Diziler anlık değil 'sonradan' izleniyor

Türk dizileri dünya pazarında da büyük ilgi görüyor.
Türk dizileri dünya pazarında da büyük ilgi görüyor.

Türk toplumu olarak dizi izlemeyi çok seviyoruz. Ancak yapılan bir araştırmaya göre dizileri zamanında değil sonradan izlemeyi daha çok seviyoruz. Türkiye Araştırma Derneği’nin 22’nci Araştırma Zirvesi’nde bu konu hakkında veriler paylaşıldı. Yapılan araştırmaya göre, dizileri canlı izleyenlerin oranı, yüzde 32.6’yken, daha sonra ekranda kaydedip izleyenlerin oranı yüde 52.6 olduğu belirlendi.

Türk dizileri kalitesi ile yurt dışına satışlarda büyük başarı elde ediyor. Toplum olarak çok sevdiğimiz ve takip ettiğimiz dizilerle ilgili bir araştırma ortaya çıktı. Dizi başladığı an oturup izlendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında çoğumuz diziler sonradan izliyoruz.

Anlık dizi izleme oranı düşük

Yazar ve gazeteci Sina Koloğlu yazısında, Türk dizilerinin izlenme oranlarına değindi. Koloğlu,

''Teknoloji ilerledikçe izleme ölçümlerinde yeni teknikler gelişiyor. Artık, sonradan dizi ve film izleme olanaklarımız var. Bu yöntemi kullananların sayısı giderek artıyor. Zaman Kaydırmalı İzleme ölçümlerine TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş.) geçtiğimiz 2 Mart tarihinde geçti. Türkiye Araştırma Derneği’nin 22’nci Araştırma Zirvesi’nde, bu konuda sunumlar yapıldı. Unutmayalım, her evdeki izleme, Zaman Kaydırmalı İzleme’ye olanaklı olmayabilir.

Evdeki aygıt, dijital platforma üyelik durumu, izle-öde sisteminin içinde olup olmaması gibi durumlar bu ölçümü etkiliyor. Yani bu olanaklara sahip hanelerde ölçüm yapılıyor. Sunacağım veri, sözünü ettiğim şartlara sahip olanların bunu kullandıkları yönünde. Dizileri canlı izleyenlerin oranı, yüzde 32.6’yken, daha sonra ekranda kaydedip izleyenlerin oranı yüde 52.6. Bir veri de, filmlerle ilgili. Ekranda yayınlandığı sırada izleyenlerin oranı, yüzde 5.1’ken, kaydedip izleyenlerin oranı yüzde 7.4. Evlerinde kayıt olanakları bulunanların bu işlemi her program için az ya da çok yaptıkları görülüyor. Kaydedip, izlemeyi seviyoruz'' diyerek aslında dizilerin o an oturup izlenmediğini ortaya koydu.

Dizileri sonradan açıp izleme oranı daha yüksek.
Dizileri sonradan açıp izleme oranı daha yüksek.

Tweet atma oranımız yüksek

Yazar ve gazeteci Sina Koloğlu dizilerin izlenme oranıyla ilgili verdiği sayı dışında aynı zamanda Tweet atma oranlarını da mercek altına aldı. Koloğlu;

''Çoklu ekran olayı sarınca bizi, izlediğimiz diziye de saygı kalmıyor anlaşılan. Ne güzel, ne kadar çok izleme olanağımız var. Aynı anda birden çok iş yapmayı seven bizler için ne büyük nimet. 15 yaş üzeri her dört kişiden biri, TV izlerken başka bir ekranla ilgileniyor. Popüler bir dizi izlerken, aynı zamanda Tweet atmayı çok seviyoruz'' diyen gazeteci rakamları da paylaştı.

İzlenilen dizi hakkında çok sayda Tweet atılıyor.
İzlenilen dizi hakkında çok sayda Tweet atılıyor.

Dizi izlerken Tweet atmayan yok

Koloğlu, ''Popüler bir dizi takip edilirken aynı zamanda dakikada 22 bin 320 kişinin Tweet attığı yine dakikada 245 bin 760 kişi tarafından beğeni aldığı tespit edilmiş. Elindeki telefondan Tweet atmayan, Instagram’da beğenilerine bakmayan, hatta Facebook’a gelen yeni haberleri takip etmeyen var mı? Bizim ev ahalisi, 120 dakika dizi olunca böyle olması normal diyor'' dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >