Yaz tatilinde telafi eğitimi nasıl olacak, ne kadar sürecek, ne zaman başlayacak?

Telafi eğitimine ilişkin soruların cevaplarını en çok veliler ve öğrenciler merak ediyor
Telafi eğitimine ilişkin soruların cevaplarını en çok veliler ve öğrenciler merak ediyor

Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğretmenlerin izinleri ve tatilleri düzenlendi. Yapılan düzenleme ile eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde telafi derslerinin yaz tatillerinde yapılabilmesi sağlandı. Öğrencilerin cevabını en çok merak ettiği soruların başında, "Yaz tatili ne zaman başlayacak, telafi eğitimi ne kadar sürecek, telafi eğitimi ne zaman başlayacak, telafi derslerine katılım zorunlu olacak mı?" geliyor.

Yapılan düzenleme ile öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız 2 ay izinli olacak ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikte saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü olacaklar.

Telafi eğitimi ne kadar sürecek?

Öğretmenlerin en az bir ay tatil yapacağı şekilde telafi dersleri verilebilecek:

İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilecek. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak.

Telafi eğitimi ne zaman başlayacak?

Telafi eğitiminin ne zaman başlayacağına dair Milli Eğitim Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama yapılmadı. Salgının olası devamı göz önünde bulundurulduğunda eğitimin 2020-2021 eğitim öğretim yılı birinci dönem derslerinin başlamasından hemen önce verilmesi söz konusu olabilir.

Yaz tatili ne zaman başlayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi programına göre okulların 19 Haziran'da tatil edilmesi planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk telafi eğitimi için ne dedi?

Düzenlemenin kısmi ve hızlandırılmış bir “telafi” sürecini tanımladığını belirten Selçuk, dönemin bütün bir şekilde tekrarının veya yaz tatilinin tamamen ortadan kalkmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz." dedi.

Arşiv
Arşiv

Okul yöneticisi ve Milli Eğitim'de çalışan öğretmenlerin durumu ne olacak?

Kendilerine ikinci görev olarak okul/kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öğretmenler, yıllık izinlerini Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kullanacak.

Okul müdürleriyle müdür yardımcıları, tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartıyla sırayla izinlerini kullanacak.

Ücretli öğretmenler telafi dersi verebilecek mi?

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, usta öğretici ve ücretli öğretmenlere uzaktan eğitim veya telafi görevi verilebilecek.

MEB Yöneticilerinin ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da değişiklik yapılarak (geçici maddeler eklenerek) Usta Öğretici ve Ücretli Öğretmenlere görevde iken aldıkları ek ders ücretlerini almaları düzenlenmiştir.

Karara göre usta öğretici ve ücretli öğretmenler de kadrolu öğretmenler gibi, görev verilmesi halinde, uzaktan eğitim faaliyetlerine katılacaklar. İleride telafi eğitimi yapılması halinde ücretli öğretmen ve usta öğreticilere telafi eğitiminde ücret ödenmeyecek. Uzaktan eğitim ve telafi eğitimini yerine getirmeyen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerden ücretleri geri alınacak.

Ücretli öğretmenlere ve usta öğreticilere ek dersleri 23 Mart'tan geçerli olmak üzere ödenecek.

Rehberlik öğretmenleriyle alakalı yeni düzenleme

Rehberlik öğretmenleri; tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tanılama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilecek. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >