Uydudan böyle görüntülendi: İşte Buça'da kilise bahçesindeki toplu mezarlar

Buça
Buça

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 37 kilometre uzaklıktaki Buça'daki katliam görüntülerini dünya konuşurken, bu kez de kilise bahçesindeki toplu mezara ilişkin detaylar ortaya çıktı. İlk kez uydudan görüntülenen toplu mezarın 10 Mart tarihinde kazılmaya başlandığı öğrenildi.

Maxar Technologies tarafından sunulan görüntülerde St. Andrew ve Pyervozvannoho All Saints Kilisesi yakınında toğrağa kazılmış yaklaşık 14 metre uzunluğunda çukur görülüyor. Şirkete göre, kilisenin arazisindeki ilk kazı izleri 10 Mart'a kadar gidiyor.

Reuters'a konuşan Maxar, "31 Mart'taki daha yakın tarihli görüntülerde, kilisenin yakınındaki bölgenin güneybatı kesiminde yaklaşık 14 uzunluğunda bir mezar alanı görülüyor" açıklamasında bulundu.

Başkent Kiev'in yaklaşık 24 km kuzeybatısındaki Buça, 24 Şubat'taki Rus işgalinin başlangıcından bu yana şiddetli çatışmalara sahne oldu ve 26 Şubat'ta tamamen işgal edildi. Bir aydan fazla bir süre boyunca kasaba tamamen erişilemez durumda kaldı.

Geçen hafta kasabaya giren Ukraynalı askerler, sokaklarda, bazıları bağlı ve yakın mesafeden vurulmuş yüzlerce sivile ait cansız beden buldu. Kasabanın belediye başkanı Taras Shapravskyi'ye göre, 300 cansız bedenin en az 50'si Rus birliklerinin yargısız infaz kurbanı gibi görünüyor.

  • Ne olmuştu?
  • Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.
  • Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirmişti. Venediktova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinin her karışında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek bu çalışmalarda adli müfettişler, patlayıcı madde ve kinoloji uzmanları, adli tıp uzmanları, doktorlar ve kurtarma ekiplerinin de yer aldığını kaydetmişti.
  • Kiev yakınlarındaki kurtarılan yerleşim alanlarında 410 sivilin cesedinin bulunduğunu kaydeden Venediktova, "Kiev bölgesinin kurtarılmış topraklarında, Rusya'nın acımasız savaş suçlarının çok önemli kanıtları var. Burası, bizim topraklarımızda onu organize edenleri cezalandırmak için belgelenmesi gereken bir cehennemdir" değerlendirmesinde bulunmuştu.
  • Venediktova, olayın tanıkları ve mağdurlarının tespitine yönelik çalışmaların yanı sıra bu facianın foto ve video kanıtlarının toplanmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü vurgulamıştı.

Dünyadan tepki yağdı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında yer alan Bucha kentinde Rus güçlerinin bölgeden çekilmesinin ardından çok sayıda sivilin cansız bedenlerinin bulunması Avrupalı liderler tarafından kınandı. Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ordusunun savaş suçu işlediğini söyleyerek, Rus ordusu hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'daki olayları kınadığını belirterek, "Rusya'nın Irpin ve Bucha'daki masum sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna'da savaş suçları işlediğinin başka bir kanıtıdır" dedi. Johnson, "Kremlin'den gelen hiçbir inkar veya yanlış bilgi, hepimizin doğru olduğunu bildiğimiz gerçeği değiştiremez. Putin çaresiz, işgali başarısız oluyor ve Ukrayna'nın kararlılığı hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Putin'in savaş makinesini güçsüz bırakmak için elimden gelen her şeyi yapacağım. Yaptırımlarımızı ve askeri desteğimizi artırmanın yanı sıra, sahada ihtiyacı olanlara yardım etmek için insani destek paketimizi güçlendiriyoruz" dedi. Johnson ayrıca, İngiltere'nin Ukrayna'ya yönelik desteğin ön sahalarında yer aldığını söyleyerek, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Ukrayna'da işlenen suçlarla ilgili soruşturma yapacağını ve İngiltere Adalet Bakanı Dominic Raab'ın konuyla ilgili ek mali desteğin sağlanmasına ve uzmanların görevlendirilmesine yetki verdiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Rus güçlerini Ukrayna'nın Bucha ve Irpin kasabalarında "korkunç eylemler" yapmakla suçlayarak, bu eylemlerin savaş suçu olarak soruşturulmasını talep etti. Truss, yaptığı açıklamada, "Rus birlikleri geri çekilmeye zorlandıkça, işgalci güçlerin Irpin ve Bucha gibi kasabalardaki korkunç eylemlerinin arttığını görüyoruz. Rusya'nın Ukrayna'yı yasadışı ve haksız işgali sırasında masum sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin yaptıkları saldırılar, savaş suçu olarak soruşturulmalı" dedi. Truss, "Rusya'nın sinik dezenformasyon yoluyla bu vahşeti işlediğini örtbas etmesine izin vermeyeceğiz. İngiltere bunun olmamasını sağlamak için üzerine düşeni yapacak" ifadelerini kullandı.

Truss, İngiltere'nin savaş suçlarını soruşturma yetkisine sahip birincil kurum olan Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından yapılacak herhangi bir soruşturmaya tam desteği taahhüt ettiğini belirterek, 24 Mart'ta İngiltere'nin ICC'ye Rus savaş suçlarını soruşturma çabalarına yardımcı olmak için 1 milyon sterlinlik ek bir fon teklif ettiğini söyledi.

