunulmuştu.

Söz konusu tasarı ile Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulayan Çinli yetkililere yaptırım uygulanacak. İlgili yaptırımlar arasında Çinli yetkililerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulması ve vize yasağına tabi tutulmaları yer alıyor.

ABD ayrıca Hong Kong ile ilgili aldığı kararın bir benzerini de Çin'e uygulamaya karar verdi. Buna göre, ABD'li yetkililerce bölgedeki insan hakları ihlalleri yakından takip edilecek ve rapor hazırlanacak.

Eski ulusal güvenlik danışmanı Bolton'ın yeni kitabı aksini gösteriyor


Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton Beyaz Saray'daki anılarını kaleme aldığı The Room Where It Happened: A White House Memoir isimli kitabını yayımlatmaya karar vermiş ve Beyaz Saray'dan "bu bilgilerin gizli ve sınıflandırılmış bilgi olduğu ve paylaşılamayacağı" uyarısını almıştı. Bolton yine de kitabını yayımlayacağını söyledi ve kitaptan ilk sızıntılar geçtiğimiz gün New York Times ve Washington Post gazetelerine yapıldı.

Kitaptan sızan bölümler arasında Başkan Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile olan ilişkisi de yer alıyor.

Bolton'ın iddiasına göre, Başkan Trump Çin'in Uygur Türklerine yaptıklarını onaylıyordu. Bolton, "Trump Şi'ye toplama kampları inşa etmeye devam etmesini söyledi çünkü bunun yapılması gereken doğru şey olduğunu düşünüyordu" ifadelerini kullandı.

  • Kasım ayında Çin Komünist Partisi'nden sızdırılan belgelere göre en az 1 milyon Uygun Türk'ü toplama kamplarında tutuluyor.

Başkan Trump ise bu iddiayı reddetti ve Çin'i yaptırım listesine aldığını hatırlattı. "Bugüne kadar hiçbir ABD başkanı Çin ve Rusya'ya benim davrandığım kadar sert davranmamıştır" ifadelerini kullanan Başkan Trump, John Bolton'ı "yalancı" dedi.

  • ABD Adalet Bakanlığı John Bolton'a kitabı sebebiyle dava açtıklarını duyurdu.

Öte yandan ABD-Çin ticaret savaşı kapsamında Başkan Trump'ın Çin'e elinden gelen bütün kısıtlamaları getirmek için çalışıyor. Ancak uzmanlar Ocak ayında ticaret savaşının yumuşadığı sinyalinin verildiği birinci faz ticaret anlaşmasının da Çin-ABD ilişkileri için büyük bir dönüm noktası olmadığını ifade ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >