Ukrayna uyardı: Çernobil soğutulmazsa felaket yaşanabilir

Çernobil
Çernobil

Rusya ile Ukrayna arasındaki yaşanan savaşın 21. gününe girilirken Çernobil'den korkutucu haberler geldi. Çernobil yakınındaki Slavutych kentinin Belediye Başkanı olan Yuri Fomichev santral hakkında yaptığı açıklamada "Eğer soğutma sistemi durursa, kısa bir süreliğine de olsa yeni bir Fukuşima yaşanır" şeklinde konuştu.

Çernobil Nükleer Santrali'nin yakınında bulunan Slavutych kentinin Belediye Başkanı Yuri Fomichev Rus ordusunun kontrolünde olan santral hakkında uyarılarda bulundu. Fomichev, "Eğer soğutma sistemi durursa, kısa bir süreliğine de olsa yeni bir Fukuşima yaşanır" dedi.

100 çalışan rehin tutuluyor

Yaptığı açıklamaların devamında nükleer santral baskını sonrası 100 çalışanın Rus askerleri tarafından rehin alındığını belirten Yuri Fomcihev, "Bölgede gıda ve akaryakıt krizi yaşanıyor. Bununla birlikte acil durum jeneratörleri de duracak ve Çernobil'in güvenlik sistemleri de durabilir" ifadelerine yer verdi.

Soğutma sistemi durursa yeni bir Fukuşima yaşanır

Dış basına verdiği açıklamaların devamında durumun kritik olduğunu vurgulayan Fomcihev, "Nükleer santralden çıkan nükleer atıklar düzenli olarak soğutulmalıdır yoksa radyasyon sızıntısı meydana gelir. Eğer soğutma sistemi durursa, kısa bir süreliğine de olsa yeni bir Fukuşima yaşanır" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >