Ultraviyole ışınlarla havadaki partikülleri temizleyen maske: UVMask

UVMask
UVMask

UVMask olarak isimlendirilen yeni nesil teknolojik maske, nefes alınıp verildiğinde havadaki partikülleri %95 oranında temizleyebiliyor.

Şu anda Kickstarter'dan destek toplayan maske, FDA ilaç idaresinden de gerekli izinleri almış durumda.

Koronavirüspandemisiyle birlikte dünya genelinde yüz milyonlarca kişi maske kullanmaya başladı. Bunlar arasında en fazla kullanılanlardan biri standart cerrahi maskeler. Fakat tekrar kullanılabilir farklı ürünler de çok fazla tercih ediliyor. Ancak teknoloji şirketleri de bu noktada özel çözümler üretiyor.

Bluetooth üzerinden bağlantı kuruyor

Ultravyole ışınlar sayesinde partikülleri %99.9 oranında temizliyor.
Ultravyole ışınlar sayesinde partikülleri %99.9 oranında temizliyor.

Geçtiğimiz haftalarda C-Mask olarak isimlendirilen özel bir maskenin detaylarına yer vermiştik. Bu ürün, cerrahi maskelerin üzerine yerleştirilerek kullanılıyor. Akıllı maske şeklinde de geçen C-Mask, telefonlarla bağlantı kurarak Bluetoothüzerinden çeşitli kontroller sunuyor. Böylece mobil uygulama vasıtasıyla mesaj gönderme, arama ve hatta 8 dile kadar tercüme gibi ek özellikler sunuyor. Ayrıca maske takan insanların en çok zorlandığı hususlardan birine çözüm olacak 'ses yükseltme' özelliğini de barındırıyor. Şu an için hem ABD hem de Çin'de yoğun talebin olduğu ürünle alakalı çalışmalar devam ediyor.

Ultraviyole ışınlarıyla koruyor

Diğer bir örnek ise UVMask. ABD'nin tasarladığı ürün, ultraviyole sistemiyle birlikte çok daha etkin bir koruma sağlıyor. UVMask, temel olarak nefes alındığında ultraviyole ışınlarıyla havadaki partikülleri temizliyor. Aslında bu sayede hem cerrahi hem de N95 tipindeki maskelere göre daha yüksek bir koruma sunuyor.

İlk katman 0.1 mikron büyüklüğündeki partikülleri %95 oranında temizleyebiliyor.

UV-C olarak isimlendirilen ışın temizleme teknolojisiyle ilk katma, 0.1 mikron büyüklüğündeki partikülleri %95'e varan oranda filtreleyip temizliyor. Tek şarjda 6 saate kadar kullanım sağlayan bu ürün N95 maskelerle kıyaslanıyor. N95 maskelerin filtreleyebildiği partiküller 0.3 mikron seviyesinde.

Üstelik bu tip ürünler doğrudan sağlıkla alakalı olduğu için birçok farklı merciden onay da gerekiyor. FDA'nın bu projeyi özellikle onayladığı belirtiliyor.

Kickstarter projesi ABD'de 20.000 dolarlık bağış bekliyordu fakat an itibariyle destek 498 bin doları aşmış durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >