Kavurma nasıl yapılır? Kavurmanın püf noktaları nelerdir?

​Kavurma nasıl yapılır?
​Kavurma nasıl yapılır?

Kurban Bayramı geldi çattı kapıya dayandı. Kurban Bayramı boyunca menüde üç öğün kavurma olacağından kavurma nasıl yapılır? Kavurmanın püf noktaları nelerdir? Gibi sorulara gelin hep birlikte cevap arayalım... Lokum kıvamında bir kavurma nasıl yapılır? Tüm cevaplar bu Kurban Bayramı Lokmacığınızda...

İÇİNDEKİLER

Eti mutlaka dinlendirmelisiniz!

Her Kurban Bayramı, kurbanlıklar kesildikten sonra sıcağı sıcağına kavurmasını yemek bir gelenek haline dönüşse de bunun aslında epey yanlış olduğunu söylemekte fayda var. Kurban etini bir gün dahi olsa dinlendirmek etin lezzetinde ciddi bir fark ortaya çıkaracak.

Etin sırt bölümünü kullanın!

Kavurma hayvanın neresinden yapılır? Sorusuna cevap arayanları şöyle alalım... Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda bu sorunun cevabı birbirinden epey farklı. Küçükbaş hayvanlarda but ve kol, büyükbaş hayvanlarda ise sırt ve kol-kürek.

Yağ tercihiniz iç yağdan yana olmalı!

Kavurma yaparken hangi yağı tercih etmeliyiz? Ne tereyağı, zeytinyağı... İşte bu sorunun cevabı: Etin iç yağının ta kendisi. İç yağını ayrı bir tavada eritin ve kavurma yapımında kullanın. Lokum gibi pişmiş kurban eti yemek isteyenler bu bayram tercihlerini mutlaka iç yağından yana kullanmalı.

Eti mühürlemek son derece önemli!

Yumuşacık etler için atlanmaması gereken en önemli detaylardan biri de: Eti mühürlemek... İç yağını erittikten sonra etleri yüksek ateşte mühürlemek oldukça önemli. Tencerenizi veya tavanızı; kavurmanızı neyde yapmayı tercih ediyorsanız güzelce ısıtın ve etlerinizi yüksek ısıda çevirerek mühürleyin. Bu işlemden sonra bir parça tereyağı atarak etinizin lezzetine katlamayı da ihmal etmeyin.

Baharatların gücünden faydalanın!

İçinde bulunduğu her tarifin lezzetini ikiye katlayan baharatları bir de kavurma tarifinde değerlendirme vakti. Burada ise önemli olan iki nokta var: Tercihiniz kuru baharatlardan yana olacaksa etinizi servis etmeden birkaç dakika önce eklemeniz yeterli olacak. Taze baharatlardan yana olacaksa etinizi servis etmeden kısa bir süre önce etle beraber kavurmanız da fayda var.

Tuzu en son ekleyin!

Kavurma yaparken en sık yapılan hatalarda birinin de tuzu ete yanlış zamanda ilave etmek olduğunu söyleyelim. Tuz, asidik yapısıyla etin pişme süresini uzatır ve erkenden ete ilave edildiği takdirde etin tadını bozar. Bu sebeple tuzu kavurmaya her daim en son eklemekte fayda var.