Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın iki paylaşımına uyarı ekledi

Donald Trump
Donald Trump

Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı iki tweet'in altına 'bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenin' şeklinde uyarı bıraktı.

Böylece aslında Donald Trump'ın tweet'i bir anlamda yine yanıltıcı olarak işaretlenmiş oldu.

Elektronik oy kullanımını eleştiren Trump, Twitter'ın bu tweet'i işaretlemesiyle alakalı yeni bir açıklama daha yaptı.

Twitter, gizlilik kurallarını belirli periyotlarla
güncelleyerek yanlış bilgiler içeren tweet'leri yasaklıyor. Daha doğrusu hatalı tweet'ler işaretleniyor. Üstelik yalnızca metin değil medya dosyaları içeren paylaşımlar için de benzer durum geçerli. Bunun en somut örneklerinden biri Mart'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya hesabında gerçekleşti. Twitter, Donald Trump'ın retweet'lediği videoyu 'manipüle edilmiş medya' olarak işaretlemişti. Bu önlem aslında medya dosyasının aldatıcı şekilde değiştirildiğini gösteriyor.

5G ağlarının koronavirüsü yaymasıyla ilgili tweet'ler de yasaklanmıştı.

Özellikle koronavirüs hakkındaki bilgilerde denetimleri sıkılaştıran Twitter, bir yandan da Kasım'da gerçekleşecek olan ABD seçimleri öncesinde yanlış ifadelerin önüne geçmek istiyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı tweet altında 'oy pusulası hakkında gerçekleri öğrenin' şeklinde bir ibare çıkıyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı tweet altında 'oy pusulası hakkında gerçekleri öğrenin' şeklinde bir ibare çıkıyor.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın paylaşımı üzerine Twitter iki paylaşıma daha müdahale etti. Oy kullanma konusundaki paylaşımların hemen altında 'bu konu hakkındaki gerçekleri öğrenin' şeklinde bir metin çıkıyor. Bununla birlikte aslında Donald Trump paylaşımlarının doğruluğu da Twitter tarafından sıkça sorgulanıyor. Hatta Donald Trump bu paylaşım nedeniyle potansiyel olarak yanlış bilgilendirici şeklinde geçiyor.

Paylaşım hangi bilgiyi içeriyor?

Donald Trump, Twitter'ı 'ifade özgürlüğünü kısıtlamakla' suçluyor.
Donald Trump, Twitter'ı 'ifade özgürlüğünü kısıtlamakla' suçluyor.

Dün (26 Mayıs Salı) yapılan iki paylaşım da Twitter'ın bu hususta ne kadar titiz davrandığını gösteriyor. Trump, koronavirüs nedeniyle elektronik ortamda oy kullanmanın yaygınlaşmasını eleştiriyor. Bu yöntemle hileli sonuçlar ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Tweet altına yapılan uyarı ve sonuç sayfası ise aslında posta yoluyla oy kullanma konusunda herhangi bir sorun olmadığı belirtiliyor.

Twitter, ifade özgürlüğünü tamamen kısıtlıyor ve başkan olarak ben buna izin vermem.

Hemen her zaman olduğu gibi haberlerin ortaya çıkmasıyla birlikte ABD Başkanı Donald Trump aslında Twitter'ın seçimlere müdahale ettiğini bildirdi. Ayrıca ifade özgürlüğü konusunda da sınırlandırma yaptığını savundu. ABD seçimleri öncesinde bu konuyla alakalı çok daha fazla haber çıkacağına şüphe yok.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >