Vestel, Toshiba'nın televizyon bölümünü Çinlilere kaptırdı

Toshiba
Toshiba

Toshiba, Vestel'in de teklif verdiği televizyon bölümünü kime satacağını açıkladı. 442 milyon lira ödemeyi taahhüt eden Çinli televizyon üreticisi Hisense, Toshiba televizyonlarının yeni sahibi oldu.

Ekonomik kriz içerisinde olan Japon teknoloji şirketlerini bünyesine katmak için büyük çaba harcayan Çinli firmalar, bir satıştan daha galip ayrıldı. Vestel'in de satın almak için teklif verdiği Toshiba'ya ait televizyon departmanı, Hisense tarafından satın alındı. Çinli elektronik devi daha önce Amerika'da Sharp markasıyla televizyon satış haklarını almıştı.

Toshiba Visual Solutions (TVS) ismini taşıyan şirketin yüzde 95 hissesine karşılık 12,9 milyar yen (442 milyon lira) ödeyecek olan Hisense, anlaşmanın gelecek yıl şubat ayında neticelenmesini bekliyor. Çin'de 13 yıldır liderliği elinde tutan ve 2015, 2016 yıllarında küresel piyasanın en büyük üçüncü televizyon üreticisi olan Hisense, bu alımla küreselleşme planını daha da güçlendirmiş olacak. Japonya'da en çok televizyon satan üçüncü marka konumundaki Toshiba, Çinli üreticinin varlık gösteremediği pazarlarda yüksek marka değeriyle yeni tüketicilere ulaşma yolunda kilit vazifesi üstlenecek.

Toshiba'da neler oluyor?

Mart 2016'dan beri toplam 9 milyar dolar zarar açıklayan Toshiba, yüz yılı aşkın şirket tarihindeki en büyük ekonomik krizle karşı karşıya. Yeniden yapılanma uğruna yarı iletken çip üretim departmanını 18 milyar dolara elden çıkarmaya hazırlanan, bulaşık ve çamaşır makinesi bölümünü ise daha önce yine Çinli bir teknoloji şirketi olan Midea'ya satan Toshiba'nın birinci önceliği kredi borçlarını dengelemek. Televizyon bölümünün satışından alacağı 12,9 milyar yen bu amacını gerçekleştirmesi için pek yeterli değil. Fakat böyle küçük departmanların satışı, firmanın uzun vadede çekirdek operasyonlara daha iyi odaklanmasını ve giderleri kısarak tekrar kâr etmeye başlamasını sağlayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >