Uzmanlardan Düzce'deki depremle ilgili ilk yorum: Marmara depremini tetikler mi?

Arşiv
Arşiv

Düzce'de meydana gelen 5 şiddetindeki deprem İstanbul dahil birçok ilde hissedildi. Depremin ardından uzmanlar da televizyonlardaki canlı yayınlara bağlanarak, söz konusu depremin büyük Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirdi. Deprem uzmanları bu depremin Marmara Bölgesi'ndeki olası depremi tetiklemeyeceğini belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre saat 15.40'ta Düzce Merkez'de 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Düzce Valisi Cevdet Atay, 18,02 kilometre derinliğinde meydana gelen depremle ilgili şu ana kadar olumsuz bir durumla karşılaşılmadığını açıkladı.

"Marmara için tehdit oluşturmuyor"

Depremin ardından uzmanlar da canlı yayına bağlanarak, söz konusu depremin büyük Marmara depremini tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirdi. Düzce'de meydana gelen depremin Marmara için bir tehdit oluşturmayacağını belirten Deprem Uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, "Deprem İstanbul depremi değil, Marmara için tehdit oluşturmuyor" dedi.

Prof. Ersoy, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Düzce'de biliyorsunuz 1999 Kasım ayında bir deprem olmuştu. Düzce deprem bölgesi. Bir önceki depremde Avcılar'dan depremi hissetmiştik. Deprem dalgalarında iletim daha kolay oluyor. Bazı kaynaklara göre 5.3, bazı kaynaklara göre 4.9 anladığıma göre İstanbul'dan Bolu'ya kadar hissedilmiş. Ancak bu İstanbul depremi değil, Marmara'nın depremi değil. Marmara'da beklediğimiz deprem ayrı bir deprem. Düzce'nin depremi bu, bizi dolaylı yoldan etkiledi"

"İki büyük deprem yaşandı arada büyük bir deprem bekleyemeyiz"

Gazi Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Bolu-Gerede 1944 7,4 deprem yaşamış bir bölge. 1999'da hemen batısında oldu. Arada çok büyük bir deprem beklemeyiz. Kuzey Anadolu Fayı Düzce-Kaynaşlı arasında kırıldı. Depremin daha büyüğü doğuya doğru beklenebilir" dedi.

"Enerji birikmesi yüz yıllar içinde oluyor"

Prof. Dr. Polat Gürkan ise, "Ben Gerede, Yalova'nın yakınına kadar herhangi bir kaymayı yakın yıllarda beklemem. Enerjinin birikmesi yüz yıllarla ölçülen süreler içinde oluyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >