Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü tanıyalım; gastronomi nedir?

Gastronomi, yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi kurup hassas ve iştiah açıcı yiyecekleri belirli bölgelerin pişirme stilleri de kullanarak hazırlayan yemek sunma sanatıdır.
Gastronomi, yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi kurup hassas ve iştiah açıcı yiyecekleri belirli bölgelerin pişirme stilleri de kullanarak hazırlayan yemek sunma sanatıdır.

Sonzamanlarda sıklıkla adını duymaya başladığımız gastronomi vemutfak sanatları bölümüne dair neler biliyoruz? Gastronomininsözlük anlamına şöyle bir göz attığımızda ‘iyi yemekdüşkünlüğü, yemekten anlama, yemek bilimi, yemek sanatı’gibi tanımları olduğunu görürüz. Lakin bize soracak olursanızbirbirinden nefis lezzetlerin yaratıldığı mutfaklardaki lezzetyolculuğunun öncesi ve sonrasıyla her aşamasını ‘gastronomi’olarak adlandırabiliriz aslında.

Her lokmasında kendimizden geçtiğimiz o çok sevdiğimiz lezzetleri şöyle bir düşünelim. Hepsinin tabaklarımıza gelmeden önce geçirdikleri o yolculuğu hayal edebiliyor musunuz? Gastronomi bilimi, tam da bu noktada bu büyülü dünyanın kapılarının aralanmasında ve mutfağın gizli dünyasının aydınlanmasında büyük bir rol oynuyor.

Değişen ve gelişen dünya düzeni içinde yemeklere bakış açımızın değiştiği ve farklı lezzetlerle tanışma arzumuzun arttığını göz önünde bulundurarak gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki gastronomi ve mutfak sanatları bölümü son yılların en gözde bölümlerinden biri. Peki gastronomi ve mutfak sanatları mezunları tam olarak neler yapar? Nasıl bir eğitimden geçer? İş imkanları nelerdir? Şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?

Gastronomi’yi bilenlere ve ilgilenenlere gastronom denir.
Gastronomi’yi bilenlere ve ilgilenenlere gastronom denir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü tam olarak nedir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü; mutfağa, yemeklere, yemek yapmaya ilgisi olan herkesin mutfak sanatları konusunda bilimsel eğitim almasını sağlayan bir bölüm olarak son yıllarda üniversitelerde sayısının da artmasıyla birlikte oldukça popülerleşen bir bölüm olarak kendini göstermeye başlamıştır.

Bu bölüm Gastronomi ve Mutfak Sanatları adı altında çoğu üniversitede güzel sanatlar fakültesinde yer almakta ve 4 yıl süreyle eğitim vermektedir lakin 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrencilerin de daha sonra geçiş yaparak Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına bölümünde eğitimlerine devam edebilme hakları bulunmaktadır. Gastronomi eğitimi sonucunda, yiyecekler ve içecekler hakkında bilimsel ve sanatsal bir bakış açısına sahip olmak temel koşuldur. Verilen eğitimler sonucu sektöre profesyonel şefler yetiştirmek temel amaçtır. Alaylı / eğitimli çekişmesinin en sık yaşandığı sektörlerden biri olan aşçılık için şunu söyleyebiliriz ki bizce yemek tutkusu olan herkes bu hissin peşinden gitmeli lakin bu bölümde alınacak profesyonel eğitimin sizleri bir adım öne çıkaracağını göz ardı etmemek gerek.

Bu kişi, çalışmalarında teori ve uygulamayı birleştirerek sunum yaratan kişlerdir.
Bu kişi, çalışmalarında teori ve uygulamayı birleştirerek sunum yaratan kişlerdir.

Bu işin duayenleri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilere şöyle küçük bir tavsiyede bulunuyorlar; yeni birer şef adayı olmaya gönüllü gençlerin mutfağın zorlu lakin bir o kadar eğlenceli dünyasında her anlamda ‘hamdım, piştim, yandım’ felsefesine uygun olarak ter atacakları bu bölümde günümüz eğitim sisteminin aksine yetenekleri veya ilgileri doğrultusunda bu bölümü seçmelerinin kendi faydalarına olacağını asla unutmamalılar.

Bunun devamına soruları koyabiliriz diye düşünüyorum. Birini bulamazsak Bilgi - Gastronomi’den mezun bir lise arkadaşım var kendisini pastacılık alanında geliştirmeyi tercih etti ama hakim her şeye haliyle ona sorabilirim en kötü soruları.