Doymuş yağlar hafızamızı siliyor!

​Doymuş yağlar hafızamızı siliyor!
​Doymuş yağlar hafızamızı siliyor!

Sık sık kullanılan doymuş yağların zararlı olduğunu hepimiz biliyorduk. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar margarin gibi doymuş yağların farklı zararlarını ortaya çıkardı. Bu araştırma sonuçlarından sonra margarin gibi yağlardan uzak duracağınıza eminiz. Hadi o zaman doymuş yağların yeni bulunan zararları neler hadi gelin bakalım.

Doymuş yağların zararlarını daha önce birçok farklı yerde okumuşsunuzdur. Hatta bizlerde birçok yazımızda margarinin zararlarından sık sık söz ettik. Ancak daha önce saydığımız zararlarına şimdi bir yenisi daha eklendi. Bu yeni bilgiyle birlikte doymuş yağların ne kadar zararlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk. ''Peki Lokmacığım doymuş yağların zararları neymiş?'' Diye merak ettiyseniz hemen yapılan araştırmadan kısaca söz edelim.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre bir grup fareye doymuş yağ ile hazırlanmış bir diyet, diğer grup fareye ise nispeten daha sağlıklı sayılacak bir diyet verildi. Daha sonra bu diyetlerle beslenen farelerin beyin gelişimleri incelemeye alınıyor. Yapılan incelemelerde ise doymuş yağ ile beslenen farelerde sinaptik budamanın hızlandığı ve buna bağlı olarak da kullanılmayan anıların silindiği gözlemleniyor. Bu araştırmayla birlikte doymuş yağların nörolojik sorunlara sebep olduğu gözlemlenmiş oluyor.