Erkekler için mutfağa giriş rehberi: Temel seviyede 15 mutfak önerisi

Erkekler için mutfak rehberi
Erkekler için mutfak rehberi

Çoğu erkek her ne kadar mutfaktan uzak dursa da yemek yapmayı sevenlerin sayısı da hayli fazla. Ancak çoğu kişi de aslında şefler gibi yemek yapmak istiyor fakat nereden başlayacağını bilemiyor. İşte bu rehberimiz kararsız olan ve aslında mutfağa giriş kısmında bilgi edinmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Mutfak kurallarını, temel pratikleri ve diğer detayları 15 madde halinde listeliyor ve kısa kısa özetliyoruz. Böylece içinizi sıkmadan pratik bilgileri hızlıca verip uygulamaya geçmenizi sağlıyoruz.

Mutfağın genel prensiplerini temel alan 15 maddeyi sizlerle paylaşıyoruz. Bunlar arasında kesme tahtalarından tutun şef bıçağının kullanımına ve hatta doğrama tekniklerine kadar birçok ipucu yer alıyor. Üstelik mutfakta herhangi bir tarifi uygularken titiz davranmanız gereken konuları da baz alıyoruz. Bu öneriler ‘temel seviyede’ olduğu için hanımlara çok zayıf gelebilir elbette. : )

Ellerinizi yıkayın

Her zaman olduğu gibi öncelik temizlikte. Bu yüzden mutfağa girmeden hemen önce ellerinizi güzelce yıkayıp temizlemeniz şart. Es geçmeyeceğinizi biliyoruz tabii. Ama biz yine de hatırlatalım dedik. : )

Kesme tahtası

Mutfağınızda en az iki kesme tahtası olduğuna emin olun. Birini çiğ et kesimi diğerini ise sebze ve meyvelerin kesimi için tercih edebilirsiniz. Kesme tahtası seçiminden tutun temizliğine ve hatta saklanmasına kadar birçok ipucu içeren rehberimize de göz gezdirebilirsiniz: Kesme tahtası nasıl temizlenir?

Sebzeleri tavada ve taze tutun

Sıcak bir tavadaki sebzeler renklerini kaybetmeye başlar başlamaz lezzetini veya suyunu kaybetmemek için onları ocaktan alın. Ya da ocağı tamamen kapatın.

Mutfak termometresi

En iyi biftek için bir mutfak termometresi alın. Tavuk ya da bifteğinizin sıcaklığını doğru şekilde elde etmek; lezzetli ve iyi pişirilmiş bir et için bu aslında basit bir anahtar niteliği taşıyor.

Şef bıçağı

Mutfakta en fazla kullanılan materyallerden biri bıçaklar. Dolayısıyla hem seçerken hem de kullanırken ve temizlerken dikkat edilmesi gereken çeşitli kriterler var. Mutfak bıçakları ve diğer ayrıntıları içeren rehberimize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Nasıl doğrayacağınızı öğrenin

Bıçak türlerine göre tutuş ve kullanım farklılaşabiliyor. Elbette kestiğiniz malzemeye göre de bu durum farklılık gösterebiliyor. Dolayısıyla bu noktada et keserken uygulayacağınız kuvveti yumuşak bir meyve keserken aynı şekilde uygulamanıza gerek yok. Lokma rehberlerinden ve videolu tariflerden bıçak tutuşlarını inceleyebilir ve ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Daha keskin bıçaklar için bileme taşı kullanın

Bıçakların kullanımı, temizliği ve saklanması kadar bilenmesi de çok önemli. Çünkü bu sayede yüksek rakamlar verilerek satın alınan bıçakların hakkını verebilirsiniz. Uzun süreli kullanım için bakım ve bilemenin şart olduğunu unutmayın

Bıçak nasıl bilenir?

Tabaklarınızı ısıtın

Özenle hazırladığınız yemek için son isteyeceğiniz şey hızlıca soğuması olur. Bu yüzden hazırladığınız yemeği buz gibi bir tabağa koymak yerine tabağı da ısıtmayı tercih edin. Fırını önceden ısıtın ve tabağın birkaç dakika boyunca fırında kalmasını sağlayın. Ama tabii tabakların ısıya dayanıklı olduğunu öğrendikten sonra bu yöntemi uygulayın

Sarımsağı sonlara doğru ekleyin

Sarımsak yemeklerinize bolca lezzet katar. Sadece çok erken eklemediğinizden emin olmanız gerekiyor. Kızartma tavanızdaki ilk şey arasında sarımsak varsa yanlış yapıyorsunuz demektir.

Bir dökme demir tava alın

Bu yatırıma kesinlikle değer. Dökme demir tava daha hızlı ısındığı gibi daha uzun süre sıcak kalır ve yemeğin fark edilir derecede daha aromatik ve yumuşak olmasını sağlar.

Bifteklerin dinlenmesini sağlayın

En sevdiğini dana etini sıcak bir tavada kızarttıktan sonra oda sıcaklığında en az 10 ila 15 dakika dinlenmeye bırakın. Bu gerçekten önemli bir tüyo.

Tarifleri adım adım uygulayın

Tariflerimizde adım adım uygulama sistemini tercih ediyoruz. İşte tam da bu yüzden siz de hiçbir adımı atlamayın ve sıralamaya mutlaka uyun.

Çok fazla mı biber eklediniz?

Belki biber kavanozunun kapağı açılmış ve tencerenin içine bol miktarda biber dökülmüştür. Merak etmeyin, yemeğiniz mahvolmadı. Sadece limon ekleyin. Asitler, biberin tadını anında keser.

Temizlemeyi eş zamanlı yapın

Mutfakta hızlı olup ortaya güzel sonuçlar çıkarabilmenin temel kurallarından biri de yemek yaparken işi biten materyallerin yıkanmasından ya da durulanıp kaldırılmasından geçiyor. Bu yöntem mutfak tezgahında yer açacağı gibi kalabalığı da ortadan kaldırıyor.

Yağın kızgın olduğunu kontrol edin

Yiyeceklerinizi tavadaki yağın üzerine dökmeden önce tavanın ve yağın yeterince kızgın olduğuna dikkat edin. Buhar, yağda iç basınca neden olarak yemeğinizin içine girmesini engeller. Ayrıca bu yöntem kızartma işlemi sırasında yiyeceklerin çok yağlı olmasını da önler.