Çocukluğumuza açılan lezzet kapısı: Çizgi filmler ve kült yiyecekleri

Çizgi filmler ve kült yiyecekleri
Çizgi filmler ve kült yiyecekleri

Sanıyoruz ki geçmişe dönme imkanımız olsa hiç düşünmeden Pazar sabahları erkenden televizyon başına geçtiğimiz, çizgi filmlerin yayınlandığı saatleri dört gözle beklediğimiz, çizgi filmlerdeki yiyecekleri görüp iştahımızın açıldığı o günlere dönerdik. Garfield’ın lazanyası, Şirinler’in pastası, Ninja Kaplumbağalar’ın pizzası derken geçmişe yaptığımız bu yolculukta, yolumuzu yine yemeğe düşürmüş olmak da Lokmasal bir durum elbet… :)

• Garfield - Lazanya

Garfield and Friends’ın bizim için en hüzünlü sahnesi Garfield’ın lazanyayı neden bu denli sevdiğini anladığımız sahnesiydi. :( Kendisini kovalayan kedilerden kaçarken annesinin sesini duyup tesadüfen bir İtalyan restoranına giren Garfield’ın aslında lazanyasıyla meşhur bir İtalyan restoranında doğduğunu anlamış ve annesinden yeniden ayrıldığı sahnede epey üzülmüştük.

• Heidi - Ekmek

Heidi bizim için çocukluğumuza dair hatırladığımız huzurlu ve tatlı anılardan biri. Heidi izlerken Heidi’nin kısa siyah saçları ve al al yanaklarıyla her daim gülen yüzü, dedesiyle yaptığı o ekmekleri ortasından bölüp yerken adeta kokusunu ve sıcaklığını kendi evlerimizde hissettiğimiz ve hatta itiraf etmek gerekirse kuru kuru ekmek yememize sebep oluşu hala unutamadığımız ve unutulması mümkün olmayan anılardan.

• Taş Devri - Biftek

Fred Çakmaktaş ve Barni Moloztaş... Henüz küçük birer çocukken dostluğun inişleri ve çıkışları olabileceğini lakin gerçek dostumuzla aramızdaki o bağın asla kopmayacağını bizlere öğreten efsane ikilinin başrolde olduğu çizgi film. Fred Çakmaktaş’ın adeta bir masterchef edasıyla ateş başında bifteğini pişirdiği ve afiyetle yediği sahneleriyle de iştahımızı açmak konusunda epey başarılıydı.

• Şirinler - Şirin Çileği Pastası

Başlarına ne gelirse gelsin her daim bir arada ve her daim mutlu bir şekilde yaşamayı başaran, birbirinden farklı karakterlerin de dost olabileceğini bizlere öğreten bir diğer yapım ise elbette ki Şirinler. Gargamel’in tüm kötülüklerine karşı savaşırken topladıkları o şirin çileklerinden yaptıkları enfes pastalar hangimizin aklından çıktı ki?

• Teletabiler - Pembe Puding

Her hafta sonu hepimizi sabah saatlerinde televizyon başına diken ve dört ana karakteriyle de aramızda bağ kurduğumuz en sevgi dolu yapımlardan biri; Teletabiler. Teletabiler’in hepimizin aklında şöyle yer ettiğine dair hemfikir miyiz? Pembe pudingleri ve ‘doğarken güneş ardından tepelerin, oyun vakti geldi teletabilerin’ repliği…

• Bugs Bunny - Havuç

Hepimizin çocukluğumuzda soluksuz izlediği çizgi filmlerden biri şüphesiz ki Bugs Bunny. Sanıyoruz ki o iştah açan havuç yiyişiyle de hepimize havucu sevdiren en faydalı çizgi filmlerden biri. :P

Her daim neşeli ve kendini her durumdan sıyıracak kadar da zeki oluşuyla da bir nesli televizyon başına kilitlemeyi başarmış bu tavşan en sevilen çocukluk anılarımızdan.

• Sünger Bob - Hamburger

Sünger Bob, kare pantolonuyla ve her daim kendisiyle olan iyimserliğiyle birlikte hafızalarımıza yer etmiş en sevimli çizgi film karakterlerinden biri. Lakin Sünger Bob’un en unutulmaz şeylerinden biri de elbette ki Bay Yengeç tarafından icat edilen ve Sünger Bob tarafından yapılıp servis edilen; yengeç burger idi.

• Ninja Kaplumbağalar - Pizza

Bir dönemin çocuklarını cinsiyet ayrımı gözetmeksizin ekran başına bağlamayı başarmış en eğlenceli çizgi film bize sorarsanız; Ninja Kaplumbağalar idi. Büyüdüğümüz vakit Ninja Kaplumbağalar’daki dört ana karakterinde isimlerini Rönesans dönemi İtalyan ressam ve heykeltıraşlarından aldığımızı öğrendiğimizde ise hayranlığımız bir kat daha arttı elbet. Lakin bu çizgi filme dair bizim asıl unutulmaz olan şey şüphesiz ki; hala yediğimiz her pizza da aklımıza gelen Ninja Kaplumbağa pizzası. :(

• Scooby Doo - Sandviç

Birbirinden farklı dört ana karakterin ve Scooby Doo’nun maceralarını soluksuz izlediğimiz bu çizgi film geçmişe dair özlemini duyduğumuz en eğlenceli şeylerden biri. Her bölüm bir hayaletin peşinde, bir gizemi çözmeye çalışan bu beşliye dair en kült şeylerden biri de Shaggy ve Scooby’nin adeta bir gökdeleni andıran sandviçleri iştahla yemeleriydi elbette. :)

• Tom ve Jerry - Peynir

Tom ve Jerry’de aynı evi paylaşan bir ev kedisi olan Tom ile bir fare olan Jerry’nin şiddetli lakin bir o kadar da eğlenceli mücadelesini yıllarca izledik. Hatta çoğu zaman çok iyi birer dost olabileceklerine inandığımız bu ikilinin o tatlı çekişmesiyle beraber Jerry’nin iştahla peynirini yediği sahneler de hafızalarımıza kazınmış sahneler arasında.

• Winnie The Pooh - Bal

Çocukluğumuzun en naif çizgi filmi olan Winnie The Pooh deyince akla gelen ilk şeyin Winnie’nin durmaksızın yediği bal olması bizce pek de tesadüf değil. Arkadaşlığın, dostluğun ve sevginin bir bal kadar tatlı ve vazgeçilmez olduğunu bizlere öğreten Winnie The Pooh tüm nesillerce izlenmesi gerektiğini düşündüğümüz tek çizgi film. :)

• Temel Reis - Ispanak

Küçükken pek de sevemediğimiz ıspanağı hepimize sevdiren tek bir isim var; Temel Reis. Her ıspanak yediğimizde kollarımıza bakmamıza sebep olan, güçlendiğimizi düşündüren ve iştahla tabak tabak yeme arzusuna sahip olduğumuz ıspanağın yeryüzünde eşleşeceği tek bir isim varsa o bizim için sadece ve sadece gücüyle hepimizi kendine hayran bırakan Temel Reis…