TSK için üretilen yerli araçların isimleri nereden geliyor?

TSK
TSK

Türk Silahlı Kuvvetleri her geçen gün gücüne güç katıyor. Envanterdeki yerli üretim araçların isimlerinin nerelerden geldiğini duyunca ordunuz ile bir kez daha gurur duyacaksınız.

Milli Savunma Sanayi her geçen gün yeni projeler için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Tanklardan füzelere, insansız hava araçlarından eğitim uçaklarına kadar yerli üretim çalışmaları tüm engellemelere rağmen aralıksız devam ediyor. Peki bu yerli üretim araçlar isimlerini nereden alıyor?

ALTAY TANKI

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye'nin geliştirdiği ana muharebe tankı Altay İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Altay adının asıl kökeni ise Orta Asya'da bulunan sıradağlardır. Bu isim Ural-Altay dil ve etnik ailesini niteleyen başlıca iki kelimeden birisidir
ALTAY TANKI Türkiye'nin geliştirdiği ana muharebe tankı Altay İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Altay adının asıl kökeni ise Orta Asya'da bulunan sıradağlardır. Bu isim Ural-Altay dil ve etnik ailesini niteleyen başlıca iki kelimeden birisidir
TULPAR

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tulpar ismini Türk mitolojisinde efsanevi ve yiğitleri koruyan kanatlı atın adından almaktadır. Yunan mitolojisindeki Pegasus aslında bizim Tulpardır. Tulpar ismini değiştirip benzer bir efsane oluşturmuşlardır. Tankı yapan şirketin müdürü aracın, zırhlı birliklerimizin koruyucu atı olsun diye bu adı verdiklerini söylemiştir. Tulparla ilgili eski Türklerin meşhur sözü de şurada dursun; Tulpar dünyanın bir başka köşesinde olsa da, kendi sürüsünü bulur.
TULPAR Tulpar ismini Türk mitolojisinde efsanevi ve yiğitleri koruyan kanatlı atın adından almaktadır. Yunan mitolojisindeki Pegasus aslında bizim Tulpardır. Tulpar ismini değiştirip benzer bir efsane oluşturmuşlardır. Tankı yapan şirketin müdürü aracın, zırhlı birliklerimizin koruyucu atı olsun diye bu adı verdiklerini söylemiştir. Tulparla ilgili eski Türklerin meşhur sözü de şurada dursun; Tulpar dünyanın bir başka köşesinde olsa da, kendi sürüsünü bulur.
HÜRKUŞ EĞİTİM UÇAĞI

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türk Pilot ve Mühendis Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir. Vecihi Hürkuş vatanına son derece bağlı asil bir Türk pilotu, mühendistir. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir. TBMM tarafından üç kez takdirname verilen tek kişidir. 1923'te ganimet olarak Yunanlardan ele geçen motorlardan yararlanarak ilk Türk uçağını imal eder. 28 Ocak 1925'de "VECİHİ K-VI"adını verdiği uçağını uçurur ancak ödül yerine onu ceza beklemektedir. Ceza sebebi olarak izinsiz havalanması gösterilmiştir. Gurur duyuyoruz, ruhu şad olsun.
HÜRKUŞ EĞİTİM UÇAĞI Türk Pilot ve Mühendis Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir. Vecihi Hürkuş vatanına son derece bağlı asil bir Türk pilotu, mühendistir. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir. TBMM tarafından üç kez takdirname verilen tek kişidir. 1923'te ganimet olarak Yunanlardan ele geçen motorlardan yararlanarak ilk Türk uçağını imal eder. 28 Ocak 1925'de "VECİHİ K-VI"adını verdiği uçağını uçurur ancak ödül yerine onu ceza beklemektedir. Ceza sebebi olarak izinsiz havalanması gösterilmiştir. Gurur duyuyoruz, ruhu şad olsun.
CİRİT FÜZESİ

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Sistemin adı geleneksel bir Türk oyunu olan cirit oyunundan gelmektedir. At üzerindeki sporcunun ciridini rakibe karşı isabetli bir şekilde atmasını, muharebe anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini ve bu yolla rakibine üstün gelmesini amaç edinen oyunun adıdır. Bu cirit adındaki mızrak oyuna adını vermiştir. Cirit roketinin inceliği ve hafifliği de oyundaki ile birebir aynıdır.
CİRİT FÜZESİ Sistemin adı geleneksel bir Türk oyunu olan cirit oyunundan gelmektedir. At üzerindeki sporcunun ciridini rakibe karşı isabetli bir şekilde atmasını, muharebe anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini ve bu yolla rakibine üstün gelmesini amaç edinen oyunun adıdır. Bu cirit adındaki mızrak oyuna adını vermiştir. Cirit roketinin inceliği ve hafifliği de oyundaki ile birebir aynıdır.
BOZOK FÜZESİ

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    2016 sonunda yapıma bitecek olan İHA(İnsansız Hava Araçlarında) kullanılacak olan Bozok füzesi ismini Harezm bölgesinde toplu olarak yaşayan ve daha sonra batıya doğru göç ederek bugünkü Türkmen, Azeri, Gagavuz ve Türkiye Türklerinin aslını oluşturan büyük bir Türk boyundan alıyor. Bu boy Türklerin en büyük boylarındandır.
BOZOK FÜZESİ 2016 sonunda yapıma bitecek olan İHA(İnsansız Hava Araçlarında) kullanılacak olan Bozok füzesi ismini Harezm bölgesinde toplu olarak yaşayan ve daha sonra batıya doğru göç ederek bugünkü Türkmen, Azeri, Gagavuz ve Türkiye Türklerinin aslını oluşturan büyük bir Türk boyundan alıyor. Bu boy Türklerin en büyük boylarındandır.
YILDIRIM BALİSTİK FÜZESİ

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İsmiyle birebir örtüşen bir füzemiz. Vurduğu yere yıldırım etkisi yapacak bir füzenin uzunluğu 6.10 metre. Hedefe gidiş hızı supersonic yani ses hızının üzerindedir. Aslında burada yazılanlar başlangıç seviyeleri sayılır. TSK, ROKETSAN ve diğer ilgili kurumlar için Yıldırım'da gelinen son durum 'devlet sırrı'.
YILDIRIM BALİSTİK FÜZESİ İsmiyle birebir örtüşen bir füzemiz. Vurduğu yere yıldırım etkisi yapacak bir füzenin uzunluğu 6.10 metre. Hedefe gidiş hızı supersonic yani ses hızının üzerindedir. Aslında burada yazılanlar başlangıç seviyeleri sayılır. TSK, ROKETSAN ve diğer ilgili kurumlar için Yıldırım'da gelinen son durum 'devlet sırrı'.
KORAL SAVUNMA SİSTEMİ

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Adını Suriye sınır hattına sevk edilerek aktif hale getirildiğinde duymuştuk. Yerli hava savunma sistemi aracının ismi bazı yerlerde erkek çocuklarına verilmektedir. Çünkü bu kelime Sınır muhafızı anlamına gelmektedir.
KORAL SAVUNMA SİSTEMİ Adını Suriye sınır hattına sevk edilerek aktif hale getirildiğinde duymuştuk. Yerli hava savunma sistemi aracının ismi bazı yerlerde erkek çocuklarına verilmektedir. Çünkü bu kelime Sınır muhafızı anlamına gelmektedir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >