Zelenski'den ilk açıklama: Rusya tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı

 Tahıl koridorundan 408 gemi ile 9,2 milyon ton tahıl taşındı
Tahıl koridorundan 408 gemi ile 9,2 milyon ton tahıl taşındı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya alması konusunda yaptığı açıklamada, “Rusya'dan, tahıl ihracat girişimini iptal ettiklerine dair oldukça öngörülebilir bir açıklama geldi” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kiev’in bugün “İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdiği” belirtildi.

Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı.” ifadeleri kullanıldı.

  • Rusya Savunma Bakanlığı, bugün Ukrayna'nın, ilhak edilen Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti.
  • Açıklamada, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği belirtilerek, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı ifade edilmişti.
Zelenski: Tahıl koridoru anlaşmasını askıya almak Rusya’dan beklenen bir adımdı

Zelenski, Rusya’nın bu anlaşmayı Eylül ayından bu yana askıya almayı planladığını ifade ederek, “Aslında karar yeni alınmadı. Rusya, Eylül ayında gemilerimizin limandan çıkışını engelleyerek, gıda krizini kasten ağırlaştırmaya başladı. Eylül ayından bugüne, 176 gemi tahıl koridorunda birikmiş durumda. Bazı tahıl taşıyıcıları üç haftadan uzun süredir bekliyor. Bu, Rusya tarafından kesinlikle kasıtlı bir ablukadır. Bu, Rusya'nın büyük ölçekli kıtlık tehdidini Afrika ve Asya'ya geri döndürmek için kesinlikle şeffaf bir niyetidir. Vurguluyorum; bu karar Rusya tarafından Eylül ayında alındı. Rusya'nın tahıl girişimi sırasında Deniz Kuvvetlerimize en az iki kez saldırması da önemli. Tam da tahıl koridorunun güvenliğini garanti eden güçler tarafından” dedi.

Neden olarak saldırı gösterildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun tahıl koridorunu kullanarak Sevastopol’deki Karadeniz Filosu gemilerine saldırı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıya İngiliz uzmanların da destek verdiği belirtilen açıklamada, “İngiliz uzmanlar öncülüğünde Ukrayna silahlı kuvvetlerinin, özellikle insani koridorun işleyişini sağlayan Rus gemilerine yönelik, terör saldırısından başka bir şey olarak nitelenemeyecek eylemleri sonucunda Rus tarafı, Karadeniz Tahıl Girişimi'ne katılan gemilerin güvenliğini artık garanti edemez ve uygulamasını bugünden itibaren süresiz olarak askıya alacaktır” denildi.

408 gemi ile 9,2 milyon ton tahıl taşındı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan "tahıl koridoru"ndan bugüne kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl taşındı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >