Mereng nasıl yapılır?

Mereng nasıl yapılır?
Mereng nasıl yapılır?

Öyle lezzetler vardır ki ilk ısırıkta sizi geçmişe, çocukluk günlerinize döndürür. Mereng yani nam-ı diğer beze işte tam olarak bunlardan biri. Yepyeni tatlı çeşitleri yerini almadan önce pazar akşamları en sevdiğimiz diziyi izlerken çaylarımızın yanına eşlik eden beze yani mereng nasıl yapılır? Mereng yapımının püf noktaları nelerdir? Hep beraber öğrenip, geçmişten bir lezzete bu çay saatinde yer vermeye var mısınız?

İÇİNDEKİLER

Mereng ilk olarak nerede yapılmıştır?

İlk olarak 18. yüzyılda İsveç'in Meiringen kasabasında yapıldığı düşünülen mereng, ismini de bu kasabadan alan enfes bir kurabiye çeşidi. Lakin Meiringen kasabasında yapılan mereng günümüzde pastanelerde satılan halinden biraz daha farklıydı. Nasıl mı günümüzdeki haline evrildi. İtalyan şef Gasparini sayesinde. Gasparini merengi bugün fırınlarda, pastanelerde, kafelerde kısacası beze alabildiğimiz her yerde bildiğimiz haline bürümüş ve dünya çapında bir ün kazandırmıştır. Merengin ilk olarak nerede ortaya çıktığına dair doğruluğu en yüksek bilgi bu olsa da, merengin büyük bir kesim tarafından benimsenen başka bir hikayesi de var.

O da döneminin en ünlü şefleri arasında gösterilen Fransız şef François Massiolat tarafından 1962 yılında kaleme alınan yemek kitabında yer aldığı ve ilk olarak Fransa'da ortaya çıktığı.

Tam da bu sebeple ilk olarak nerede ve ne zaman yapıldığına dair %100 kanıtlanmış bir bilgi olmasa da ister İsveç menşei, ister Fransa menşei olsun mereng yıllardır pastane raflarının ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olarak ülkemizde de oldukça sevilen lezzetlerden biri.

Mereng nasıl yapılır?

Mereng nasıl yapılır?
Mereng nasıl yapılır?

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  • Yumurta aklarını ayırın ve çırpma kasesine alarak yüksek devirde çırpmaya başlayın.
  • Yumurta akı köpürmeye başladığında azar azar (yaklaşık olarak 4 seferde) şekeri ilave edin.
  • Şekeri her eklediğinizde erimesini bekleyin. Tüm şekeri ilave edin ve karışımınız kremşanti kıvamı almaya başladığında mikserinizi durdurun.
  • Hazırladığınız karışımı sıkma torbasına doldurun ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkın.
  • Önceden ısıtılmış 100 derecelik fırında 50-60 dakika kadar pişirin.

Mereng yapmanın püf noktaları

- Her tarifte olduğu gibi mereng yapımında da en önemli nokta kullanacağınız kap kacağın temiz ve kuru olması.

- Birçok tarifte geçerli olan o kural burada da geçerli. Yumurtalar ne soğuk olacak ne de sıcak. Merengin ana malzemesi olan yumurtalarınızın da oda sıcaklığında olması son derece mühim.

- Yumurta akını profesyonel bir şekilde sarısından ayırmak mereng yapımının en önemli püf noktalarından... Mereng karışımınıza hiçbir şekilde yumurta sarısı karışmamalı aksi halde merenginizin kıvam alması son derece zorlaşır.

- Yumurta akını çırpma işlemi için cam kase tercih edin. Bu yumurta akınızın daha iyi köpürmesini sağlayacak.

- Merengleri dinlendirmek oldukça mühim! Fırın tepsisine sıkıp şekil verdikten sonra, pişirme işlemine geçmeden önce merenglerinizi yarım gün bekletirseniz daha iyi kıvam aldıklarını göreceksiniz.

- Büyük boy merenglerinizi 1.5 saat, orta ve küçük boy merenglerinizi ise 1 saatten fazla pişirmeyin. Fazla pişirmek merenglerinizin renginin oldukça koyu olmasına sebep olacak.

- Fırının ısısına dikkat! Fırının derecesi asla 100 derece üzerine çıkmamalı. Merengleri pişirme aşamasına geçtiğinizde fırınınızın ısısı 80-100 derece arasında olmalı.

- Merenglerin tepsiye yapışmaması için de yağlı kağıt kullanmayı sakın ola ki ihmal etmeyin!