Cildimizin doğal reçetesi: Ayva çekirdeği

Ayva çekirdeği faydaları
Ayva çekirdeği faydaları

Ayva çekirdeğinin faydaları ile tanışmaya hazır mısınız? Ayva çekirdeğinin faydalarını öğrendikten sonra mutfaklarınızda her şey değişecek... Kabuğundan çekirdeğine faydaları ile anlatmakla bitiremeyeceğimiz o kadar çok meyve var ki. Öğrenseniz şu ana kadar çöpe attıklarınız meyve kabukları-çekirdekleri için üzüleceğinize eminiz. Ama biz üzülmenizi istemiyoruz! Geç olsun güç olmasın diyerek ayva ile başlayalım dedik.

Kış meyvelerinin gözdelerinden ayvanın bilinmeyen marifetlerinden bahsedelim biraz. Ayva, Antalya ve Akdeniz bölgelerinin bazı illeri ile Manisa ili ve kırsalında yetişiyor. Sonbahar ve kış aylarında hasadı yapılıyor… Hem lezzetli hem de sağlığa birçok faydası bulunan ayvanın yüksek bir C vitamini kaynağı aynı zamanda. Ayva, günlük C vitamini ihtiyacınızın tam 4 'te 1 ini karşılıyor! Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kolestrolü düşürüyor, lifli yapıda olmasıyla tok tutuyor dolayısıyla diyet listelerinde de yerini alıyor.

Sağlıklı olması yetmiyormuş gibi, uzun saç severlerin güzelliği için de faydalı olmayı unutmuyor; saçların uzamasına bile iyi geliyor. Artık kış aylarında ayva gibi bir meyveyi tabağınızdan eksik etmezsiniz diye düşünüyoruz...

Peki ya ayva çekirdeği? Asıl marifet onda desek yeridir… İçerdiği bol miktarda potasyum ve kalsiyumun yanı sıra, A, B ve C vitaminleri ile cildinize faydaları anlat anlat bitmiyor. Artık ayva çekirdeklerini çöpe atmıyoruz, saklıyoruz çünkü o cildimizin doğal reçetesi!

Sivilce lekeleri, güneş lekeleri veya doğum lekeleri gibi sorunlara doğal tedavi yöntemi olan ayva çekirdeklerini nasıl kullanacağız ona bakalım.

Aman dikkat! ayva çekirdeklerini ağız yoluyla tüketmeyi denemeyin; bu şekilde tüketimi size fayda değil zarar verecektir. Ayva çekirdeğinden faydalanmak için onu kremsi veya jelimsi bir yapıya dönüştürerek kullanmalıyız. Bunun için size birkaç tarif hazırladık, en kolay haliyle anlattık. Size de deneyip görmek, cilt lekelerinden kurtulup pürüzsüz bir cilde kavuşmak kaldı. O zaman buyursunlar!

Ayva Çekirdeği Maskesi

Malzemeler:

Bir ayvanın çekirdekleri

Yarım çay bardağı ılık su

Hazırlanışı:

Ayvanın çekirdeklerini yarım çay bardağı ılık suyun içerisine koyup 1-2 gün boyunca bekletin. Ayva çekirdekleri suda bekledikçe jel kıvamına gelecektir. Jel kıvamına gelen ayva çekirdeği maskesini yüzünüze sürün ve 30-40 dakika bekletin. Cildinizde gerilme, hafif kaşınma ve hafif pembelik oluşumu normaldir. Etkilerin yoğun olması durumunda daha az bir süre bekletip yıkayın. Düzenli kullanımda cilt kuruluğunuzun geçtiğini doğal bir nem kazandığını göreceksiniz.

Kırışıklılara Karşı Ayva Çekirdeği Maskesi

Malzemeler:

İki ayvanın çekirdekleri

Yarım çay bardağı gül suyu

Bir çay kaşığı buğday yağı

Hazırlanışı:

Ayva çekirdeklerini gül suyu içinde 1-2 gün bekletin. Jel kıvamını alan karışım içine bir çay kaşığı buğday yağını ekleyin. Cildinize maske gibi sürüp 1 saat bekletebilir ya da krem gibi sürüp bir gece bekletebilirsiniz. Düzenli kullandığınız ayva çekirdeği maskesi sayesinde cildiniz gergin halini daha uzun süre koruyacak!

Sivilce ve Güneş Lekelerine Karşı Ayva Çekirdeği Maskesi

Malzemeler:

Bir ayvanın çekirdekleri

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Yarım çay bardağı zeytinyağı içerisinde 1-2 gün boyunca ayva çekirdeklerini bekletin. Kapalı bir kapta bekletmeniz tavsiye edilir. Bir pamuk yardımı ile lekeli olan bölgelere sürün ve bir gece bekletin. Ertesi gün yıkadığınız ayva çekirdeği maskenizi hafta 3 kere kullanmaya devam edin.

Vücut Çatlaklarına Karşı Ayva Çekirdeği Maskesi

Malzemeler:

İki ayvanın çekirdekleri

Bir çay bardağı ılık su

Hazırlanışı:

Bir çay bardağı hindistan cevizi suyu ya da yağı 1-2 gün ılık suyun içinde beklettiğiniz ayva çekirdeklerini süzün. Suyun içine hindistan cevizi suyunu ya da yağını ilave edin. Çatlak olan bölgeye masaj yaparak uyguladığınız ayva çekirdeği maskesi sayesinde çatlaklarınızın toparlandığını göreceksiniz. Her akşam düzenli olarak kullanabilirsiniz. Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde yapmamanız tavsiye edilir.