Uzmanından 'kronomid' açıklaması: Bir-iki hafta daha görülecekler

Kronomid sivrisinekleri Büyükçekmece Gölü yakınlarını istila etti
Kronomid sivrisinekleri Büyükçekmece Gölü yakınlarını istila etti

Büyükçekmece yakınlarında görülen ve çevre halkını rahatsız eden 'kronomid' sivrisinekleri ile ilgili İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen bilgi verdi. İlaçlama dışında ışık tuzakları ve farklı biyolojik yöntemler kullanılabileceğini söyleyen Dikmen, sivrisineklerin bir-iki hafta daha görüleceklerini ifade etti.

Büyükçekmece'deki hemen bütün mahallelerde 'kronomid' olarak bilinen sivrisineklere benzer sinek istilası, ilçede oturanları bıktırdı. Çevre sakinleri, ilaçlamanın yetersiz olduğunu öne sürdü.

  • Sinekler ilçede bulunan özellikle 19 Mayıs, Dizdariye, Mimarsinan, Kamiloba, Pınartepe, Sinanoba Mahallesi'nde yaygın görülüyor.

"Işık tuzakları konulabilir"

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen kronomid ve mücadele konusunda bilgi verdi.

Dikmen, “Ergin sinek olarak görülen çok kısa bir yaşamları olan bu kronomidler sudan çıktıktan sonra uçmaya ve çiftleşmeye başlar. Yığınla insanları tedirgin edenler bu sineğin ergin formları. Gece veya belli saatlerde çıkmasının nedeni; ışığın bunları cezbetmesi. Işığın olduğu yere uçuyorlar. Hiçbir zararları yok. Sivrisinek gibi sokmuyorlar. Uçma dışında insana zarar vermiyorlar. Şikayetler; bulut olarak etrafı sarmaları" dedi.

"Farklı yöntemlerle bunları insanlardan uzaklaştırabilirler" dilen Dikmen, "Örneğin ışık tuzakları konulabilir. Işığa gelmeleri nedeniyle onları kırsal alana konulan çok parlak ışıklarla cezbedebiliriz. Su içerisinde sadece bu larvalara etki eden ilaç veya yöntemleri kullanabiliriz. Anadolu’da bu tür göllere alabalık veya sazan konularak popülasyonlarının azalmasının önüne geçilebiliyor. Kurbağa gibi daha biyolojik yöntemler denenebilir" diye konuştu.

"Bir-iki hafta daha görülebilir"

Dr. Öğretim.Üyesi Fatih Dikmen bu sineklerin 4-5 günlük ömürleri bulunduğunu, aynı anda yetişkin birey haline gelmedikleri için varlıklarının bir-iki hafta daha görülebileceğini vurgularken, “Bunlardan rahatsız olanlar loş ışıkta otursunlar. Onlardan korkmasınlar. Bunlar için çok ciddi ilaçlama yapılırsa çocuğunuza veya vücudunuza başka zarar verebilir. Yerleri belli. Belediye veya ilgili kurumlar göle lavra ile beslenen balık veya kurbağa gibi canlıları bırakabilir" ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >