Türkiye'den Fırat Kalkanı operasyonu. Özgür Suriye Ordusu Cerablus ilçe merkezinin girişine ulaştı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine operasyon düzenlenmeye başladı. 06.08'de ilk hava harekatı gerçekleştirildi. Saat 11 sularında Türk tankları sınırı geçti.Fırat Kalkanı ismi verilen operasyon da 46 DAEŞ militanı öldürüldü, ÖSO Cerablus ilçe merkezinin girişine ulaştı

DAKİKA DAKİKA FIRAT KALKANI OPERASYONU

SAAT 4.00 – 5.45

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı. İlk olarak TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı. Daha önce belirlenmiş noktalarda iş makinası yardımı ile geçitler açıldı.

Saat 5.45'e geldiğinde TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldığı duyuruldu.

SAAT 6.08

Topçu ateşinin ardından ilk hava harekatı 06.08'de gerçekleştirildi. 06.10'da ikinci kez hava harekatı düzenlendi ve saat 6 buçuğa kadar sürdü.

SAAT 07.50

Gelen açıklamada Hava Kuvvetleri'nce vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vurulduğu açıklandı.

SAAT 9.00
Askeri kaynaklar topçu atışlarıyla 70 hedefi imha ettiğini duyurdu.

SAAT 09.14
Cerablus'tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezindeki düştü.

SAAT 09.48

Askeri kaynaklar, Suriye hudut hattında DAEŞ hedeflerine yönelik düzenlenen operasyonun adının “Fırat Kalkanı" olduğunu açıkladı.

SAAT 10.25

81 hedefe 294 atış yapıldı. Atışların devam ettiği, havada sürekli bulunan iki F-16'nın ise anlık tespit edilen hedefleri vurduğu bildirildi.

SAAT 11.07

Türk tankları sınırı geçti
Tanklar Suriye topraklarına girdi

SAAT 11.25

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı.
Başkomutandan sert çıkış, "Türkiye'ye tehdit unsuru oluşturacak kim varsa bu millet ordusuyla, polisiyle, korucusuyla, milletiyle vardır, var olacaktır"

SAAT 11.30

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının, Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice Köyü'ne ulaşmak üzere olduğunu bildirildi.

SAAT 12.02

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''Özgür Suriye Ordusu sınırı geçti'' dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Amacımız, DAEŞ terör örgütünü kuzeyden aşağı doğru süpürmektir.



SAAT 16:52

Özgür Suriye Ordusu Cerablus ilçe merkezinin girişine ulaştı

Video: Operasyonun havadan görüntüleri
AB'den Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin açıklama
Esed rejiminden 'Fırat Kalkanı' operasyonuna kınama
PYD'nin elebaşı Salih Müslim'den küstah tweet



KOMUTA ZEKAİ AKSAKALLI'DA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Cerablus bölgesine başlattığı askeri harekâtı 15 Temmuz darbe girişiminin kahramanlarından Zekai Aksakallı yönetiyor.

Bu sabah saat 04.00 itibariyle Suriye'nin Keklice ve Cerablus bölgesine hem havadan hem de karadan askeri harekât başladı.

Harekât kapsamında TSK'ya ait fırtına obüsleri ile DAEŞ kontrolündeki Cerablus bölgesine 224 top atışı yapıldı ve 63 hedef imha edildi. Karadan yapılan atışlara havadan da Türk jetleri destek verdi. Saat 06.08'de havalanan Türk uçakları bölgeyi bombardımana tuttu.

Operasyonun başında ise Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın olduğu öğrenildi.
Fırat Kalkanı Harekatı'ndan ilk görüntüler

HULUSİ AKAR VE KOMUTA KADEMESİ KARARGAHTA

Suriye'nin kuzeyine yönelik harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.


Dünya basını Cerablus hareketini böyle gördü
Galeri: TSK'dan Cerablus'a askeri operasyon














Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >