Bugün günlerden Regaip Kandili!

Regaip Kandili
Regaip Kandili

Her yıl Recep ayının ilk perşembe günü olarak kabul edilen Regaip Kandili'ne bu sene de kavuştuk. Mübarek üç aylara girdiğimiz şu günlerde yılın ilk kandili için evleri tatlı bir telaş sarmışken, kandil geleneklerini hatırlayıp kandillerin ne zamandan beri kutlandığını? Kandillerde neler yapıldığını öğrenmeye var mısınız?

İÇİNDEKİLER

İlk kandil ne zaman kutlandı?

Kadir gecesi hariç hiçbir gece İslam dininde özel bir gün olarak kabul edilip de ayrı bir şekilde kutlanmamıştır. Ancak Osmanlı padişahı II. Selim'den itibaren Regaip Kandili, Miraç Kandili vb. gün ve geceler minarelerde kandillerin yakılmasıyla beraber kandil olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Kandil gelenekleri

Camilere mahyalar asmak

Her ramazan camilerde iki minare arasında asıldığını gördüğümüz mahyalar kandil geceleri de camileri süsler. O günün anlam ve önemi ile alakalı sözlerin mahyalara yazılarak camilere asılması en sevilen kandil geleneklerinden yalnızca biri.

İbadet etmek

İslam aleminde her gün edilen ibadetler, kandil günlerinde daha da anlam kazanır. Kuran okumak, namaz kılmak, tespih çekmek gibi bazı ibadetler günün ilk ışıklarına kadar devam eder. Ve genellikle camilerde cemaatle birlikte gerçekleştirilir.

Lokma dökmek ve helva yapmak

Osmanlı'dan kalma bir alışkanlık olan lokma dökme geleneği, hali vakti yerinde olan insanların nispeten daha yoksul olan insanlara dağıtmak için döktürdüğü lokmalardan geliyor. Helva yapma geleneği ise tüm ölmüşlerimizin ruhuna dağıtmak için kandiller gibi mübarek günlerde yapılır.

Kandil simidi

Her kandil, pastane raflarını süsleyen kandil simitleri kandillerin olmazsa olmazlarından. Akşam eve dönerken mahalledeki pastaneye uğrayıp aldığımız kandil simitlerinin mahlep kokusu kandillerin en kült simgelerinden biri.