Peynirin kalitesi nasıl anlaşılır? Peynir alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Peynir
Peynir

İyi bir peynir günün ilk öğünü ile beraber o güne iyi başlamamızı sağlayabileceği gibi kötü bir peynirde de durum tam tersine dönebiliyor. Tam da bu sebeple her peynir alışverişinde dikkat etmemiz gereken püf noktalarımız olmalı diye düşündük ve sizler için bu başlık altında peynir alırken dikkat etmemiz gereken tüm maddeleri listeledik.

Sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı, günün ilk öğününde erini başka hiçbir şeyin tutamadığı, sandviçlerin vazgeçilmezi peynir şüphesiz ki evlerimizde en sık tükettiğimiz haliyle de en sık satın aldığımız gıdaların başında geliyor. Peki ya biz mutfaklarımızın demirbaşlarından biri olan peynir hakkında neler biliyoruz?

Artık peynir alışverişlerimizi kendimizden son derece emin bir şekilde yapmamak için hiçbir gerekçemiz yo k. Yalnızca arkanıza yaslanın ve ömür boyu sizinle gelecek bu tüyolarımızı not alın. Bundan böyle kahvaltı sofralarınızda kaliteli peynirlerin devri başladı…

● Peynirinizi bıçakla kesilirken dikkatlice izleyin. Öyle ki peynir bıçak değdiği an kırılıyorsa ya da fazla elastik bir yapıya sahipse bilin ki katkısız bir peynir almıyorsunuz.

● Büyük gözenekli peynirlerden uzak durun! Peynirinizin gözeneksiz veya oldukça küçük gözeneklere sahip olmasına dikkat edin. Büyük gözenekli peynirler genellikle gerekli kalite kontrollerden geçmemiş, bakterileri üzerinde daha fazla barındırabilen peynir çeşitleridir.

● Paketli peynirlerden uzak durun! Unutmayın ki paketli peynirlerin içerisinde raf ömrünü uzatabilmek için hatırı sayılır miktarda koruyucu madde bulunur.

● Mutlaka peynirinizin tadına bakın. Ağzınıza taze süt tadı geliyorsa ve minimum seviyede peynirin kendine has olan o ekşiliği varsa bilin ki kaliteli bir peynir alıyorsunuz. Lakin haddinden fazla ekşimiş peynirlerden kesinlikle uzak durun.

● Peynirin rengi dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan biri. Peynirinizin tümünün beyaz olup olmadığını oldukça dikkatle inceleyin.

● Peynirinizin dışı mutlaka canlı ve parlak görünmeli. Solgun ve matlaşmış duran beyaz peynirlerin içerisinde katkı maddesi olma olasılığının son derece yüksek olduğunu unutmayın.