Uzmanlardan 'Deli Mi Ne?' uyarısı: "YouTuberlara özel eğitim verilmeli"

Deli Mi Ne isimli YouTube kanalının sahibi Ali Abdülselam Yılmaz.
Deli Mi Ne isimli YouTube kanalının sahibi Ali Abdülselam Yılmaz.

● Ünlü YouTuber Ali Abdülselam Yılmaz, dün oynanan Süper Kupa maçında ilgi çekmek için sahaya atlamasının ardından tepkilerin odağı haline geldi.

● Tepkilerin yanı sıra gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Yılmaz, Instagram hesabını da kapatmak zorunda kaldı.

● Uluslararası bir platformda, milyonlarca seyircinin takip ettiği karşılaşmada yaşanan bu olayın perde arkası da araştırılmaya başlandı.

● Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur konuya ilişkin, birkaç abone uğruna YouTuberların birçok şeyi feda edebileceğini bu yüzden devletin YouTuberları eğitime tabi tutmasının şart olduğunu aktardı.

YouTube kanalına yüklediği eğlence videolarıyla tanınan ve 4.5 milyonun üzerinde aboneye sahip Ali Abdülselam Yılmaz, dün akşam oynana UEFA Süper Kupa finalinde saha atlayarak ülkenin en çok tartışılan ismi haline geldi.

Tartışmaların boyutu giderek büyürken, YouTuberların genel olarak dikkat çekmek ve takipçi sayılarını artırmak amaçlı yaptıkları tepki çeken işlerin sorgulanmasına da sebep oldu. Bu konuda Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, YouTuberların yaptığı bu tarz eylemlerin arkasında yatan temel motivasyonu değerlendirdi.

"Çok bencilce girişimlerde bulunabiliyorlar"

Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur, yaptığı değerlendirmede, dijital medyada, tıklanma, birkaç abone ve birkaç beğeni uğruna birçok şeyin feda edildiği, milli, manevi ve kültürel değerlerin yıpratıldığını söyledi.

YouTube'daki kanalında videolar çeken "Fester Abdü" adıyla da bilinen Yılmaz'ın uluslararası bir futbol organizasyonunda sahaya girmesinin Türkiye'nin imajını zedelediğini Baktur, "Dijital platformlar özgür ama bunlar için devasa organizasyonları tehlikeye atmak, ülkeyi böyle risk altına sokmak, imajını zedelemek bir video için nelerin yapılabileceğini gösteriyor. Bir video uğruna her şeyi feda edebilecek konuma sürüklenen YouTuber kitlesi, bu işi kontrol edilemez bir hale getirdi. Bu kitlenin en büyük sorunu tık uğruna, abone uğruna her şeyini düşünmeden feda edebilmesinden kaynaklanıyor." diye konuştu.

"Sıra dışı içerikleri izledikçe, onları motive ediyoruz"

Vatandaşların sorumluluğunun yasal, hukuki ve insani içerikleri izlemek olduğunu belirten Akgül, "Maalesef sıra dışı içerikleri izledikçe, bu kişiler ön plana çıktıkça onları motive ediyoruz. Bir sonrakine daha çılgın bir şey, bir sonrakine daha çılgın... Çıldıra, çıldıra insanlığa, topluma zarar verecek davranışlar sergilemenin daha popüler olduğunu görüyorlar. Bu da insan hayatının riske atılmasına kadar gidebiliyor. Çok tehlikeli bir durum." ifadelerini kullandı.

"Para kazanmak adına tüm etik değerler gözardı ediliyor"

Para kazanmak adına tüm etik, ahlaki ve hukuki değerlerin bazı Youtuberlar tarafından gözardı edildiğini belirten Ergün, "Ne yazık ki herhangi bir eğitim almamış, yetiştirilmemiş, neyi ne şekilde paylaşması gerektiğini bilmeyen kişiler tarafından bu içerikler oluşturuluyor." dedi.

Türk Ceza Kanunu kapsamında suç sayabilecek birçok şeyin Youtube'un kendi ilke ve kurulları açısından suç sayılamayabildiğini vurgulayan Ergün, "Dolayısıyla bu yayınlar hızlı bir şekilde dolaşıma sokulabiliyor. Bunlarla ilgili ne kadar yasal düzenleme yapılabilir bilemiyorum ama suç içeriği olduğu andan itibaren, bu suç içeriğine destek sağlayan sponsorlar da dahil olmak üzere, bu içeriği oluşturan kendisine de Youtuber ismi verilen kişilerin adli soruşturmalara tabi tutulması, haklarında cumhuriyet savcılarınca işlem başlatılması, suç içerikli metaryallerin yayılmasının engellenmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Devletin bu Youtuberları eğitime tabi tutması şart"

İnsanların tepki göstermelerine rağmen bu tür içerikleri izlediğine dikkati çeken Ergün, "Bu içeriklerin izlenmesi, hatta nefretduyularak izlenmesi bile bu içerikleri sağlayanlar açısından para kaynağı. Dolayısıyla bu sistemin ortadan kaldırılabilmesi için devletin bu Youtuberları belli etik, ahlaki ve yasal düzenlemelerle alakalı bir eğitime tabi tutması şart. Aksi halde özellikle küçük çocuklar hedef olmak üzere. Bu içerikleri izleyen, bunlardan etkilenen ve her geçen gün daha farklı içerikler üretme derdine düşen insanlar var." dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >