Yeni yasa nedeniyle Google Avustralya'dan çekilebileceklerini açıkladı

Arşiv
Arşiv

Avustralya, Google ve haber yayıncıları arasında telif paylaştırmayı öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Avustralya Google Genel Müdürü yaptığı açıklamada ise bu yasanın uygulanamaz olduğunu ve böyle bir durumda tehditlere boyun eğmeyerek Avustralya'dan çekileceklerini belirtti.

Avustralya, Google, Facebook ve potansiyel olarak diğer teknoloji şirketlerinin haber içerikleri için medya kuruluşlarına ödeme yapması için dönüm noktası niteliğinde bir yasa hazırlığında.

Ancak ABD merkezli teknoloji devleri, yasaların uygun olmadığını ve yerel hizmetlere erişime zarar vereceğini savunuyor.

Bu arada Avustralya Başbakanı Scott Morrison da "tehditlere" boyun eğmeyeceklerini söyledi.

"Avustralya'dan çekiliriz"

Google Avustralya Genel Müdürü Mel Silva Cuma günü Senato’daki duruşmada yasaların "uygulanamaz" olduğunu söyledi ve "Bu durum yasalaşacak olursa, bize Google Arama’yı Avustralya’da kullanıma sunmayı bırakmaktan başka gerçek bir seçenek bırakmaz" ifadelerini kullandı.

Google, Avustralya’daki en yaygın arama motoru konumunda.

Ne olmuştu?

  • Hükümet, teknoloji platformlarının haberleri okumak isteyen insanlardan müşteri kazanması nedeniyle teknoloji devlerinin haber kanallarına "makul" bir miktar ödeme yapmaları gerektiğini savunuyor.
  • Hükümete göre, Avustralya yazılı medyası 2005 yılından bu yana reklam gelirlerinde yüzde 75 düşüş yaşadı.
  • Google’ın ana ürününü kaldırma tehdidi, diğer ülkeler tarafından yakından izlenen bir tartışmanın ortasında, şimdiye kadarki en ciddi tehdit.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >