Mutfağınızı düzenlemek için yapmanız gereken ilk 3 şey

Mutfağı düzenlemek için ilk olarak yapmanız gerekenler
Mutfağı düzenlemek için ilk olarak yapmanız gerekenler

Mutfağın dağınıklığını gidermek, evinizdeki en büyük çalışma odasını düzenlemek kadar efor sarfetmenize neden olabilir. Ancak mutlaka günlük, haftalık ve detaylı temizlikleri yapmak gerekiyor. Biz de bu rehberimizde mutfağı düzenlemek için ilk olarak yapmanız gereken 3 şeyi listeliyor ve kapsamlı şekilde anlatıyoruz.

Bunlara ek olarak düzenleme yaparak da temizlemekten ziyade mutfağın göze çok daha iyi gözükmesini sağlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi adım adım gitmek. Zira mutfağı derleyip toplama kısmında temizliğe başlanması gereken öncelik sıralaması çok önemli.

Mutfak temizliğine nereden nasıl başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Ya da şu ana kadar temizliğe başladığınız kısmın aslında yanlış olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bunların tamamını bir kenara bırakma zamanı. Zira, mutfakta düzenleme ve temizlik için yapılması gerekenler şöyle:

Tezgahları temizleyin

Buzdolabını derleyip toplayın

Çekmeceleri yeniden yerleştirin

Tezgahları temizleyin

Tezgahların temizlenmesi, her türlü mutfak dağınıklığını gidermenin temel kurallarından biri. Temizlenmiş ve düzenlenmiş bir tezgah, mutfakta içinizin açılmasını sağladığı gibi kendinize yemek veya hazırlık yaparken de size daha fazla bir alan kalmasını sağlar. Mutfak tezgahında neler bulundurmanız gerektiğine gelince, haftada en az bir kez kullandığınız dışındaki tüm araç-gereçleri tezgahın üzerinden kaldırın. Bunun tek istisnası kullanmasanız bile dekoratif amacıyla tezgah üzerinde duran nesneler olabilir.

Buzdolabını derleyip toplayın

Buzdolabını derleyip toplamak ve temiz tutmak da çok önemli. Büyük bir alışveriş yapıp sebzeler, meyveler ve etlerle doldurduğumuz dolapların kapılarını açıp baktığımızda bazı besinlerin çürüdüğünü görebiliyoruz. Dolayısıyla buzdolabına ekstra özen göstermekte yarar var. En az 4-5 günde bir buzdolabınızı açıp bir tarama gerçekleştirin. Eğer haftalık rutinde bunu gerçekleştirmek istiyorsanız sürece dolabı boşaltmakla ve sonradan tekrardan yerleştirmekle başlayın. Zira haftalık düzenli yapılan bir tarama bozulanları ayıklamayı ya da dolabı daha derli toplu hale getirmeyi sağlar.

Çekmeceleri yeniden yerleştirin

Mutfağınızı düzene sokmak için yola çıktığınızda yapmanız gereken üçüncü en önemli şey, mutfak tezgahını ve çekmeceleri yeniden yerleştirmek. Burada dikkat edilmesi gereken nokta en sık kullandığınız malzeme ya da araç gereçleri, en kolay ulaşabileceğiniz çekmecelere yerleştirmeniz. Böylece hem arama tarama yapmadan hangi malzeme nerede hızlıca erişebilir hem de zamandan kazanabilirsiniz.