Güneş lekelerine ne iyi gelir? Güneş lekeleri için 10 doğal çözüm

​Güneş lekelerine ne iyi gelir?
​Güneş lekelerine ne iyi gelir?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar yıl boyunca planladığıtatiller için uygun zamanı kollamaya başlıyor. Ancak birçok kişivücudunun hassas olması nedeniyle güneşten olumsuzetkilenebiliyor. Dolayısıyla hem kızarıklık meydana gelebiliyor.Ayrıca güneşe bağlı lekeler de oluşabiliyor. Bu rehberimizdegüneş lekelerine ne iyi gelir tüm ayrıntılarıyla aktarıyoruz.Buna ek olarak bir de güneş lekelerini gidermek için masketarifleri de veriyoruz.

Tıp dilinde ‘melasma’ olarak adlandırdığımız güneş lekesi problemini bu yazımızda mercek altına alıyoruz. Özellikle yaz aylarında çok sık karşılaştığımız bu lekelenmeler çok fazla ultraviyole ışınına maruz kaldığımızda ortaya çıkmaktadır. Melanin düzeyinin artmasıyla beraber cildin üzerinde görülmeye başlanan koyu renkli lekeler özellikle yüz bölgesinde; alın, burun, çene ve göz çevresinde yoğunlaşmaktadır. Bir cilt problemi olarak karşımıza çıkan güneş lekelerinden kurtulmak mümkün olsa da öncelikle olarak bu lekeleri oluşturan sebepleri ortadan kaldırmalıyız. Peki güneş lekelerinden nasıl korunabiliriz? Öncelikli olarak güneşin dik açıyla geldiği saatlerde açık alanlarda bulunmaktan kaçınmalıyız.

Hem kışın hem de yazın mutlaka düzenli olarak güneş kremi sürmeliyiz.

Özellikle yaz aylarında iki - üç saatte bir bunu rutin haline getirmemiz gerekiyor. Cildin kuruyan bölgelerine güneş kremi hariç nemlendirici krem de sürmeliyiz. Tüm bu önlemleri aldıktan sonra büyük oranda cilt lekelerinin oluşumunu engellemiş oluyoruz.

Güneş kremini yaz kış demeden mutlaka kullanınız.
Güneş kremini yaz kış demeden mutlaka kullanınız.

Vücut için gereken D vitamini kaynağını güneştir. Ancak çok fazla korunmadan maruz kaldığımızda bu şekilde cilt lekelerine ev sahipliği yaparak kalıcı izler bırakabilir. Bu lekelerden kurtulmak adına bir dermatolog ya da kimyasal içerikli kozmatik kremlerden sonuç alabileceğiniz gibi evde çok daha doğal yöntemlerle pratik bir şekilde bu lekelere son verebilirsiniz. Uygulaması oldukça basit tariflerle düzenli kullanımda epey faydasını göreceğiniz bu tarifleri sizin için derledik.

Limon suyu

Doğal bir ağartıcı olarak nitelendirdiğimiz limonun birçok derde deva olduğunu biliyoruz. Hem güneş lekeleri için, hem yaşlılık karşıtı hem de sivilce izlerine çok iyi gelmektedir. İçerdiği asit sayesinde cildi ölü derilerden arındırarak ciltteki koyu bölgelerinde açılmasını sağlamaktadır. Taze olarak sıkılan limon suyunu doğrudan cildin üzerindeki koyu bölgelere uygulayabilirsiniz. 15 - 20 dakika bekledikten sonra suyla durulayabilirsiniz. Limon suyunu kullandığınız saatlerde güneş ışığına maruz kalmamanız gerekiyor dilerseniz akşam uygulayabilirsiniz. Cildiniz hassassa kaşıntı ve kızarıklık olabilir. Yaklaşık olarak 2 ay düzenli kullanımdan sonra gözle görülür bir fark ortaya çıkacaktır.

Limonun, lekelerde ağartıcı özelliği olduğu gibi cildin temiz kalmasını da sağlar.
Limonun, lekelerde ağartıcı özelliği olduğu gibi cildin temiz kalmasını da sağlar.

Elma sirkesi

Güneş lekelerine iyi gelen bir diğer doğal ilaç elma sirkesidir. Bu doğal kürümüzde içerdiği asit bakımından cilt lekelerinin açılmasına destek vermektedir. Özellikle organik bir sirke tercih ederseniz çok daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Yine limon suyunda olduğu gibi uzun süreli kullanımda faydasını göreceğimiz bir yöntemdir. İsterseniz direkt olarak uygulayabilir, isterseniz limon suyuyla beraber ya da suyla biraz açarak kullanabilirsiniz. Akşam kullandığınızda kızarıklık olmaz ve günlük yaşantınıza daha rahat devam edebilirsiniz.

Her derde deva olan elma sirkesi, cilt lekelerini de kusursuz gideriyor.
Her derde deva olan elma sirkesi, cilt lekelerini de kusursuz gideriyor.

