Balkan börekleri dosyası: Birbirinden nefis göçmen börekleri

Balkan börekleri
Balkan börekleri

Boşnak böreği mi? Arnavut böreği mi? Ya da şöyle soralım Boşnak pitası mı? Arnavut pitası mı? Börek dendiği an akla düşen Balkan böreklerini bugün Lokmacığınızla daha yakından tanımaya var mısınız? Bosna Hersek, Bulgaristan, Arnavutluk, Kuzey Makedonya... Tüm bu ülkelerin börek çeşitlerini inceleme vakti!

İÇİNDEKİLER

Maznik

Arnavutların meşhur partal böreği maznik ile tanışmaya hazır mısınız? 'Balkan börekleri candır ama o börekleri açması maharet ister' diye düşünenler Balkan börekleri dosyasını maznik ile açabilirler. Mazinitsa, maznik, partal böreği, partal pidesi... Siz adına ne derseniz deyin bu basit malzemeli ve uğraştırmayan böreği mutlaka deneyin.

Pita

Bir yiyenin bir daha unutamadığı o meşhur Boşnak böreğinin adının Bosna Hersek'te pita olduğunu daha önce duymuş muydunuz? Bizdeki kol böreğinin Boşnak versiyonu olarak da düşünebileceğiniz pitanın Bosna Hersek'te iç harçlarına göre farklı isimler aldığını da söylememizde fayda var. Boşnaklar peynirli böreğe sirnica, ıspanaklı - peynirli böreğe zeljanica, patatesli böreğe krompiruša diyorlar.

Fliya, flija

Geldik bu listenin en meşakkatli böreğine. Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya'nın en sevilen börek çeşitlerinden biri olan flija özel bir sacta özel bir pişirme metoduyla pişiyor. Alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişirilen flija kaymaklı iç harcıyla da bir yiyenin bir daha unutamadığı o lezzetler arasında.

Banitsa

Bulgaristan göçmenlerinin göz bebeği banitsaya bu listede yer vermemek olur muydu? Elbette ki hayır. Balkan börekleri arasında oldukça sevilen banitsayı baniçka adıyla da duyabilme olasılığınız oldukça yüksek olduğundan duyunca sakın ola ki şaşırmayın.

En basit versiyonuyla banitsa yumurta, yoğurt, siren ve beyaz peynir ile hazırlanan harçla, tereyağlı yufka tabakalarının katmanlandırılmasıyla yapılan geleneksel bir Bulgar böreğidir.

Samsa

Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya'da sıklıkla yapılan ve Arnavut mantısı olarak da ünlenmiş samsanın aslında mantıyla hiçbir alakası olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. İçi boş bir hamurun üzerine yoğurt ve pul biberli yağ dökülerek servis edildiği samsa bu listenin bir diğer konuğuyla da oldukça benzerlik gösteren bir Arnavut böreği... Peki ya diğer konuk ne mi? Hadi hep beraber öğrenelim.

Ribitsa

İşte geldik bu listede Lokmacığınızın favorisine... Her ne kadar Türkiye'de Boşnak mantısı olarak ünlenmiş olsa da tıpkı samsa gibi mantıyla iç harcı dışında hiçbir alakası olmadığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz bir diğer börek çeşidi de ribitsanın ta kendisi. Samsadan farklı olarak kıymalı bir harç ile içi doldurulan ribitsa yani Boşnak mantısı tıpkı samsa gibi yoğurt ve yağ eşliğinde servis ediliyor.

Pırpeç

Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Kosova... İşte karşınızda paylaşılamayan o börek: Pırpeç. İç harcında yalnızca yoğurt ve yumurta bulunan pırpeçi hiç bilmeyen birine yedirdiğinizde içinde peynir olmadığına ikna etmek sizleri biraz zorlayabilir... Tıpkı bol peynirli bir börek gibi ağızda dağılan pırpeç sıcak yendiğinde ayrı, soğuk yendiğinde ayrı bir tada sahip Balkan böreklerinden yalnızca biri...