Bazı durumlarda ihtiyaç olabiliyor: Lapa pilavlar çöpe gitmesin

Lapa pilavlar nasıl değerlendirilir?
Lapa pilavlar nasıl değerlendirilir?

Türk mutfağının en çok tartışılan konularından bir tanesi iyi bir pilav yapmak. Tane tane dökülen, bembeyaz ve mis kokulu bir pilav hazırlamak aslında sanıldığı kadar zor değil. Dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktayla beraber siz bu işte usta olabilirsiniz. Ancak oldu ki işler yolunda gitmedi ve pilavınız lapa olmaya başladı. Sakın o pilavlar çöpe gitmesin, kurtarabilmek ve dönüştürmek sizin elinizde.

Öncelikle iyi pilav yapmanın püf noktalarını sizlerle paylaşalım daha sonra lapa olan pilavları nasıl kurtarabiliriz hep beraber öğrenelim.

En iyi pilavı yapabilmek için ilk olarak pirinç seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. Baldo pirinç satın alarak pişirmeden 1-2 saat kadar önce ıslatabilirsiniz. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa pilav için tereyağ kullanmanız daha lezzetli yapmanızı sağlayacaktır. Erittiğiniz yağda pirinçleri güzelce kavurmak ise diğer bir püf noktası.

Tane tane pilav yapmanın püf noktaları

Pilavınızın daha beyaz olmasını istiyorsanız kavurma aşamasında bir iki damla limon suyu dökebilirsiniz. Pilavınızı mutlaka ölçülere göre yapmanız gerekiyor. 1’e 1,5 ölçüyle yapılan pilavların lapa olma olasılığı çok düşüktür. Kavurduğunuz pilava ölçüye göre su ekledikten sonra karıştırmamak gerekiyor. Sadece suyun eşit şekilde dağıldığından emin olun ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişen pilavın kapağını açmamaya özen göstererek piştikten sonra da demlemeye bırakabilirsiniz.

Pilav neden lapa olur?

Her yemeğin yanına yakışan, tamamlayıcı lezzette ve her evde pişen pirinç pilavının püf noktalarından bahsettik. Bu püf noktalara rağmen aksilikler baş gösterip istediğiniz kıvamda olmayan lapa pilavlar meydana gelir. Ancak bunları yeniden dönüştürmek, israf olmasını engellemek mümkündür.

Lapa olmasını engellemek için ilk şart ölçülü olarak pilavınızı hazırlamak. Eğer önceden suda beklettiyseniz 1’e 1 olarak hazırlayabileceğiniz ölçü suda bekletmediğinizde 1’e 1.5 olarak da değiştirilebilir. Çok fazla suda bekletmeden bu ölçülerle pilavınızı pişirebilirsiniz. Yapılan hatalardan bir diğeri ise yanlış tencere kullanımıdır. İnce tabanlı tencereler pilavınızın dibine yapışmasını sağlayacaktır. Bu yüzden daha kalın tabanllı ve teflon tencereler tercih etmeniz gerekiyor.

En çok yapılan hatalardan biri ise pilav pişerken sürekli olarak kapağını açmak ve karıştırmak. Bu yöntemle pişirilen pilavın lapa olmama ihtimali çok düşüktür diyebiliriz. Karıştırdıkça ortaya çıkan nişastalar pirincin lapa olmasına sebebiyet vermektedir. Pişmeye yakın tuz ilave ederek fazla karıştırmadan hazırlamanız gerekiyor.

Lapa olan pilavı nasıl kurtarabiliriz?

Hazırlamış olduğunuz pilavın pişme aşamasında lapa olduğunu fark ederseniz bu pilavı kurtarmak oldukça basit olacaktır. Genellikle fazla su konulduğu için bu şekilde lapalaşan pilavlarda ilk yapmanız gereken şey karıştırmayı bırakmak olacaktır. Yapmanız gereken şey temiz bir bez ya da kağıt havlu koyarak kısık ateşte suyun çekmesini beklemektedir. Piştiğine kanaat getirdikten sonra yine kapağını hiç açmadan oda sıcaklığında bekleterek suyun iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Baştan lapa olacağını fark ettiğiniz pilavlarda bu şekilde önlemler alarak kurtarabilmek mümkün. Ancak gelgelelim daha geç fark ettiğiniz ve kurtaramadığınız lapa pilavlara ne olacak?

Lapa pilavları neye dönüştürebiliriz?

Pilavınız istediğiniz kıvamda değil diye sakın üzülmeyin. Lapa haline gelmiş pilavları en pratik şekilde çorbaya dönüştürebilirsiniz. Bunun için pilavları süzgeçten geçirip fazla yağının ve suyunun çıkmasından sonra ister yayla çorbasının yapımında isterseniz de pirinç bulunan tüm çorbaların yapımında kullanabilirsiniz.

Lapa olmuş pilavınızın bir diğer değerlendirme yöntemi ise onunla sütlaç yapmak. Yine süzgeç yardımıyla fazla yağını ve suyunu aldıktan sonra sütlü ve şekerli karışımınıza ekleyebilirsiniz. Ek olarak nişastasını kaybeden pirinçlere nişasta eklemeyi unutmayın.

Son olarak önerebileceğimiz diğer yöntem ise lapa pirinçlerinize istediğiniz malzemeleri ekleyerek ardından kaşar rendelemek ve fırına vermek. 15-20 dakika fırında beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz!