Ukrayna'nın NATO üyeliği için ön şart belli oldu

NATO- Ukrayna
NATO- Ukrayna

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kiev'in egemen devlet olarak devam edebilmesinin askeri ittifaka üyelik noktasında önemli olduğuna dikkati çekti.

Romanya'nın başkenti Bükreş, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının bitiminde basın toplantısı için kameraların karşısına geçti.

"Ukrayna, verilen muğlak sözler yerine NATO üyeliğini hak etmedi mi?" sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, şöyle konuştu:

"Bu durumda üyelik meselesi masada olamaz"

"Şu anda en acil görev, Ukrayna'nın egemen ve bağımsız bir ülke olarak devamını sağlamak. Bunun için askeri, ekonomik, mali ve insani desteği mümkün olduğunca fazla sağlıyoruz. Ukrayna, egemen ve bağımsız bir ülke olarak devam edemezse tabii bu durumda üyelik meselesi masada olamaz."

"Ukrayna, egemen devlet olarak devam etmeli"

Ukrayna'nın üyelik zamanlaması konusunda bir ön koşul bulunduğunu dile getiren Stoltenberg, "O da Ukrayna'nın egemen bir devlet olarak devam edebilmesi. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya ileri askeri malzemeler, mühimmat, yakıt ve ihtiyaç duyduğu şeyleri temin etmeye hazır olduklarını belirterek, şu anda en acil konunun bu olduğunu vurguladı.

"Hem Ukrayna hem de bizim için iyi"

Stoltenberg, "Ayrıca hiçbir şey ile tam üyelik arasında çok büyük bir fark var. Ukrayna ile hem siyasi hem pratik ortaklığımızı geliştiriyoruz. Bu Ukrayna'nın kurumlarını güçlendirecek, Sovyet dönemi ekipman standartlarından modern NATO standartları doktrinine geçişe yardım edecek. Hem Ukrayna hem de bizim için iyi. Bu, Ukrayna'yı üyeliğe daha da yaklaştıracak" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >