Balık kokusu nasıl geçer? Balık kokusunu engellemenin en iyi yöntemleri

Balık kokusunu gidermenin yolları
Balık kokusunu gidermenin yolları

Ağır kokusu nedeniyle birçok kişi evde balık pişirmekten çekiniyor. Fakat çok basit yöntemlerle dahi hem mutfak ve odaların hem de pişirme sırasında kullanılan ürünlerin balık kokusundan arındırılması mümkün oluyor. Yani aslında balık kokusunu engellemek sanıldığı kadar zor değil.

İÇİNDEKİLER

Tüm balıklar çok lezzetli. Fakat keskin kokusu, son lokmanın tadını çıkardıktan sonra da kalmaya devam ediyor. İşte bunu önlemek için çeşitli ipuçları sunuyoruz. Özellikle pişirme sırasında mutfağın ve hatta tüm evin balık koktuğu düşünüldüğünde bu ipuçlarına fazlasıyla ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

Tüm odaların kapısını kapatın

Pişirmeden önce mutfak dahil tüm odaların kapılarını kapatın. Bu, balık kokusunun yalnızca mutfağa hapsolmasını sağlayacak. Ardından balığı pişirme esnasında havalandırmanın çalıştığından emin olun. Ayrıca buna ek olarak camınızı da sonuna kadar açabilirsiniz.

Mum kullanın

Mumlar, özel bir akşam yemeğine hoş bir katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda kokuyu da önleyebiliyor. Özellikle de febreze mumları aydınlatmanın yanı sıra kötü kokuları gidermeye ve havaya yumuşak bir koku salmaya yardımcı oluyor.

Temizlemeye özen gösterin

Balıkları çıkardığınız poşeti doğrudan çöpe atın ve bu çöp de evin dışarısına çıkarın. Kirli tabakları, tencere ve tavaları mümkün olan en kısa sürede yıkayın ve tüm balık atıklarını poşetlere yerleştirip olabildiğince kısa süre içinde dışarıdaki çöp kutusuna atın.

Oda kokularından yararlanın

Mutfakta ya da odalarda balık kokusu kaldığını düşünüyorsanız oda kokularına şans verebilirsiniz. Yalnız bu noktada ağır bir koku seçmek yerine yalnızca kötü kokuyu bastırabilecek ürünler tercih etmenizde yarar var.

Bu dört madde aslında temel pratikleri oluşturuyor. Fakat birkaç farklı detaya daha değinmekte yarar var. Özellikle balığın konulduğu ve pişirildiği yüzeyin de (fırın tepsisi, tava ya da tost makinesi) çok iyi temizlenmesi ve kokularından arındırılması gerekiyor.

Fırın tepsisinden balık kokusu giderme yöntemi

Fırın tepsisinden balık kokusunu gidermenin kesin çözümlerinden biri tepsiye çay, marul, nane ya da maydanoz koymak. Benzer şekilde defne yaprağı da yine fırın tepsisinden balık kokusunu gidermek için kullanılabilir.

Limon özlü bulaşık deterjanları da çok etkili elbette. Eğer bulaşığı elinizde yıkıyorsanız mutlak suretle iyice köpürterek yıkamalı ve güzelce durulayıp fırın tepsisini balık kokusundan arındırmalısınız.

Tavadan balık kokusunu giderme yöntemi

Balığı fırında değil de tavada yapmaya karar verdiniz. Bu durumda da benzer yöntemlerle tavayı güzelce temizlemeniz gerekiyor. Eğer balığı tavada yapıyorsanız az önce de bahsettiğimiz gibi camı ve aspiratörü açmanızda yarar var. Fırındaki yöntemlere ek olarak tavayı kokudan arındırmak için karanfil ve tarçından yararlanabilirsiniz.

Bu rehberimizde balık kokusunun hem mutfak hem de evden nasıl çıkacağından bahsettik. Ayrıca balığı pişirirken kullanılan malzemelerin de temizlenme yöntemlerini anlattık. Basit ama işlevsel çözümler, denemeye değer.