Paella nedir? Paella nasıl yapılır?

Paella nedir? Paella nasıl yapılır?
Paella nedir? Paella nasıl yapılır?

İspanyol mutfağının en popüler lezzetlerinden biri olan paella nedir? Pilav ile arası iyi olanları mutlu edeceğine emin olduğumuz paella kısacası içinde bolca deniz mahsulü ve sebze bulunan bir İspanyol pilavı. Peki bu İspanyol pilavı paella nasıl yapılır? Paella'nın hikayesi nedir? Hep beraber İspanyol paellayı daha yakından tanıma vakti!

İÇİNDEKİLER

Paella nedir?

İspanyol mutfağına ait bir pirinç yemeği çeşidi olan paella her ne kadar dünya mutfağında İspanya mutfağıyla özdeşleşmiş bir tarif olsa da aslında durum pek de sandığımız gibi değil. Tavuk suyu, safran, sebzeler ve deniz mahsulleri ile yapılan paella İspanya'nın Valencia şehriyle özdeşleşmiş bir tarif. İspanya'nın diğer bölgelerinde pek de sık rastlanmayan paellanın ünü buna rağmen Valencia sınırlarını aşıp dünyaya yayılmış durumda.

Paella nasıl yapılır?

'Her şey iyi güzel de peki paella nasıl yapılır?' diyenler buraya. Lokmacığınızın somonlu paella tarifi ile şık sofralarda farklı bir deneyim yaşamak isteyen herkesi şöyle alalım.

Paella'nın hikayesi

Paella tam anlamıyla bir kültür mozaiği dersek abartmış olmayız. Üç farklı kültürden de izler taşıyan paella'nın hikayesine hep beraber ışık tutuyoruz. Takvimler 700'lü yılları gösterirken Arapların Endülüs'ü işgali, Romalıların günümüzde mutfaklarımızın demirbaşlarından biri olan tavayı icat edişi ve İspanyolların lezzetli pirinçleri bir araya geldi ve ortaya bugün bile dünya çapında adından söz ettirmeyi başaran İspanyol efsanesi paella çıktı. Paella'nın ilk nerede ve nasıl ortaya çıktığına dair ise en yaygın inanış şu: O dönem çiftlik sahiplerinin çalışmalarını bölmeyecek, kolay yapılan pratik bir yemek arayışı vardı ve eldeki tüm malzemelerini de kullanabilecekleri bir tarif geliştirmek istediler. Kümes hayvanları, deniz mahsulleri ve sebzeler ile İspanya Valencia'da bolca bulunan pirinci harmanlayarak bir pilav tarifi geliştirdiler. Tavada yapıldığından yapılış şeklini de göz önünde bulundurarak Latince tava anlamına gelen patelladan esinlenerek de paella adını verdiler.