Trump’tan maaş almadan çalışan personellere övgü: Büyük vatanseverler

Arşiv
Arşiv

ABD’de bütçe krizi nedeniyle hükümet bir aydır kapalı olduğu için yaklaşık 800 bin devlet memuru ya maaş almadan çalışmak ya da zorunlu ücretsiz izin yapmak durumunda kalıyor. Trump, maaş almadan çalışan devlet memurlarını,“büyük vatanseverler” olarak tanımlarken, bütçe krizinin çözüme kavuşamamasından Demokratları sorumlu tutuyor. Bütçe krizi eşiğindeki ülkede son durumu mercek altına aldık.

Göçmenlerin geçişini engellemek için Meksika sınırına duvar örmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump, bunun için 5,7 milyar dolarlık ek bütçe istemiş; ancak Kongre'deki Demokratlar 1,3 milyar dolar seviyesinde bulunan ödeneğin artırılmasına karşı çıkmıştı.

Bütçe krizi sebebiyle hükümet 22 Aralık’tan bu yana kapalı. Trump ve Demokratlar hükümeti açma konusunda henüz anlaşma sağlayabilmiş değil.

Demokrat siyasetçiler: Sınır güvenliği daha sonra ele alınsın

Senato’daki Cumhuriyetçiler, Başkan Donald Trump’ın “uzlaşı” olarak nitelediği önerilerini oylamaya hazırlanıyor. Demokrat Partili liderlerse Trump’ın önerilerinin umut vaat etmediğini kaydediyor.

  • Trump’ın yeni planı, Amerika’ya aileleri tarafından çocuk yaşta kaçak olarak getirilen yüzbinlerce gence üç yıl boyunca yasal koruma sağlarken doğal afet ya da şiddet nedeniyle ülkelerini terkedenlere verilen statünün süresinin uzatılmasını öngörüyor.

Trump, bu ödünlerin karşılığında Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için gereken 5,7 milyar doların Kongre tarafından onaylanmasını talep ediyor.

Demokrat siyasetçiler sınır duvarını etkisiz ve pahalı bir çözüm önerisi olarak kabul ediyor ve önce hükümetin açılmasını, sınır güvenliği meselesininse daha sonra ele alınmasını istiyor.

Senato Trump’ın önerisini oylayacak

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell, Başkan Trump’ın önerilerini önümüzdeki günlerde Senato’da oylamaya sunacağını söyledi. Trump’ın önerilerinin kabul edilmesi için McConnell’ın Senato’da bazı Demokrat Partililer’in de desteğine ihtiyacı olacak.

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell
Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise göçmenlik davalarına bakan yargıç sayısının arttırılması ve gümrük kapılarında motorlu araçların uyuşturucu taramasından geçirilmesi amacıyla daha fazla ödenek ayrılması için bu hafta oylama yapmayı planlıyor.

Federal hükümet bir aydır kilitli

Hükümet hala kapalı olduğu için yaklaşık 800 bin devlet memuru ya maaş almadan çalışmak ya da zorunlu ücretsiz izin yapmak durumunda.

Trump, paylaştığı tweet’inde maaş almadan çalışan devlet memurlarına teşekkür ederek onları “büyük vatanseverler” olarak tanımladı.

Trump, yine bir başka Twitter mesajında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi eleştirdi. Trump şu ifadeleri kullandı:

  • “Nancy Pelosi ve bazı Demokratlar ben daha konuşmaya başlamadan önerimi geri çevirdi. Suç ve uyuşturucuyu görmüyorlar, sadece 2020’ye bakıyorlar, ki kazanamayacaklar. Ekonomi çok iyi! Ülke için doğru olanı yapmalı ve insanların işlerine geri dönmelerini sağlamalılar”

Pelosi de Twitter’dan ABD Başkanı Trump’a seslendi

Pelosi, “800 bin devlet memuru maaş alamıyor. Hükümeti açın, devlet memurlarının maaşlarını ödeyin, sınırı nasıl koruyacağımızı o zaman konuşalım” ifadelerini kullandı.

Senato’da durum ne?

Cumhuriyetçi Parti, Senato’da 47’ye karşı 53 çoğunluğa sahip. Ancak önemli yasaların geçirilmesi için Senato’da yüzde 60’lık çoğunluk elde edilmesi gerekiyor.

Trump’ın önerisini yasalaştırmak için Senato’da en az yedi Demokrat’ın desteğine ihtiyaç var. Ancak en az yedi Demokrat senatörün Trump’a destek verip-vermeyeceği belirsiz. Senato Trump’ın planını onaylasa bile planın Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde yenilgiyle karşılaşması olasılığı çok yüksek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >