Yolcu uçağı neden pistten çıktı?

Boeing 737 uçaklar böyle görüntülenmişti.
Boeing 737 uçaklar böyle görüntülenmişti.

Bu sabah Sharjah-İstanbul seferini yapan özel bir hava yoluna ait Boeing 737-800 tipi uçak Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıktı.

GZT, 164 yolcunun güvenli şekilde tahliye edildiği kazaya ilişkin ulaştığı ASAM Uzmanı, Pilot Mehmet Seyit Türker uçağın neden pistten çıkmış olabileceğini anlattı.

İstanbul'da aralıksız devam eden yağmur nedeniyle uçağın kaymış olabileceğine işaret eden Türker, olumsuz hava şartları nedeniyle dünyada bu tarz olayların yaşandığına işaret etti.

İstanbul Valiliği, bugün sabah saatlerinde Sabiha Gökçe Havalimanı'nda pistten çıkan özel bir hava yoluna ait uçaktaki 164 yolcunun güvenli bir şekilde tahliye edildiğini, herhangi bir can kaybı ve yaralanmanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri Sharjah -İstanbul seferini yapan özel bir hava yolu şirketine ait yolcu uçağının, bugün 09.43'te Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptıktan kısa süre sonra kötü hava şartları nedeniyle pist dışına çıktığı belirtildi.

Pistten çıkarak toprağa giren uçak böyle görüntülendi.
Pistten çıkarak toprağa giren uçak böyle görüntülendi.
  • GZT'nin ulaştığı ASAM Uzmanı, Pilot Mehmet Seyit Türker, kazanın 3 gündür İstanbul'da devam eden çok kuvvetli yağışlar, kuvvetli ve hakim rüzgarlar nedeniyle olma ihtimaline dikkati çekti.

Birleşik Arap Emirlikleri Sharjah Havalimanı'ndan İstanbul'a gelen Boeing 737-800 tipi uçağın pistte su birikintisi nedeniyle kaymış olma ihtimali olduğunu belirten Türker, "Frenler tutmamış olabilir dolayısıyla uçağın kaymış olma ihtimali vardır. Bu tür kazalar olabilir dünyada da birçok örneği var." dedi.

Mehmet Seyit Türker
Mehmet Seyit Türker

Uçaklar neden pistten çıkar?

Kötü hava şartlarının hepsinin birer etken olduğunun altını çizen Türker, "Arkanıza rüzgarı alarak iniş yapmanız zaten söz konusu olamaz. Pilotlar deneyimlidir bu hususta. Kötü hava şartlarından kaynaklı diğer uçuşlar İstanbul Havalimanı'na yönlendirildi" şeklinde konuştu.

Uçağın pistten çıkmasının kötü hava şartlarının yanında pilotaj hatasından da kaynaklanabileceğine değinen Mehmet Seyit Türker, "Fakat uçakta değiliz insanları da suçlamamak lazım. İyi olan 164 yolcuya bir şey olmaması. 2020'nin ilk günlerinde can ve mal kaybının olmaması güzel bir şey. Sivil Havacılık Genel Müdürü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi bizim hassas kurumlarımız onlar gereğini yapacaklardır." ifadelerini kullandı.

Hangi önlemler alınabilir?

Bu tür kazaların kalkış sırasında değil iniş sırasında olduğuna dikkati çeken Seyit Türker şöyle konuştu:

"Her meydanın bir limit inişi var, limitli iniş sırasında bir aksaklık yaşanma ihtimali olmuşsa inişe müsaade edilmemesi lazım. Bu durumda yedek meydana yönlendirmeler yapılmalı. Dolayısıyla bu hava şartlarında Devlet Hava Meydanları'nın da uyarılarda bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Bu tarz kazalar özellikle bu hava şartlarında olabilir. Geçmişte Trabzon'da da olmuştu. Trabzonda'ki kazada uçağın denize düşmesi söz konusu olmuştu. Yan rüzgar, uçağın durmaması, pistin yeterli gelmemesi, uçağa hakim olamama gibi nedenler kazanın belli başlı sebebidir. Fakat uçakta olmadığımızdan net bir şey söylememiz de doğru olmaz."


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >