İçli köftenin dağılmaması için ne yapmalı?

İçli köftenin dağılmaması için neler yapılır?
İçli köftenin dağılmaması için neler yapılır?

İçli köftenin dağılmaması için ne yapmalı? Sorusunun cevabını arayan ancak bir türlü bulamayanlara selam olsun... Yurdun dört bir yanında bir türlü paylaşılmayan, nereye ait olduğu konusunda hala kesin bir yargıya varılamamış içli köftenin nereye ait olduğuna emin olamasak da dağılmayan içli köftenin nasıl yapıldığına eminiz. İçli köftenin dağılmaması için ne yapmalı? Yazımızdan sonra çevrenizde en iyi içli köfteyi siz yapacaksınız...

İÇİNDEKİLER

İçli köfte yapımının püf noktaları

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olsa da kült tarifler söz konusu olduğunda kabul edilmiş doğrulardan şaşmamak en doğrusu. Biz de içli köfteyi bu işin üstatlarından öğrendik ve dağılmayan, çatlamayan içli köfteler için bildiklerimizi sizlerle paylaşmaya geldik...

  • - Her şeyi nizami bir düzende yapsanız dahi iç harcınızın olmazsa olmazı kıymayı yanlış tercih ettiğinizde köftelerinizin kuru, tatsız ve çatlamış olmamasına imkan yok. İçli köfte yapmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken ilk şey: Mahalle kasabınıza gidip orta yağlı bir kıyma tercih etmek olsun...
  • - Bize soracak olursanız içli köftenin en önemli kısmı dışı olduğundan burada malzeme seçiminden tutun da, yapımına kadar her şey oldukça mühim. İçli köfte hamurunun malzemelerini temin ederken tercihinizi mutlaka ince ve kaliteli bir bulgurdan yana kullanmanız gerek.
  • - 'Ne yaparsam yapayım içli köfte hamurum çatlıyor, dağılıyor' diyenler bu aşamayı atlamış olabilirler mi? İçli köfte hamurunu hazırlamaya başladığınızda bulgurunuzu mutlaka ıslatmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Bulgurunuzu ıslattığınız takdirde tüm malzemelerin çok daha kolay bir şekilde bütünleşeceğini ve çatlama, dağılma riskinin sıfıra ineceğini unutmayın.
  • - İçli köftenin bağlayıcı malzemeleri olarak adlandırdığımız un, irmik, yumurta ve dövülmüş et dış hamurunuzun homojen bir hale gelmesini sağlar ve çatlama riskini minimuma indirir. Lakin önemli detaylarla...
  • - İçli köfte hamurunuzda yumurta kullanacaksanız ıslatılan bulgurun oda sıcaklığına gelmiş olmasına dikkat. Bulgurunuz henüz sıcakken yumurtayı eklediğiniz takdirde yumurta pişebilir ve bu tüm planlarınızı bozabilir.
  • - İçli köftenizin harcını ise uzun süre yoğurmanızda fayda var. Enfes bir içli köftenin en büyük sırlarından biri de harcını sabırla yoğurmakta saklı.
  • - İçli köftenin hamuruna şekil verip kapatmaya başladığınız an ise ellerinizin ıslak olması son derece önemli. Bu işlem içli köfte hamurunun elinize yapışmasına engel olacak.
  • - İçli köfte hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçaları elinize alın ve işaret parmağınızla içini oyun. Bu aşamada limon sıkacağı aparatını kullanmak da sıkça tercih edilen yöntemler arasında.
  • - İçli köfte hamurunuzun harcını doldurup kapattıktan sonra genişçe bir tepsiye alın. Üzerlerini streç film ile kapatarak 15 - 30 dk arası dinlendirin.
  • - Geldik finale... Haşlama veya kızartma. Fark etmez! İçli köftenizi pişirirken suyun veya yağın çok sıcak olmamasına özen gösterin. Ve de suya veya yağa attıktan sonra içli köftelerinizi ne kadar çok çevirirseniz dağılma ihtimallerinin o derece yüksek olduğunu unutmayın.