Kimyasal kullanmadan fırının iç ve dış temizliği nasıl yapılır?

Doğal yöntemler kullanarak fırın temizliği nasıl yapılır?
Doğal yöntemler kullanarak fırın temizliği nasıl yapılır?

‘Fırının içi nasıl temizlenir?’, birçok insanın mutfak temizliğinde cevabını aradığı sorulardandır. Zamanla kirlenmiş ve yağla kaplanmış olan fırının demir ve iç yüzeyleri önlem almazsanız sonrasında büyük bir mutsuzluk olarak geri döner. Fakat geçmişi olan inatçı kirler 'asla temizlenmez' diye bir şey de yok! Gelin, fırın iç ve dış yüzeyini kolayca temizlemenin püf noktalarını birlikte öğrenelim.

Ütü, temizlik, yemek derken... Bir bakarız ki sıraya koyduğumuz işler koca bir dağ olmuş önümüzde. Bunun yanında birçok yer de uzun süre temizlenmek için bekler ve sonra bir kabus gibi çöker üzerinize... Bu kez düşündüğümüzden çok daha kirli olan bir fırın; tavan, zemin, yan duvarlarında inatçı lekeleriyle tam karşımızda duruverir. Kuşkusuz, üst üste yaptığınız her yemekten sonra fırını temizleme işini bir sonrakine ertelemenin verdiği pişmanlık da içinizi yer bitirir. Ancak sizi bekleyen bu zorlu işin karşısında beraberinde pratik çözümler de yok değil!

Fırını Temizlemek Düşündüğünüzden Daha Kolay!

Lezzetli kek ve hamur işlerinin hazırlanmasında büyük paya sahip fırınlar, her evde paha biçilmez bir rol oynamaktadır. En taze ekmeklerin, rengarenk keklerin, mis kokulu kurabiyelerin ve nefis et yemeklerinin lezzet kazandığı fırınlar zaman zaman özenli temizliği hak eder.

Fırın temizlemede ilk dikkat edilecek husus elbette kullanılan temizlik ürünlerinin size zarar vermemesidir. Doğal temizlik ürünleri kullanarak toksik madde içeren kimyasalların fırında pişen yemeklerinize olumsuz etkilerine karşı sevdiklerinizi korumuş oluruz. Su buharı ve yağın fırında oluşturduğu kir ve yağ tabakasını en kolay ve etkili şekilde kimyasal ürünler kullanmadan temizlemenin yöntemlerini paylaşalım.

Sofra tuzunun yağın direncini kıran etkisi

Eğer fırınınıza bir şeyler pişirdiğiniz sırada dökülürse üzerine sofra tuzu dökün. Fırın soğuduktan sonra bir bez yardımı ile kirli alanı silin. Böylelikle hem zamandan tasarruf edecek hem de kendinizi yormamış olacaksınız.

Fırın içerisinde kirli bölgelere amonyak suyu

Bir kapta yarım bardak amonyak ve 2 bardak suyu karıştırın. Fırına amonyak suyu ekledikten sonra, fırın kapısını birkaç saat kapalı tutunuz. Amonyak fırında erir, yağı eritir ve eskiden kalan yanmış yemek artıklarını giderir. Bir süre bekledikten sonra, tüm yüzeyi ılık bir bezle temizleyebilirsiniz.

Sirkeli su ile kendi detarjanınızı hazırlayın

Bir kaseye eşit miktarda sirke ve su ekleyin. Bu sıvı karışıma aynı miktarda sıvı sabun veya rendelenmiş sabun ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırarak kendi deterjanınızı yarattınız. Şimdi bu fırını süngerle temizleyebilirsiniz. Temizledikten sonra fırını nemli bir bezle silerek daha parlak hale getirebilirsiniz. Bu karışımı bulaşık süngeri kullanarak fırın tellerini temizlemek için de kullanabilirsiniz.

İstenmeyen kötü kokuları gidermek için: Limon Suyu

İstenmeyen kokuları gidermek ve fırının parlamasını sağlamak için fırını limonlu su ile temizleme yöntemi tercih edilebilir. Fırındaki ağır yemek kokularının özellikle balık yemeklerinden sonra oluşan kokunun giderilmesi için limon suyunun kullanılması tavsiye edilir. Fırının camını, tabanını veya kenarlarını limon suyuyla bulaşık süngeri ya da cam bezi kullanarak iyice silin. Sıcak su temizlemenizi kolaylaştırır.

Sabun ve portakal yağı

1 fincan suyun içine 2 çorba kaşığı sıvı sabun, 1 tatlı kaşığı karbonat ve portakal yağı ekleyerek ekonomik ve en sağlıklı fırın temizlik ürününü elde edebilirsiniz. Bu karışımı kullanmadan önce, fırını 140 ° C'de kısa bir süre çalıştırın. Bu karışımı, fırının içine yayın. Deterjanı bir süre fırında bekletin. Son olarak, tüm alanı nemli bir bezle silin. Bu yöntemi kullanarak, hem fırındaki yağ ve yanık kirlerden kurtulacak hem güzel bir portakal aroması fırından tüm mutfağa yayılacaktır.

Fırın camı nasıl temizlenir?

1/4 fincan karbonatı suyla karıştırarak kalın bir hamur haline getirin. Fırın kapağını açın ve camı örtmek için macunu süngerle yayın. En son kağıt havlularla ovalayın, cam mükemmel olacaktır.

Mikrodalga fırın nasıl temizlenir?

Mikrodalga fırınlar buharla temizlenir. Bunu yapmak için, bir kaseye 200 ml su ve 50 ml sirke koyun ve fırını 5 dakika boyunca yüksek sıcaklıkta ısıtın. Kap ve karışım soğuduğunda, içine süzülen kirleri sünger veya temiz bir bezle silin. Sonra süngere biraz sabun koyun ve fırın kapağının iç ve dış taraflarını temizleyin.