İstanbul'un sokak lezzetleri!

​İstanbul'un sokak lezzetleri!
​İstanbul'un sokak lezzetleri!

İstanbul, Konstantinopolis, Kostantiniyye... Yüzyıllardır bambaşka medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu şehrin sokaklarını arşınlarken her köşesinde bambaşka bir lezzetin peşine düşüyoruz ve İstanbul sokaklarının lezzet haritasını hep birlikte çıkarıyoruz. İşte karşınızda İstanbul'un sokak lezzetleri!

İÇİNDEKİLER

Kestane

Yıllar yılı İstanbul'un kalbinin attığı yer olarak kabul görmüş İstiklal sokaklarından yükselen kestane kokuları İstanbul'da kışı kış yapan şeylerin başında yer alıyor. Yalnızca İstikal sokaklarında değil, İstanbul'un hemen hemen her köşe başında karşımıza çıkan kestaneciler ve soğuk kış günlerinde ellerinde kese kağıtlarıyla yürüyen insanlar bu sokakların tadı.

Simit

Evliya Çelebi'nin Seyahatname'de 'araba tekerleği kadar' diye anlattığı simit de İstanbul sokaklarının en sevilen lezzetlerinden. Kimi zaman sabah kahvaltılarımızda, kimi zaman gün içinde açlığımızı yatıştırmak istediğimizde ama her daim demli bir çay ve lokum gibi bir peynirin yanında. Simit - peynir ikilisini en az İstanbul sokakları kadar seven herkes çok iyi bilir ki her köşe başında karşımıza çıkan simitçiler olmadan İstanbul sokakları biraz eksik kalır.

Islak hamburger

Yolu Taksim'e düştüğünde Kızılkayalar'da ıslak hamburger yemeden dönmeyen İstanbulluları şöyle alalım. İstanbul sokaklarıyla özdeşleşmiş o lezzetlerden biri olan ıslak hamburgeri yanında buz gibi bir ayranla yerken bu şehri ne kadar sevdiğinizi bir kez daha hatırlayabilirsiniz.

Nohut pilav

Evde bol tereyağlı tane tane dökülen bir pilav yapmış olsanız da, pilav arabasında yediğiniz pilavın tadı her zaman bir başka gelir. Çünkü pilav arabalarında satılan pilava sokağın tadı sinmiştir ve evde o kıvamı tutturmak oldukça zordur. Sizce her kaşıkta şehrin tadını aldığımız o pilav en güzel İstanbul'un hangi semtinde yapılıyor?

Kumpir

İstanbullular bilir ki, keyifli bir sahil yürüşünün sonu Ortaköy civarlarından geçiyorsanız ya kumpire ya da waffle'a çıkar. Tercihi her daim İstanbul'da yenilebilecek en iyi kumpirden yana olanları şöyle alalım. Sizce kumpire en çok yakışan o malzeme ne?

Balık ekmek

Kimi zaman düğün hazırlıklarında, kimi zaman başka telaşlarda... Hayatı boyunca yolu en azından bir kere Eminönü'ne düşmüş herkesi şöyle alalım. Eminönü sahilindeki balık ekmek teknelerinden birinde bir kez olsun balık ekmek yemiş herkes bilir ki kendinizi İstanbullu hissetmenizin ilk adımlarından biri budur.

Boza

Eski İstanbul sokaklarını arşınladığınız kış akşamlarında yol sizi daima Vefa Bozacısı'na götürür. Bozanızı yudumlarken, geçmişe açılan kapıyı da aralamışsınız demektir. İlk yudumundan itibaren kendinizi bir zaman tünelindeymişsiniz gibi hissedeceğiniz boza da tıpkı diğer sokak lezzetleri gibi İstanbul'un gerçek sahiplerinden.