Susuzluğu gideren ramazan şerbetleri

Susuzluğu gideren ramazan şerbetleri
Susuzluğu gideren ramazan şerbetleri

Onbir ayın sultanı ramazan geldi çattı. Hurmalar alındı, fırıncılar pideyi fırına verdi, tatlıcılar güllaçları hazırlamaya başladı her yerde hummalı bir ramazan hazırlığı başladı. Lokma’dan en güzel tarifler seçildi, mutfaklarda da iftarlıklar ve sahurluklar için kollar sıvandı. Peki ya susuzluğu gideren ramazan şerbetleri?

İÇİNDEKİLER

Peki ya her yıl ramazan ayında bizi en çok zorlayan şeylerden biri olan susuzluğun çözümü hala bulunamadı mı? Mutfakla ilgili her derdinizin devası Lokmacığınız elbette ki çözümü buldu. Atalarımızdan miras kalan Osmanlı şerbetleri bu ramazan susuzlukla savaşmak için yeniden sahnede.

Herkesin damak tadına hitap edecek, en leziz şerbetleri derlediğimiz bu postumuzda yazan tüm tarifleri not almayı ve mutfağınızın en güzel köşesine asmayı unutmayın. İster iftarda enfes yemeklerle, ister sahurda hafif atıştırmalıklarla tüketin bu yıl Ramazan sofralarının yıldızı şimdiden belli.

Sirkencübin şerbeti

Selçuklu mutfağından bize miras kalan lezzetler günümüzde hala oldukça sevilen ve oldukça sık tüketilen şeyler arasında. Lakin bu durum sirkencübin şerbeti için pek de geçerli değil. Mevlevi mutfağında da oldukça sevilen bir şerbet çeşidi olan sirkencübin Mevlana’nın da en sevdiği şerbetler arasında olmasıyla bilinir.

Demirhindi şerbeti

Gelelim Osmanlı mutfağından miras bir diğer şerbet çeşidine. Demirhindi şerbeti tadının yanı sıra sayısız şifası sebebiyle de en sık tercih edilen şerbet çeşitlerinden biri. Demirhindi meyvesinin başrolde olduğu bu şerbeti yudumladığınız ilk andan itibaren nasıl asırlar aşarak günümüze dek geldiğini anlamanız mümkün.

Gül şerbeti

Mis gibi kokusuyla kaynamaya başlar başlamaz tüm evin kokusunu değiştiren gül şerbeti, ramazan sofralarının en sevilen şerbet tarifleri arasında olmayı hem lezzetli aromasına hem de büyüleyici kokusuna borçlu.

Gül şerbeti tarifi

1 litre su

3 yemek kaşığı toz şeker

Yarım limon suyu

Şurubu için:

250 gr gül yaprağı

1.5 su bardağı şeker

Reyhan şerbeti

Şerbet severlerin gönlünde yeri her daim bambaşka olan bir tarifle karşınızdayız. Reyhan şerbeti, nefis aroması ve sayısız faydasıyla en sevilen ve en sık tercih edilen şerbet çeşitlerinin başında yer alıyor. Reyhan bitkisinin şekerle buluşmasının eşsiz bir notası olarak sofralarımızı süsleyen reyhan şerbeti özellikle de ramazan ayında susuzluğu gideren şerbet çeşitlerinin başında yer alıyor.

Nane şerbeti

Her midemiz bulandığında, kendimizi her kötü hissettiğimizde annelerimiz tarafından kaynatılan nane limonu daha önce şerbet olarak denemeyi hiç düşündünüz mü? Bu sorunun cevabı sanıyoruz ki hayır. Daha önce adını bile duymamış olabilirsiniz lakin en sevdiğimiz şerbet çeşitlerinden biri olan nane şerbeti bu ramazan ayında sizlerin de favorisi olacak.

Gelincik şerbeti

Çiçekleri sadece çiçek olarak görme devrine son. Dökülen gelincik yapraklarını çöpe atmak yerine tadı damağınızdan asla silinmeyecek enfes bir şerbete dönüştürebileceğinizi söylesek. İyisi mi siz etrafınızdaki gelincikleri şimdiden toplamaya başlayın.

Gelincik şerbeti tarifi

Şurubu için

6 su bardağı gelincik yaprağı

2.5 su bardağı toz şeker

3 su bardağı sıcak su

2 çay kaşığı limon tuzu

1 adet çubuk tarçın

Şerbeti için

1 çay bardağı gelincik şurubu

2 su bardağı su

Limon dilimleri

Buz

Hurma şerbeti

Ramazanın bir tadı olsa bu şüphesiz ki; her ramazan ayında tezgahları süsleyen hurma olurdu. Lakin bu ramazan hurma iftar vakitlerinde orucumuzu açmamızın yanı sıra tüm ramazan susuzluk hissiyle mücadelemizde de şerbetiyle beraber bizimle. Hurma şerbetini deneyip görüşlerinizi bizimle de paylaşmayı unutmayın.

Hurma şerbeti tarifi

2 litre su

20 adet hurma

1 su bardağı toz şeker

Yarım limon