Adım adım Fatih: Fatih'te ne yenir? Nerelere gidilir?

Fatih
Fatih

İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Fatih, kültürel bir değer olarak yıllardır yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktalarından biri. İstanbul'un en tarihi lokasyonlarından biri olan Fatih'e dair Fatihilçesi nerededir? Fatih’e nasıl gidilir? Fatih’te en iyi büryannerede yenir? Fatih'te en iyi humus nerede yenir? Fatih’te en iyifalafel nerede yenir? Gibi aklınızdaki tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Fatih ilçesi İstanbul'da tarihi yarımadayı içine alan, yaklaşık 8500 yıldır yerleşim yeri olan ve birçok kültüre, topluma ev sahipliği yapmış en değerli lokasyonlardan biri.

Suriçi olarak adlandırılan bölge, İstanbul tarihine tanıklık etmiş ve muhakkak görülmesi gereken eserlerin yanı sıra, kozmopolit yapısının da bir getirisi sonucu farklı yeme içme kültürlerinin harmanlanmasıyla gastronomik olarak da büyük bir öneme sahip.

Öyle ki Fatih'te Karadeniz'in pidesinden, Doğu’nun büryanına, falafelden, şavurmaya birçok seçenek mevcut. Fatih'e ulaşmak için vapur, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma seçenekleri kullanmak en iyi seçenek. Toplu taşıma ile Eminönü’ne ulaştıktan sonra yürüyerek hem tarihi eserleri görebilir hem de belirtilen lezzet duraklarına ulaşabilirsiniz.

Kadınlar Pazarı

Doğu menşeili ürünlerin olduğu bir pazar, alışveriş yeri diyebiliriz. Çoğunlukla et, peynir, bal, baharat ve kuru yemişin satıldığı bu noktada, alıcı ve satıcı aynı kültüre sahip. Yani alışverişi yapan da esnaf olan da Doğu ve Güneydoğu bölgemizden. Bu toplumumuzun yemek özelinde ne kadar tutucu olduğunu gösteriyor. Elbette farklı kültürden insanların da alışveriş yaptığı Kadınlar Pazarı’nda fiyatlar marketlere göre oldukça düşük. Bunun yanında orijinal ürünlere ulaşmanın en kısa ve doğru yolu. Alışverişin yanı sıra sakatat ve büryan lokantalarının çokça yer aldığı Kadınlar Pazarı; kısa doğuya hitap eden bir gastronomi destinasyonu.

Bitlis Büryan

Büryan her ne kadar Bitlis'e tescilli olsa da günümüzde halen Siirt'e ait olduğunu iddia edenler de yok değil. Biz ise bu tartışmada tarafsızız... Büryan nerenin olursa olsun, hep bizimle olsun! Topraklarımızda çok sık rastlanan bir pişirme tekniği kullanılan büryan, pişerken kurumaması için bir kap su eşliğinde derin kuyu içerisinde etler askılara asılarak, odun ateşinde, kuyunun ağzı sıkı şekilde kapatılarak ve sadece tuzlanarak uzun süre pişirilir. Bu işlem sonucunda büryan üzerinde oluşan yağlı suyla da 'Avşor çorbası' yapılır. Büryanın aslına bakacak olur isek de ‘hevur’ denilen tekeden (erkek keçi) yapılır. Fakat günümüzdeki sirkülasyona yetişmek için genelde kuzu eti kullanılıyor. Pide, acılı ezme ve salata ile servis edilen büryan, yoğun bir lezzete sahip. Yalnız tuz ile piştiğinden salt keçi/kuzu etinin tadını yeterince alıyorsunuz. Pişmiş etlerin askıda asıldığı ve dilimlenerek servis edildiği Fatih büryancılarında büryanı günün geç saatlerine kadar tüketmek mümkün. Yalnız avşor çorbası öğlene kadar tükenmiş oluyor.

Künefe

Şerbetli tatlılara sık rastlayacağınız Fatih, Suriye baklavaları ve künefeleri ile öne çıkıyor. Yoğun ilgi gören bu tatlılar, alışılmışın dışında çiçek suyu eklenmiş şerbet ile yapılıyor. Lakin bize soracak olursanız bu tatlılar yoğun bir lezzete sahip olmamasına karşın, yoğun rağbet görüyor.

Şavurma/Shawarma

Suriye döneri diye de tabir edilen Şavurma/Shawarma, Arap ve Levant mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Her ne kadar alıştığımız dönere benzese de servis şekli noktasında ciddi farklar var. Bol mayonez ile dürüm ya da bol baharatlı pilav ile porsiyon şeklinde servis edilen tavuk şavurma gerçekten lezzetli. Her iki servis şeklini denediğimiz şavurmadan, pilav ile servis edileni daha çok beğendiğimizin altını çizelim. Kakule ve zerdeçal başta olmak üzere bilumum baharat ile yapılan pilav, basmati tarzı uzun taneli pirinç kullanılarak yapılıyor. Dürümde ise pita ekmeği kullanılıyor. Menülere bakıldığında şavurmanın yanında kızarmış tavuk ürünleri ve pilavlar göze çarpmakta. Şavurma olan lokantalar ise genellikle tavuk yemekleri ağırlıkta bir menüye sahip.

Fatih Sarmacısı

Örneğine az rastlanan belki de bir tek Fatih’te bulunan bir tatlı dükkanı. Kalın bir kek, aralarına kayısı marmeladı sürülmüş ve şerbetlenmiş şekilde servis edilen sarma, sade bir lezzete sahip. Genelde gel al servis şekline uygun olan dükkanda iki masa 5 kişilik oturma alanı da bulunuyor. İçecek servisi bulunmamakla birlikte oturup uzun vakit geçirmeye uygun değil.

Buuzecedi

Küçük bir menüye ve alana sahip olan lokanta; falafel, humus, bakla, patlıcan ezmesi servis ediyor. Fiyat performans olarak çok iyi denilebilecek lokantada lezzet de aynı oranda güzeldi. Kapıdan içeri girdiğinizde kendinizi Filistin’de zannedebilirsiniz. Gerçek bir deneyim sunan Buuzecedi, gerçek de lezzet sunuyor. Kullandığı zeytinyağı, tahin ve sunduğu yemekler yoğun lezzete sahip.