Makarna pişirme rehberi: Makarna haşlamanın püf noktaları

Makarna haşlamanın püf noktaları
Makarna haşlamanın püf noktaları

Tek yaşayanların, akşama ne pişireceğini bilemeyenlerin, öğrenci evlerinin vazgeçilmezi makarna... Şipşak hazırlanması sebebiyle ne yiyeceğimizi bilemediğimiz o anlarda ilk akla düşen seçeneklerden biri olan makarnayı hazırlaması aslında sandığınız kadar da kolay değil. Makarna birbirine yapışmasın; yapışmadan, hamurlaşmadan pişsin isteyen herkes buraya! Makarna haşlamanın püf noktaları burada.

İÇİNDEKİLER

Makarnanızı doğru seçin!

Makarnanızı haşlamadan önce dikkat etmeniz gereken ilk husus: Makarnanızın cinsi. Makarnanızı tam buğday unlu veya kepekli olarak seçtiğiniz takdirde çok daha iyi haşlanacağından makarna alırken ilk tercihiniz mutlaka tam buğday unlu ve kepekli makarna.

Tencerenizi uygun büyüklükte seçin!

Her yemek tarifinde olduğu gibi makarna yapımında da uygun kap kacak seçmek oldukça önemli. Makarnanızı olması gerekenden küçük bir tencerede haşlamaya kalkarsanız makarnaların birbirine yapışma ihtimali oldukça yüksek olacağından, suyun yüksekliği tencerenin 3/4'ünü kesinlikle geçmemeli.

Makarnanızı tuzlu suda haşlayın!

Tuz suyun kaynama noktasını yükselterek kaynama süresini uzatacağından tuzu makarna suyuna ne zaman eklemeniz gerektiğini bilmeniz son derece önemli. Suyunuz kaynamaya başladıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak şekilde tuz ekleyebilirsiniz.

Makarna suyuna yağ eklemeyin!

Makarna suyuna yağ eklemek makarnaların birbirine yapışmasını engellediği düşünüldüğünden oldukça sık yapılan bir şey olsa da bu inanışın tümüyle yanlış olduğunu söylememizde fayda var. Öyle ki makarna suyuna eklenen yağ makarnaların birbirine yapışmasını engellemekle ilgili hiçbir fayda sağlamadığı gibi aynı zamanda soslu bir makarna yapmak istediğiniz vakitlerde makarnanın sos tutma oranını epey düşürüyor.

Makarna suyu kaynamadan makarnaları tencereye atmayın!

Hayatın her alanında aceleci olanlarımızı üzecek o bilgiyi vermeden olmaz... Yemek yaparken beklemekten pek de hoşlanmayanlar makarna suyunu kaynatırken sabırlı olmalı. Aksi halde makarnanız hamurlaşarak pişer ve arzu etmediğiniz bir kıvamda pişer.

Makarnaları suya attıktan sonra ilk 30 saniye tahta kaşıkla karıştırın!

Makarna suyunuz yeterince kaynadıktan sonra makarnalarınızı tencereye attınız, işte şimdi sıra makarnaların birbirine yapışmasını engellemeye geldi. Makarnalarınızı suya attıktan sonra ilk 30 saniye tahta bir kaşık yardımıyla makarnanızı karıştırın. Daha sonra ise 3 dakikalık aralıklarla karıştırmaya devam edin.