Aloe vera

Faydasını saymakla bitiremeyeceğimiz aloe vera bitkisini Mısır’da ölümsüzlük bitkisi olarak adlandırılmıştır. Her deva bu bitki tabiki güneş lekelerinin de tedavisinde kullanılmaktadır. Üstelik diğer iki yönteme göre daha hızlı şekilde sonuç vermektedir. Evde de besleyebileceğiniz bu bitkinin yapraklarından elde edeceğiniz jelle direkt olarak lekeye uygulayabilirsiniz. Bu bitkiye ulaşmanız konusunda sorun yaşarsanız aloe vera içerikli kremlerinden uzun vadede faydası olabileceğiniz söylemekte fayda var.

Cilt denilince akla ilk gelenlerden biri Aloe Vera.
Cilt denilince akla ilk gelenlerden biri Aloe Vera.

Yeşil çay

Yaz aylarında güneşten oluşan lekeleri gidermek için evde deneyebileceğimiz diğer doğal yöntemlerden biri yeşil çaydır.Antioksidan özelliği sayesinde lekelere oldukça iyi gelmektedir. 2 günde bir uygulayacağınız bu yöntemle lekelere son verebilirsiniz. Sıcak bir suda bekleteceğiniz yeşil çay poşetini bir pamuk yardımıyla lekelere uygulayabilirsiniz.

Süt

Birçok kişinin denediği ve memnun kaldığı bir diğer yöntem de süttür. Hem hücrelerin yenilenmesini sağlar hem de lekelerin açılmasına iyi gelir. Aynı zamanda gözeneklere de iyi gelmektedir. Akne oluşumunu engeller ve cildinde parlamasına yardımcı olur. Süte de mutlaka şans vererek cildinizde oluşan canlılığı fark edeceksiniz.

Çoğunlukla diyetlerde ağırlıklı kullanılan süt, bedenimizi canlandırdığı gibi cildimizi de canlandırıyor.
Çoğunlukla diyetlerde ağırlıklı kullanılan süt, bedenimizi canlandırdığı gibi cildimizi de canlandırıyor.

Hint yağı

İçerisindeki yararlı vitaminler, mineraller ve yağ asidiyle cilde olan faydası kanıtlanmış durumdadır. Hem lekelere hem de sivilce izlerine uygulayarak tamamen yok olduğunu görebilirsiniz. Her akşam uyumadan önce hint yağını hafif masaj yaparak yüzünüzde lekeleri gidermek istediğiniz bölgelere uygulayabilirsiniz.

Taze siyah üzüm

Çok basit ve etkili bir diğer yöntem ise taze siyah üzüm. Özellikle dermatologlardan tam not almış bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Siyah üzümü ortadan ikiye bölüp lekenin üzerine uyguladıktan sonra kurumasını bekleyin ve sade suyla yıkayın. Düzenli bir şekilde uyguladığınızda lekenin açıldığını fark edeceksiniz.

Çay ağacı yağı

Doğal yağlardan bir diğeri çay ağacı yağına geçiyoruz şimdi. Hem sivilcelere hem de güneş lekelerine iyi gelen bu yağı diğer tariflerden farklı bir şekilde uyguluyoruz. Kaynamış iki bardak suyun içine döktüğümüz bir çay kaşığı çay ağacı yağını katıp buhar banyosu yapabilirsiniz. Hem gözeneklerin açılmasını sağlayacak hem de cilt lekelerini azaltacaktır.

İltihaplar ve cilt kızarıklıklarına iyi geldiği söylenen çay ağacı yağı, lekelerde de kaçırılmaz bir şifa.
İltihaplar ve cilt kızarıklıklarına iyi geldiği söylenen çay ağacı yağı, lekelerde de kaçırılmaz bir şifa.

Güneş lekelerini gidermek için pratik maske tarifi

Birçok doğal tedavi yöntemini sizlerle paylaştıktan sonra yine yapımı çok kolay ama etkisi mucizevi olan 2 farklı maske tarifi vereceğiz. Her evde bulunan malzemelerle hazırlanabilen ve uzun süreli kullanımda etkisini görebileceğiniz pratik tariflere hemen bir göz atalım.

İlk Tarif;

  • -1 yemek kaşığı yoğurt
  • -2 çay kaşığı karbonat
  • -Yarım çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Tek başına oldukça faydalı olan bu malzemeler biraraya geldiğinde de çok güzel sonuçlar veriyor. Ölçüleriyle hazırladığımız bu karışımı yüzünüze sürüp 15 dakika beklettikten sonra bol suyla yıkayabilirsiniz. Haftada bir yapabilirsiniz.

Zayıflamak isteyenlerin baş tacı olan yeşil çay, bu sefer de cildimizdeki lekeler için karşımızda.
Zayıflamak isteyenlerin baş tacı olan yeşil çay, bu sefer de cildimizdeki lekeler için karşımızda.

İkinci Tarif;

  • -1 yemek kaşığı yoğurt
  • -1 yemek kaşığı bal
  • -1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Yine benzer malzemelerle hazırladığımız bu tarifi ise dilerseniz her gün uygulayabilirsiniz. Güneş lekelerinin üzerine bölgesel olarak sürüp kuruduktan sonra yıkamanız yeterlidir.

Cilt lekelerine karşı iyi gelen tüm bu yöntemleri cildinizde bir hassasiyet yoksa uygulaya bilirsiniz. Aksi takdirde mutlaka bir doktora başvurmalısınız.