Uygulama resmen başladı: Aracında sigara içene ceza kesilecek

Trafikte sigara yasağına ilişkin denetim uygulaması birçok ilde gerçekleşti.
Trafikte sigara yasağına ilişkin denetim uygulaması birçok ilde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesi açıkladığı özel araçlarda sigara yasağı uygulaması hayata geçirildi. Erdoğan, "Bu işin üzerine çok daha sıkı bir şekilde gideceğiz. Para cezası vesaire ne gerekiyorsa bunların hepsi olacak" dedi. Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin ardından bugün bir çok ilde trafik polisleri özel araçlarında sigara içtiklerini tespit ettikleri vatandaşlara 153'er TL para cezası kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada şahsi araçlarda sigara yasağının kapsamının genişletileceğini ve bununla ilgili bir çalışma yapılacağını söylemişti. Erdoğan, “Ben şimdi bakıyorum; aracı kullanan sigara içiyor. Bazen ben de işaret ediyorum. Yazılı kaide girmek suretiyle şoför de arkada oturanlar da sigara içemeyecek. Şimdi bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu işin üzerine çok daha sıkı gideceğiz. Para cezası ne gerekiyorsa olacak.” demişti. Erdoğan’ın sözleri üzerine harekete geçen trafik ekipleri bir çok ilde ‘dumansız araçlar’ denetimi başlattı.

Aracında sigara içene 153 lira ceza

Aksaray'da polis ekiplerinin trafikte sigara yasağına ilişkin yaptığı "dumansız araçlar" uygulamasında, araç içerisinde sigara kullandığı tespit edilen 13 sürücü ve yolcuya 153'er lira para cezası kesildi.

Polis, kural ihlali yapanlara ceza kesti -AA
Polis, kural ihlali yapanlara ceza kesti -AA

İl merkezindeki Ankara Caddesi'nde asayiş ve trafik ekiplerinin müşterek katılımıyla yapılan denetimde, araçlarda sigara içilip içilmediği denetlendi.

Polis ekipleri, araç içerisinde sigara kullanıldığı tespit edilen otomobil ve hafif ticari araçları durdurdu. Denetimde, araç içerisinde sigara kullandığı tespit edilen 13 sürücü ve yolcuya Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi uyarınca 153'er lira para cezası uygulandı.

Ceza uygulanan sürücü ve yolcuların şaşkınlık yaşadığı görüldü.

Polis kamerayla kayıt aldı

Bursa'da polis ekiplerince trafikte sigara yasağına ilişkin "dumansız araçlar" uygulaması gerçekleştirildi. Görevli 250 polisin katılımıyla 15 noktada yapılan uygulamada, araçlarda sürücülerin sigara içip içmedikleri denetlendi.

Güzergahlarda kamerayla kayıt alan polis, içinde sigara içildiğini tespit ettiği araçların plakalarını uygulama noktasındaki ekiplere bildirdi. Bu araçları durduran ekipler, sigara içen kişilere cezai işlem uyguladı.

Ekipler, şoför ve yolculara araçlarda sigara içilmemesi konusunda da uyarılarda bulundu.

Polis ekipleri, şoförleri uyardı -AA
Polis ekipleri, şoförleri uyardı -AA

"Doğru bir uygulama, bundan sonra dikkat edeceğiz"

Tokat Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kent merkezinde otomobillerde ve taksilerde 'dumansız araç' uygulaması yapıldı.

Kentte otomobil içinde sigara içmekten ilk ceza ise serbest meslek ile uğraşan Vedat Omca'ya kesildi. Omca, "Uygulamadan hiç bilgim yoktu. Ceza yedik, bundan sonra dikkat edeceğiz" dedi. Uygulamaya katılan Ahmet Selçuk ise, ''Aslında çok doğru bir şey. Ben devamlı uzun yola gidip gelen insanım sigara içiyorum ama bundan sonra daha dikkat edeceğim. Sağlığımız bizim için önemli" şeklinde konuştu.

Taksiciler uygulamadan memnun -DHA
Taksiciler uygulamadan memnun -DHA
  • Ticari taksi sürücüsü Ahmet Melih Uçar ise uygulamadan memnun olduklarını ifade ederek "Bu uygulama çok iyi oldu. Normalde taksilerde yasak olduğunu biliyoruz. Şimdi ise sivil araçlarda da şoförlerin sigara içmesinin yasak olduğunu öğrendik. Yalnız bu işin devamlılık arz etmesi lazım. Yani bu kontrollerin her gün olması lazım" dedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >