Sanıldığı kadar zor değil: İşkembe nasıl temizlenir?

İşkembe nasıl temizlenir?
İşkembe nasıl temizlenir?

Türk mutfağında epey önemli bir yer tutan işkembe, doktor ve uzmanların da önerdiği üzere bağışıklık sistemini kuvvetlendirme konusunda çok önemli bir görev üstleniyor. Ağrıları geçirme ve yaşlanmayı geciktirme gibi etkilere de sahip olan işkembe daha çok çorba olarak tercih ediliyor. Ama aslında çok fazla tarif uygulanabiliyor. Bizim bugünkü konumuz ise işkembenin temizlenmesi… Çünkü evde işkembe yapmak isteyenler genellikle temizleme konusunda tereddütte kalıyorlar. Bu rehberimizde adım adım işkembe temizliğinden bahsediyoruz.

İÇİNDEKİLER

Biftek pişirme sanatında ustalaştıysanız, işkembe pişirmeyi öğrenmek bir sonraki aşçılık göreviniz olabilir. Sakatat etleri, özellikle belirli lezzetlerin görüntüsünü veya dokusuna alışkın değilseniz, ilk başta korkutucu olabilir. Bize göre, en çok gözden kaçan sakatat kesiklerinden biri ineğim midesinin ilk üç bölmesinden yapılan bir işkembe. Tam da bu noktada işkembenin nasıl temizlendiğini ayrıntılı bir şekilde anlatıyoruz.

İşkembenin faydaları nelerdir?

İşkembe denildiğinde akla ilk olarak işkembe çorbası gelse de aslında çok daha fazla çeşit söz konusu. Uygulayacağımız tarife bağlı olarak işkembeyi farklı tarifler için kullanabilirsiniz. Üstelik bu noktada işkembenin çok sayıda faydası olduğunu da belirtmek gerekiyor. Etin protein bölümünü içerdiğinden dolayı doyuruculuk oranı oldukça fazla. Ayrıca protein içeren besinler arasında en doyurucu olanı desek de pek yanlış olmaz. Dolayısıyla yemeklerde işkembe kullanmanın doyuruculuk açısından destekleyeceğini belirtmek gerekiyor.

Hal böyle olunca doyuruculukla birlikte devreye yüksek proteinin getirmiş olduğu şeyler de giriyor. Yani hem kas gelişimi hem de tahrip olan dokuların yenilenmesi konusunda işkembe çok kilit bir rol üstleniyor. Amino asit içermesi; bol miktarda B vitamini barındırması, antikanserojen etkisi, metabolizmayı hızlandırması, karaciğerin yağlanmasını önlemesi gibi daha bir dizi faydası olduğunu ekleyelim…

İşkembenin zararları nelerdir?

Elbette tüm bu yararların yanı sıra işkembenin bazı zararları da var. Kolesterol problemi olanların işkembe tüketiminde özellikle dikkatli olmasında yarar var. Çok fazla toksin birikimi yapacağından dolayı aşırı tüketim önerilmiyor. Ayrıca yine işkembe dışarıda yenilecekse temiz ve güvenilir ellerde piştiğine emin olmak şart.

Adım adım rehber: İşkembe nasıl temizlenir?

Adım 1:

İşkembenin yararlarını ve zararlarını öğrendik. Şimdi sıra nasıl temizleneceğine geldi. İlk aşama tahmin edebileceğiniz gibi bol suyla yıkanmasından başlıyor. Eğer kokudan etkileniyorsanız ellerinizin kokmaması için eldiven kullanabilirsiniz. Daha sonrasında büyük bir tencereye tuzlu su koyup işkembeyi de tencereye bırakabilirsiniz. Ancak bu noktada tamamen suya daldırdığınızdan emin olun.

Adım 2:

Sıra geldi ikinci aşamaya… Tuzlu suda 10 dakika kadar bekletme işlemi bile işkembenin büyük oranda temizlenmesini sağlayacak. Ancak hassas olup güzelce temizlenmesini beklemek gerekiyor. İşte bunun için de kaya tuzuyla işkembeyi ovup temizlemek gerekiyor.

Adım 3:

Kaya tuzuyla temizleme işlemi sırasında isterseniz diş fırçası ve benzeri araçlar da kullanabilirsiniz. Bu sayede temizliği çok daha etkili hale getirebilirsiniz. Bu sırada daha önce de temizlik konularında sıkça yer verdiğimiz beyaz sirkeden yararlanabilirsiniz. Çok daha etkili bir temizlik sağlanacağına şüpheniz olmasın.

Adım 4:

Artık dördüncü aşamaya gelindiğinde işkembe içinize sinecek kadar temizlenmiş olmalı. Bu noktada tarifinize bağlı olarak dilimlemeye geçebilirsiniz. Çorba ya da yemek fark etmeksizin hangisi için kullanacaksanız buna göre dilimlemeyi yapıp daha sonrasında tarifi uygulamaya başlayabilirsiniz.