İzmir’e giden kumru yemeden dönmesin: İzmir’in en iyi 10 kumrucusu

​İzmir’e giden kumru yemeden dönmesin: İzmir’in en iyi 10 kumrucusu
​İzmir’e giden kumru yemeden dönmesin: İzmir’in en iyi 10 kumrucusu

Lezzet rotamızı bu defa kordon boyuyla, boyozuyla, kumrusuyla Ege kıyılarının cennet köşelerinden biri olarak adlandırabileceğimiz İzmir’e çevirdik. Kendine has lezzetleriyle oldukça popüler bir mutfak kültürü olan İzmir, yerel halkın bilindik lezzetlere verdikleri farklı isimlerle de sevilen bir şehir. Bu yazımızda da rotayı İzmir’e çevirenler için ‘İzmir denince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan kumru nerede yenir? İzmir’in en iyi 10 kumrucusu’ sorularının cevaplarını derlemekten büyük bir keyif aldık.

Kumru, İzmir ile özdeşleşmiş yerel lezzetlerden biri derken bu konuda ne denli ciddi olduğumuzu şöyle bir açalım; Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi tescilli bir yiyecek olarak İzmir’in bir simgesi kumru. Bir simge haline gelmiş, efsaneleşmiş bu lezzet; simit hamuruna benzeyen bir hamurdan yapılan, içerisinde sucuk, salam, kaşar peyniri (orijinalinde İzmir tulum peyniri), domates gibi temel malzemeler ve ketçap-mayonez eklenerek yapılan bir sandviç çeşidi.

Bu denli anlatıp, iştahları kabarttıktan sonra İzmir’de kumru lezzet haritamızı oluşturmak için kolları sıvıyoruz ve siz değerli okurlarımızı yolunuz İzmir’e düştüğü vakit mutlaka deneyimlemeniz gereken bu lezzet için, birbirinden nefis 10 mekan önerimizle başbaşa bırakıyoruz.

Kumrucu Şevki

İzmir ve kumru kelimeleri yan yana geçmeye başladığı vakit, birden fazla şubesiyle ve hızlı paket servisiyle gönüllere taht kurmuş; oldukça popülerleşmesine rağmen lezzetini asla bozmamış Kumrucu Şevki ilk sıradan ‘merhaba’ diyor ve sizleri bu eşsiz lezzeti deneyimlemeniz için bekliyor.

• Bostanlı, Şehit Cengiz Topel Caddesi, No:9, 35590 Karşıyaka/İzmir

Tarihi Alsancak Gevrek Fırını ( Zeynel Ergin Gevrek Fırını)

Yerel halkın ‘orijinal kumru işte burada yenir’ dedikleri Tarihi Alsancak Gevrek Fırını bizlerin de siz değerli okurlarımıza şiddetle tavsiye ettiği mekanlardan biri. İzmir tulum peyniri ile yapılmış, deforme olmamış gerçek bir kumru yemek isteyenlerin yolu mutlaka Alsancak’a düşmeli.

Tarihi Alsancak Gevrek Fırını ( Zeynel Ergin Gevrek Fırını)
Tarihi Alsancak Gevrek Fırını ( Zeynel Ergin Gevrek Fırını)

• Alsancak, 1466. Sokak, No:2, 35220 Konak/İzmir

Üniversite 2 Unlu Mamüller

İzmir’in bir diğer simgesi haline gelmiş Ege Üniversitesi’nin hemen yanı başında Küçükpark’ta yer alan Üniversite 2, her ne kadar öğrenciler tarafından çoktan keşfedilip özellikle okullar açık olduğu vakit kapısında sabahları upuzun kuyruklar oluşan bir mekan olsa da, yaz tatili burada enfes bir kumru yiyebilmek için en doğru zaman.

Üniversite 2 Unlu Mamüller
Üniversite 2 Unlu Mamüller

• Kazım Dirik Mahallesi, 166 Sokak, No. 1, Küçükpark, 35040

Kumrucu Apo

Tamam biz klasik kumruyu çok merak ettik ve deneyimledik ama farklı yorumlanmış, bir ısırık aldığımız andan itibaren aklımızdan çıkmayacak bir kumru daha yemek istiyoruz diyenlere selam olsun. Kemeraltı’na yolunuz düştüğü vakit malzeme konusunda en geniş yelpazeye sahip mekanlardan biri olan Kumrucu Apo’ya mutlaka uğramalısınız.

Kumrucu Apo
Kumrucu Apo

• Yenigün Mahallesi, 1318. Sokak. No:14, 35240 Konak/İzmir

Altınmaşa

Kumrunun hazırlandığı kömür ateşinin kokusunu her daim alabileceğiniz, gerçek bir kumru deneyimini sonuna kadar yaşayabileceğiniz Altınmaşa her ne kadar oldukça popüler bir mekan olduğundan kimi zaman oldukça kalabalık olduğundan yer bulmak konusunda sorun yaşansa da, biz bu lezzetten mahrum kalmamak adına tüm şubelerinde şansınızı denemeniz konusunda ısrarcıyız.

Altınmaşa
Altınmaşa

• Goncalar, Girne Bulvarı No: 149 D: 1B, 35560 Karşıyaka/İzmir

Kırkmerdiven

Sanat ve tarih kokan büyülü atmosferiyle henüz önünüze nefis kumrusu gelmeden, önce ruhunuzu doyuracak müthiş bir önerimiz var. Kırkmerdiven, yemek için deniz sefasını bölmeye karar verdiğiniz an gideceğiniz ilk mekanlardan biri olmalı ve bu deneyimi mutlak suretle yaşamalısınız.

Kırkmerdiven
Kırkmerdiven

Turgut Reis, 305. Sokak. No:59/A, 35280 Konak/İzmir

Kumrucu Hüseyin

İzmir’in en sevilen beldelerinden biri olan Çeşme’ye yolunuz düştüyse şayet, Kumrucu Hüseyin’e gidebileceğiniz için kendinizi oldukça şanslı saymalısınız. Çeşme’nin o huzur kokan sokaklarında taş bir binada hizmet veren Kumrucu Hüseyin, kumrunuzu yerken dalga sesleriyle huzura doymaya hazır olun.

Kumrucu Hüseyin
Kumrucu Hüseyin

• Ilıca, 5074. Sokak, 35940 Çeşme/İzmir

Kumrucu Ateş

Yolunuz Karşıyaka’ya düştüğü zaman lezzetli mi lezzetli bir kumru yemek istediğinizde; samimi ortamı, neşeli personeli ile tercih etmenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz mekanlardan biri Kumrucu Ateş. Oldukça uygun fiyatlı menüsüyle de İzmirlilerin göz bebeği olan bu mekana mutlaka yolunuzu düşürmelisiniz.

Kumrucu Ateş
Kumrucu Ateş

• Demirköprü Mahallesi, Gün Sazak Bulvarı No:70 D:A, 35540 Karşıyaka/İzmir

Kumrucu Ömer

Karışık kumru dendiğinde, ayaklarınızın sizi Bostanlı’ya getireceği bir mekan; Kumrucu Ömer. Mükemmel tadı ve kıvamıyla kumrunuzu yerken taze sıkma onlarca çeşit meyve suyuyla da keyfinize keyif katacağınız bu mekan kumru dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri.

Kumrucu Ömer
Kumrucu Ömer

• Ergene, Mustafa Kemal Caddesi, No:32, 35040 Bornova/İzmir

Simit Cafe

Yalnız kumrusuyla değil onlarca çeşit simidiyle yani İzmirlilere has tabiriyle gevreğiyle de oldukça meşhur olan Simit Cafe’yi listemizin sonuna bırakarak, İzmir’in en sevdiğimiz yerlerinden biri olan Kemeraltı’na yolunuz düştüğü vakit mutlaka uğramanız için aklınızda kalmasını sağlamak istediğimiz bu mekan bizim için oldukça özel.

Simit Cafe
Simit Cafe

• Konak, Milli Kütüphane Caddesi. No:1, 35250 Konak/İzmir