Karpuz nasıl seçilir?

Karpuz nasıl seçilir?
Karpuz nasıl seçilir?

En sert, en tatlı ve en sulu karpuz nasıl seçilir? Perşembenin gelişi Çarşambadan, yazın gelişi pazar tezgahlarından belli olur. Pazar tezgahları şu günlerde tüm heybetiyle yemyeşil karpuzlar tarafından istila edilmiş durumda. Yaz akşamları uzun sohbetlere eşlik eden baldan tatlı sulu karpuzlar, kahvaltı sofralarında dahi beyaz peynirin yanında kendine yer bulabilen tek meyve. Karpuz seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Son günlerde alışverişlerimizde zihinleri epey meşgul eden bu soruların cevabını sizlerle de paylaşalım istedik.

İÇİNDEKİLER

Yediden yetmişe hepimizin gönlünde taht kurmuş karpuzu, sizlerle paylaşacağımız püf noktaları bilmeden iyi seçebilmek epey meziyet gerektiren bir durum. Geçmişe gittiğimizde aile büyüklerinin karpuz kabuğuna vurarak en iyi karpuzu seçmeye çalıştığı anlar bir film şeridi gibi gözümüzden geçmeye başladı bile. Lakin kabuğuna vurarak seçmeye çalıştığımız karpuzları kesince içlerinden kimi zaman hayal kırıklığı çıktığını itiraf etmek gerek.

Karpuzumuz uzun ve ince ise bol sulu, kısa ve yuvarlak ise oldukça tatlıdır.
Karpuzumuz uzun ve ince ise bol sulu, kısa ve yuvarlak ise oldukça tatlıdır.

Bu hayal kırıklığını kendi seçtiğimiz karpuzlarda yaşamamak adına, siz değerli okurlarımız için en iyi karpuz nasıl seçilir? Tüm püf noktalarıyla bu yazımızda anlattık. Nefis yemeklerimize eşlik edecek, sıcak yaz günleri içimizi ferahlatacak yegane lezzetlerden biri olan karpuzu, sofralarınıza en lezzetli haliyle getirmek için Lokma tavsiyelerine uymanızda fayda var.

Karpuz seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Karpuz dibindeki sarımtırak rengi, toprağa değmesinden ötürü alır. Bir karpuzun dibi ne kadar sarıysa o karpuzun o kadar olgun ve dolayısıyla tatlı olduğuna işaret eder.

• Karpuzun kabuğundaki çizgili lekeler de bizim için önemli bir detay. Beyaz lekeli karpuzlar genellikle yeterince olgunlaşmamış olduğundan sarı lekeli karpuzları almaya özen göstermeliyiz.

Karpuz yüzeyindeki kahverengi örümcek ağını andıran izler, karpuz büyürken çiçeğinin arılar tarafından sıklıkla ziyaret edildiğini gösteren izlerdir. Bu izler ne kadar fazlaysa o karpuzda tozlaşma o denli gerçekleşmiş ve karpuz oldukça tatlanmıştır.

• Karpuzların şekli de en kolay dikkat edebileceğimiz mühim detaylardan. Karpuzumuz uzun ve ince ise bol sulu, kısa ve yuvarlak ise oldukça tatlıdır.

• Elinize aldığınızda ağırlığını hissetmediğimiz karpuz yüksek olasılıkla kelektir.

• Karpuz, tezgahlara geldiğinde sapı koparılmamışsa en lezzetli karpuzu seçmemiz oldukça kolaylaşacaktır. Karpuz sapı ne kadar solgunsa o kadar olgun bir karpuz olduğuna işaret eder.

Karpuz nasıl kesilir?

Sizlerle paylaştığımız tüm bilgilerden sonra en tatlı, en sert ve en sulu karpuzu seçip evlerinize getirdiniz. Peki ya bitti mi? Karpuz oldukça sert kabuklu ve iri bir meyve olduğundan kesip sofralarımıza getirme serüveni bizler için epey zorlayıcı olabiliyor.

Bu zorluğu ortadan kaldırmak için gerekli tüm püf noktalar için en doğru yerdesiniz.
  • • Karpuz yerde yetişen bir meyve olduğundan diğer tüm meyvelerde olduğu gibi kesme işlemine geçmeden önce oldukça bol suyla yıkamak gerçekleştirmemiz gereken ilk basamak.
  • • Karpuzu keserken düz bir zemin hazırlamak açısından yan yatırarak alt ve üst kısımlarını düz ve eşit bir şekilde kesmek, işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.
  • • Düz olarak kestiğiniz yüzeyi tezgaha oturtarak 45 derecelik açıyla boyuna olacak şekilde karpuzunuzun kabuğunu kesmeye başlayabilirsiniz.
  • • Kabukların tamamını ayırdıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz karpuzunuzu, tezgaha yatırarak dilimleyebilirsiniz.