"Savaş suçu"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Buça’daki görüntüler sonrası Rusya’ya yeni yaptırım çağrısı yaptı.

Macron Kiev’in hemen dışındaki görüntülerin “savaş suçunun açık göstergesi” olduğunu da savundu.

Rusya'dan yalanlama

Batılı ülkeler ölü sivil görüntüleriyle ilgili Rusya’yı suçlarken, Kremlin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, “Ukraynalı radikallerin provokasyonu” iddiasıyla toplantıya çağırdı.

Moskova Buça’da yol kenarlarına ve hendeklere dağılmış şekilde bulunan cesetlerin Ukrayna birimleri tarafından komplo amacıyla oralara yerleştirildiğini savunuyor.

Bu şekilde son açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’dan geldi.

Yaptırım kapsamındaki isimlerden olan Zakharova, Buça’daki görüntülerin, Rusya’yı suçlamak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nin talimatıyla gerçekleştirilen bir komplo olduğunu savundu.

Devlet televizyonunda soruları yanıtlayan Zakharova, “Provokasyonun efendisi kimdir? Elbette Amerika ve NATO” dedi.

Zakharova, görüntülere Batı’dan gelen hızlı tepkinin de bu komplonun göstergesi olduğunu iddia etti.

Kadirov'un siyasi politikalarının gerçek mimarı Moskova'da oturuyor. Bu isim Vladimir Putin'den başkası değil. Peki Putin Kadirov'u neden bu kadar destekledi? Cevap basit; Putin'in tek amacı Çeçen halkının Rusya'ya karşı direncini kırmaktı. Putin, halkının neredeyse tamamı Müslüman olan Çeçenistan'da bağımsızlık yanlılarıyla tek başına mücadele edemeyeceğini çok iyi biliyordu. Bu nedenle 'böl ve yönet' politikası izledi. Rusya'nın tam göbeğinde bağımsız Müslüman bir ülke istemiyordu. Bu nedenle bağımsızlık yanlılarını bertaraf etmek için Kadirov ailesiyle ittifak yaptı. Diğer amacı ise zengin petrol yataklarına sahip olan Çeçenistan'ı Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak tutmaktı. Bunun için en uygun isim Ramazan Kadirov'du.

Kadirov'un amacı ise ayrılıkçı olan siyasi rakiplerini zayıflatmaktı. Kadirov iki savaş gören ve harabeye dönen Grozni şehrinin yeniden imarı için büyük çaba harcadı. Şehre kırk katlı şaşalı gökdelenler inşa ettirdi. Sultan Ahmet Camii'nden esinlenerek Grozni'ye Rusya'nın en büyük camisini yaptırdı.

2000'li yıllarda Çeçenistan'da istikrar sağlanırken insan hakları konusunda büyük ihlaller yaşandı. Kadirov 5 bin kişilik ordusuyla adeta bir korku imparatorluğu kurmuştu. Hatta bazı muhaliflere bizzat kendisi işkence yapıyordu. Sadece Çeçenistan'daki muhalifleri öldürtmekle kalmadı, ona rakip olabilecek isimleri yurt dışında da takip ettirerek öldürtüyordu.

Kadirov sık sık vahşi hayvanlara poz veriyor. Hatta evinin bahçesinde aslan ve kaplan beslemesiyle uzunca bir süre adından söz ettirmişti.
Anıldığı bir diğer şey ise gösterişli doğum günü partileri. 35'inci doğum gününde Hollywood'a adeta para yağdırdı. Davetliler arasında Kevin Costner, Hillary Swank, Jean Claude van Damme gibi isimler vardı. Ünlü keman virtüözü Vanessa Mae'nin ise bu gece için 500 bin dolar aldığı iddia edildi.
Lüks yaşam biçimi de Kadirov ile özdeşleşen şeylerden biri. Her biri milyon değerinde olan onlarca lüks arabası ve malikaneleri nedeniyle sıkça eleştiriliyor. Dubai'deki malikanesinin değerinin ise 7 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Eşine ve kayınvalidesine hediye ettiği pahalı evlerin yanında, adı yolsuzluklara da karışmış durumda. Bu denli gösterişli bir hayat elbette arkasından soruları da getirdi. Bir gazeteci Kadirov'a bu paranın kaynağını sorduğunda “Paranın nereden geldiğini ben de bilmiyorum” demişti. Ancak paranın kaynağı apaçık Kremlin'di... Hatta Kadirov'un Putin'den17 milyar dolar mali destek istediği de iddialar arasında.

Kadirov ile ilgili bir diğer önemli nokta ise Rusya-Ukrayna savaşında saldırıların ilk gününden beri Putin'e verdiği destek. Hatta resmi Telegram hesabının profiline Putin'in fotoğrafını koyduğu, Putin'e “Senin için ölmeye hazırım dediği ve 14 yaşındaki oğlunu da yanına alarak Mariupol'e gittiği biliniyor. Ramazan Kadirov'un, Ukrayna'daki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerideki akıl hastalarını ve personeli rehin aldığı da bilinenler arasında. Putin, Ukrayna savaşı sırasında Kadirov'a korgeneral rütbesi verdi. Böylece Kadirov'un Ukrayna'daki birlikleri komuta etmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >