İsveç'in büyük itirafı: "Köfte tarifini Türklerden aldık!"

Köfte
Köfte

Başlığı okuyup "Nasıl yani!" dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, İsveç resmî Twitter hesabı köfte tarifini aslında Türklerden aldıklarını itiraf etmişti. Peki bizim yüzyıllardır yaptığımız köfte nasıl İsveç'in en meşhur yemeği haline gelmiş olabilir?

5 gün dedi 5 yıl kaldı!

1679 yılında babasının vefatıyla tahta geçen genç Kral XII. Karl vakit kaybetmeden fetih politikalarına başlar. Amacı İsveç topraklarını en geniş sınırlarına getirmek olan Kral'ın ilk icraatı ise Danimarka topraklarına saldırmaktı.

Danimarka ile savaşa giden İsveç Kralı Polonya ve Rusya'ya savaş ilan eder. Ancak Kralımız o zamanlarda Rusya'nın tahtında kimin oturduğunun farkında değildir; Deli Petro! 1709'daki Poltova Savaşı'nda Deli Petro XII. Karl'a dünyayı dar eder.

Kral çareyi Osmanlı'ya sığınmakta bulur.

XII. Karl Osmanlı topraklarında 5 gün kadar kalacağını söylese de tam 5 yıl boyunca bu toprakları terk edemez. İşte tam bu sebepten dolayı da 'Demirbaş' lakabını alır. Kral, bu topraklarda harcadığı zamanı iyi değerlendirir. Osmanlı'nın hem bilimsel ve kültürel faaliyetleriyle hem de yemekleriyle yakından ilgilenir.

İlgisi sadece köfteye değildi

Demirbaş Şarl, Osmanlı topraklarından yalnızca yediği köftenin tarifini almakla kalmamış aynı zamanda çok severek yediği lahana sarması tarifini de ülkesine götürmüştür.

İsveç, resmî Twitter hesabından itiraf etti