Ukraynalı kullanıcılara güvenlik çağrısı: Profil hesaplarınızı kilitleyin

Facebook ve Twitter, Ukrayna’daki kullanıcıların hesaplarının manipüle edilme riskinin olduğunu belirtti
Facebook ve Twitter, Ukrayna’daki kullanıcıların hesaplarının manipüle edilme riskinin olduğunu belirtti

İki gündür Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye yönelik adımları aralıksız devam ederken sosyal medya devleri çağrıda bulundu. Facebook ve Twitter tarafından yapılan açıklamalarda, Ukrayna’daki kullanıcıların hesaplarının manipüle edilme riskinin olduğu belirtildi. Ayrıca Meta'nın tehdit istihbaratı direktörü David Agranovich, açıklamasında Ukrayna'daki kullanıcıların hesaplarını korumaları için ek özellikler getirdiklerini ifade etti.

Facebook ve Twitter tarafından yapılan açıklamalarda, Ukrayna’daki kullanıcıların hesaplarının manipüle edilme riskinin yüksek olduğu ifade edildi. Rusya'nın yıllardır dezenformasyon yaymak için kullandığı bir taktik olduğunu göz önünde bulunduran ABD’li sosyal medya şirketleri, kullanıcılara öneriler veriyor.

Twitter'ın kurumsal hesabından ve Facebook'un tehdit istihbaratı direktöründen gelen öneriler, hesabınızın saldırıya uğraması durumunda ne yapacağınızdan güvenlik endişeleri nedeniyle önceden bir hesabı kapatmaya kadar uzanıyor.

Manipülasyondan kaçınma yöntemleri listelendi

Perşembe günü Ukrayna'daki insanları hesaplarını kilitlemeye teşvik eden Twitter, Rusya’nın ismini doğrudan anmadı ama manipülasyondan kaçınma ve bunun nasıl yapılacağına dair çeşitli yöntemleri listeledi.

Twitter, "Hesabınızı ve dijital bilgilerinizi nasıl kontrol edeceğiniz" konusunda ipuçları ve kılavuzlar sunarak, öncelikle kullanıcılara kendilerini güvensiz hissettiklerinde hesaplarını devre dışı bırakmalarını söyledi. Ardından bir akıllı telefonda konum izlemenin nasıl tamamen devre dışı bırakılacağını açıkladı. İpuçlarını İngilizce, Ukraynaca ve Rusça olarak yayınladı.

Ek özellikler getirildi

Birkaç saat sonra, Meta'nın tehdit istihbaratı direktörü David Agranovich, Twitter'daki açıklamasında Ukrayna'daki kullanıcıların hesaplarını korumaları için ek özellikler getirdiklerini söyledi.

Ukrayna dilinde yazan Agranovich, bölgedeki herhangi bir kullanıcının profilini hızlıca kilitleyebilmesi için tek tıklamalı bir araç sunduklarını belirtti. Şirket daha önce Afganistan’daki kullanıcılar için de profil kilitlemeyi getirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >