Ukrayna Başkanı Zelenskiy: Sınırlarımız olduğu şekilde kalacak

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Silahlı Kuvvetlerine sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması talimatını verdi. Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair imzaladığı iki ayrı kararname, ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlandı. Kararın ardından Rus ordusunun bölgeye girmesi talimatı verildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise bu karara, "Rusya'nın son hareketleri ülkemizin egemenliğinin ihlalidir. Sonuçların tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. Ukrayna'nın uluslararası sınırları, olduğu şekilde kalacaktır" sözleriyle tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı. Kararın ardından Rus ordusunun bölgeye girmesi talimatı verildi.

"Kimseye borçlu değiliz ve kimseye bir şey vermeyeceğiz"

Tüm dünyanın tepkisini çeken karar sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece yarısı ulusa seslendi. Rusya'nın aldığı kararın devlet bütünlüklerini ihlal ettiğini söyleyen Zelenskiy, "Tarih dersleri için zamanımız yok. Barış istiyoruz. Ukrayna'nın uluslararası sınırları, Rusya'nın eylemlerine rağmen aynı kalacak. Kimseye borçlu değiliz ve kimseye de bir şey vermeyeceğiz. Çünkü 2014 Şubat değil, 2022 Şubat'tayız. Başka bir ülke, başka bir ordu. Tek amaç Ukrayna'da barış. Sınırlarımız güvendedir. Ukrayna kendini savunma hakkını saklı tutar.

"Tüm sonuçlar Rusya'ya aittir"

Sorunları diplomasi yoluyla çözmek istiyoruz. Şikayetlerimizi AGİT'e gönderdik. Kaotik eylemler için hiçbir sebep yok. Kendi toprağımızdayız, kimseden ve hiçbir şeyden korkmuyoruz. Ortaklarımız bizimle. Rusya'nın son hareketleri ülkemizin egemenliği ve toprak bütünlüğünün ihlalidir. Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >