Kupkuru ıslak keklere son!

Islak kek nasıl yapılır?
Islak kek nasıl yapılır?

Çaya misafirleriniz mi var? Minikler ısrarla sizden kek mi istiyor? Ya da zorlu bir günün sonunda tamamen kendinizi ödüllendirmek mi istediniz? Yapacağınız tek şey Lokma’dan ıslak kek tarifini almak ve birebir uygulamak. Ortaya çıkacak tüm aksilikler için ise bu yazımızda yazanları birebir uygulamak.

İÇİNDEKİLER

Lezzetlerin peşine takılarak anılarımızda bir zaman yolcuğuna çıkmak mümkün olsa şüphesiz ki birçoğumuzun gideceği o yer annelerimizin envai çeşit kek börek ile donatılmış gün sofraları olurdu. Küçükken hemen hemen hepimiz o çok sevdiğimiz lezzetleri yemek için altın günlerini dört gözle bekler lakin en çok ıslak kekin tadına doyamazdık.

Çocukluğumuzdan beri vazgeçemediğimiz, tadına ne yapsak ne etsek doyamadığımız, her seferinde aynı heyecanla ve iştahla yediğimiz ıslak kekler kupkuru olduğunda ise sonucun tam bir hüsran olduğunu söylememize gerek var mı? ‘Lokmacım her aşamayı başarıyla tamamlıyorum ama sos bölümünde sürekli hüsrana uğruyorum’ diyenler için hayal kırıklarını rafa kaldıracak önerilerle neyse ki bu duruma el atmış bulunuyoruz.

• Bunu söylememize gerek dahi var mı bilmiyoruz lakin yalnızca ıslak kekin değil tüm kek çeşitlerini en iyi şekilde yapmanın birincil koşulu tüm malzemeleri oda sıcaklığında kullanmak. Özellikle yumurtalarınızı buzdolabından çıkardığınız gibi değil de oda sıcaklığında kullanmaya özen gösterirseniz puf puf kabaran bir ıslak keke merhaba demeye hazır olun.

• Genellikle tüm kek tariflerinin ilk aşaması olan ‘şeker ve yumurtayı iyice çırpın’ talimatı hayati bir önem taşıyor… Öyle ki bıkmadan güzelce çırptığınız yumurtanız köpük köpük olduğu takdirde enfes bir kekin ikinci şartı da sağlanmış oluyor.

• Kek hamurunuzun kıvamı elbette ki en önemli unsurlardan biri. Normal keklerde kıvam bir tık daha kalın olabilse de ıslak kek daha akışkan ve sıvımsı bir hamur ile sosunu emmek konusunda çok daha başarılı sonuçlar verebilir.

• Kek kalıbının boyu is e sosu emmek konusunda ıslak kek tariflerinde ciddi önem arz eden bir diğer nokta. Küçük bir kek kalıbı kekinizin sosu emmesi açısından türlü sıkıntılar yaratabilecekken, büyük bir kek kalıbı da kekinizin oldukça ince olmasına sebep olabilir. Islak kekiniz için en ideali; orta boy kek kalıpları veya orta boy borcamlar.

• Geldik en ama en önemli kısma. Islak kekinizin sosunu hazırladınız ve altını kapadınız. Elinizde sıcak ve biraz da koyu kıvamlı bir sos var. Kekiniz fırından çıkar çıkmaz ‘dilimleyerek’ sosunu henüz oldukça sıcakken dökün ve emmesini bekleyin. Burada keki dilimlemiş olmanız oldukça önemli bir nokta.

• Bir püf nokta daha eklememiz gerekirse keki dilimledikten sonra veya hemen önce kürdanla küçük delikler açmak da sosunu en iyi şekilde çekmesi için bizlerden size bir Lokma taktiği.

• Kekinizin bir türlü hayal ettiğiniz kıvamda olmamasının ve sosunu çekmemesinin en büyük sebebi sosunuzu dökerken kekin veya sosunuzun soğuk olmasıdır. Kek ve sos buluştuğunda her ikisinin de sıcak olmasına azami özen gösterin.