Köyde para kazanabileceğiniz iş fikirleri

Köyde para kazanabileceğiniz iş fikirlerini sizler için derledik.
Köyde para kazanabileceğiniz iş fikirlerini sizler için derledik.

Organik ürünlere talep her geçen gün artarken köyde yaşayanlar alternatif iş fikirleri ile daha fazla para kazanabilirler. Sizler için köyde yapabileceğiniz iş fikirlerini derledik.

İÇİNDEKİLER

Köylerde yaşayan insanların günlük hayatları içinde gerçekleştirdiği üretim faaliyetlerinin hepsi, şehirde yaşayan ve doğal kaynaklara ulaşımı olmayan kişiler için kaliteli ve sağlıklı bir ürün niteliği taşımaktadır. Köyde iş fikirleri, köyde yaşayan çiftçi ve hayvancıların daha fazla kazanç sağlamasına olanak vermektedir.

Hayvancılık

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi, köyde yapılabilecek en rahat işlerden biridir. Ayvanların yetiştirilmesi ve bu hayvanlardan elde edilen ürünlerin satılması, köylüler için bir kazanç yöntemi olmaktadır.

Hayvanların doğal bir ortamda, yapay olmayan ve doğadan elde edilen yemlerle beslenmesi, üretilen ürünlerin de daha sağlıklı ve organik olmasını sağlamaktadır.

Çiftçilik

Doğal su kaynaklarına sahip olan Türkiye, çiftçilik açısından oldukça verimli topraklar barındırmaktadır. Pek çok yerel ve uluslararası sebzenin yetiştirildiği Türkiye’de çiftçilik, büyük kazanç kaynaklarından biridir. Mevsimine göre yetişen sebzeler hem yurtiçinde hem de yurtdışında satışa sunulabilmektedir.

Organik tarım yapılarak üretilen sebze ve meyveler, daha yüksek fiyatlardan satışa sunulabilmekte ve üreticilere daha çok kazanç sağlayabilmektedir. Üreticiler, ürettikleri meyve ve sebzeleri hem kendileri satabilir hem de büyük üretici firmalarla anlaşarak toplu olarak onlara verebilirler. Örneğin, Karadeniz’de bulunan çay üreticileri topladıkları çayları özel şirketlere ya da devlete satabilme olanağına sahiptir.

Ekmekçilik

Her yöreye özgü bir ekmek ve çörek çeşitleri bulunan Türk mutfağında, hamur işi ürünler oldukça fazla kullanım alanına sahiptir. Köylerde organik unlar kullanılarak hazırlanan ekmek çeşitleri, yörede yaşayan insanların kendilerine ait olan orijinal tarifleri kullanarak ürettikleri için, asıl lezzeti ile satışa sunulabilmektedir.

Köyde iş fikirleri içinde yer alan ekmekçilik, odun ateşi ve taş fırın gibi pişirme yöntemleri kullanılarak hazırlandığı için, daha fazla tercih edilmektedir. Köylerde üretilen ekmekler, yöresel pazarlarda satışa sunulabildiği gibi belediyeler aracılığıyla şehir merkezlerinde de satılabilmektedir.

Mantar Üretimi

Genellikle Akasya ağaçlarının köklerinin altında yetişen değerli mantarlar, oldukça yüksek fiyatlarla satışa sunulabilmektedir. Trüf ve İstiridye gibi çeşitleri ile gıda sektöründe tercih edilen mantar çeşitleri, özel mantar çiftliklerinde de yetiştirilmektedir. Ancak bölge halkı da mevsimi geldiğinde mantar toplayıcılığı yapabilmektedir.

Yayla Turizmi

Özellikle Karadeniz gibi doğal güzellikleri bulunan bölgelerde gerçekleştirilen yayla turizmi, yaylalarda yaşayan kişilerin, evlerini otele bile çevirmelerine olanak veren bir turist akışını da sağlamaktadır.

Yayla turizmi, turizm acenteleri tarafından gerçekleştirilirken, bölgeye gelen turistler yerlilerin dükkân ve restoranlarından yaralanmaktadır. Kendi evlerinde reçel ve ekmek gibi ürünleri üreten köy halkı da kendi ürünlerinin satışını gerçekleştirebilmektedir.

İlginizi çekebilir: Az sermayeli iş fikirleri

Arıcılık

Ege, Doğu Karadeniz, Erzurum-Kars ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın bir üretim alanına sahip olan arıcılık, bal, polen, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, propolis gibi ürünlerin üretilmesidir. Tamamen doğal bir şekilde üretilen ürünler, hazır bal yemek istemeyen kişiler tarafından yüksek talep görmektedir.

Tozlaşmaya katkı sağlayan arıcılık faaliyeti, bölgede yetişen bitki çeşitliliğinin artması üzerinde de doğa dostu bir etkiye sahiptir. Arıcılığın korunması ve teşvik edilmesi amacıyla, arıcılık faaliyetinde bulunan kişilere devlet destekli kredi ve hibeler de sağlanmaktadır. Arıcılık faaliyetinin yapılması için, arıcılık belgesinin alınması gerekmektedir. Belgesi olmayan kişiler, devlet kredilerinden yararlanamazlar.

Süt Üreticiliği

Doğal yemlerle ve otlarla beslenen süt hayvanlarından elde edilen doğal sütlerin satılması, köyde iş fikirleri açısından en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Köyde yaşayan hayvanlardan elde edilen sütler, her gün bağlı olunan ilçe merkezlerinde satışa sunulabilmektedir. Pastörize sütlere kıyasla daha sağlıklı olan günlük sütler, daha fazla talep gördüğü için kendine doğal satış alanları bulmaktadır.