WhatsApp verilerinizi Facebook ile 2016'dan beri paylaşıyor

Arşiv
Arşiv

WhatsApp'ın "Verilerinizin Facebook ile paylaşılmasını istemiyorsanız uygulamayı kullanmaya devam edemeyeceksiniz" bildirimi kullanıcılar arasında büyük tepki topladı. Ancak bu yeni bir şey değil ve Facebook'un 2016'dan beri yürürlükte olan veri politikasını yansıtıyor.

İÇİNDEKİLER

WhatsApp kullanıcıları 8 Şubat 2021'de geçerli olmak üzere bir bildirimle karşılaştılar. Uygulama, veri ve gizlilik politikasını değiştirdiğini ve kabul edilmediği takdirde kullanıcıların uygulamayı kullanmaya devam edemeyeceğini bildirdi.

2016'dan beri bilgileriniz paylaşılıyor

Wired'ın haberine göre, Facebook WhatsApp'ı 2014'te satın aldı ve o dönemden itibaren kullanıcılar uygulamanın Facebook'la veri paylaşımı konusunda endişelendi. Geçtiğimiz hafta çıkan bildirim ise Facebook'un 2016'da yürürlüğe koyduğu veri değişimini yansıtıyor. Yani, WhatsApp 2016'dan beri Facebook'la kullanıcı verilerini paylaşıyor ancak kullanıcıların çoğu bu politikayı geçtiğimiz haftaki bildirimle fark etti.

WhatsApp 2016'da yürürlüğe koyduğu değişiklikte kullanıcılarına veri paylaşımını opsiyonel tutmuş ve şu ifadelere yer vermişti: Eğer WhatsApp'ın mevcut kullanıcısıysanız gördüğünüz Facebook reklamlarını ve ürün deneyiminizi geliştirmek için WhatsApp hesabı verilerinizi Facebook ile paylaşmamayı seçebilirsiniz.

Geçen haftaki bildirimde "opsiyon ibaresi" kaldırıldı. Eğer 2016'daki değişiklik gözünüzden kaçmadıysa ve veri paylaşımına izin vermediyseniz, bu seçiminiz yürürlükte olmaya devam edecek. Ancak veri paylaşımını durdurma seçeneği uzun zaman önce uygulamadan kaldırıldı.

  • 2016 Ağustos'ta WhatsApp kullanıcılarına veri paylaşımına karar vermek için 30 gün süre tanımıştı. Bu izni verip vermediğinizi ayarlar kısmındaki "Hesap bilgilerini talep et" menüsünden öğrenebilirsiniz.

Facebook mesajlarınıza ulaşamayacak

Bütün bu yaşananlar, WhatsApp'ın "uçtan uca şifreleme" özelliğini değiştirmedi. Mesaj, fotoğraf ve alıp yolladığınız diğer içerikler yalnızca sizin ve mesajlaştığınız kişinin akıllı telefonundan görülebiliyor. WhatsApp dahi mesaj içeriğinize erişemiyor.

  • 2016'da 30 gün içerisinde veri paylaşımına izin vermediğinizi WhatsApp'a bildirmediyseniz hesap bilgileriniz Facebook ile paylaşıldı.

Öte yandan WhatsApp uygulamayı "nasıl" kullandığınızı Facebook ile paylaşıyor. Bunun içinde telefon numarası, uygulamaya girme sıklığı, uygulamada çevrim içi kalma süresi, cihaz kimliği, IP adresi, işletim sistemi, tarayıcı detayları, pil sağlığı, uygulama versiyonu, mobil şebeke, dil ve zaman dilimi gibi bilgiler bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >